Tehnoloģijas

Digitālajā pasaulē latviešu valoda ir viena no visapdraudētākajām

Jānis Rancāns, 19.09.2012

Jaunākais izdevums

Vismaz 21 Eiropas valodai digitālajā pasaulē draud izmiršana, un reģionam jārīkojas, lai sagatavotu valodas digitālajam laikmetam, secinājuši vairāk nekā 200 ekspertu. Viena no visapdraudētākajām ir arī latviešu valoda.

Pētījumā izvērtēta valodu gatavība cīnīties ar digitālās pasaules izaicinājumiem. Tajā secināts, ka Eiropas attīstību apdraud ne tikai ekonomiskie un finanšu secinājumi, bet Eiropas vienotībai traucē arī tajā pastāvošās valodu barjeras. Tās apgrūtina saziņu un sadarbību, kas sniedzas pāri valstu robežām, kavē preču un pakalpojumu eksportu, kā arī uzņēmumu spēju strādāt ārējos tirgos.

Tāpat pētījums rāda, ka valodas tehnoloģijas ir līdzeklis, kā pārvarēt valodu barjeras un stiprināt Eiropas nacionālās valodas.

«Mēs esam liecinieki digitālajai revolūcijai, ko var salīdzināt ar Johana Gūtenberga izgudroto iespiedpresi. Tās valodas, kurās netika drukātas grāmatas, ar laiku iznīka. Arī mūsdienās valodas dzīvotspējai ir svarīga tās lietošana jaunajās tehnoloģijās,» sacīja viens no pētījuma veicējiem, tehnoloģiju uzņēmuma Tilde valdes priekšsēdētājs Dr. Andrejs Vasiļjevs.

A. Vasiļjevs akcentēja, ka datora un mobilo tālruņu lietotājiem angļu valodā tiek sniegtas daudz plašākas iespējas nekā mazāk lietotās valodās. Tas sašaurina šo valodu lietojumu un apdraud šo valodu ilgtspēju.

Kā skaidroja A. Vasiļjevs, ekspertu veiktajā salīdzinošajā analīzē tikai angļu valodas atbalsts saņēmis vērtējumu «labs». Holandiešu, franču, vācu, itāliešu un spāņu valodām ir viduvējs tehnoloģiskais atbalsts. Savukārt skaitliski nelielās Eiropas valodas, to skaitā lietuviešu un latviešu, tikušas vērtētas kā visvairāk apdraudētās, sacīja Tilde vadītājs.

Pētījumu veicis Eiropas izcilības tīkls META – NET, iesaistot vairāk nekā 200 ekspertus, tostarp arī Latvijas pētniekus. Pētījums tiks prezentēts starptautiskajā konferencē Valoda, tehnoloģijas un Eiropas nākotne, kas notiks Rīgā, 21. septembrī.

Tīklu META – NET veido 60 pētniecības centri no 34 valstīm un tas nodarbojas ar to daudzvalodīgās Eiropas informācijas sabiedrības tehnoloģijas pamatu veidošanu. META- NET līdzfinansētājs ir Eiropas Komisija.

Latviju META-NET tīklā pārstāv tehnoloģiju uzņēmums Tilde un Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts.

Konferencē Valoda tehnoloģijas un Eiropas nākotne uzstāsies Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende, Eiropas Komisijas Publikāciju dienesta direktors Harolds Celms, Eiropas Komisijas valodas tehnoloģiju programmu vadītājs Kimmo Rossi, Vācijas Mākslīgā intelekta centra (DFKI) zinātniskais direktors Hans Uškoreits, kā arī Eiropas un Latvijas eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par dzimto valodu! līderi par aizskarošiem uzskata tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) partijai veltītos izteikumus, tāpēc viņi ir iesnieguši prasību Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, prasot no politiķa piedzīt 10 000 latu.

Partijas Par dzimto valodu! līderi Vladimirs Lindermans, Jevgēnijs Osipovs un Ilarions Girss uzskata, ka tieslietu ministra paziņojumā viņi ir nosaukti par nevalstiski noskaņotiem cilvēkiem, kas sabiedrībā kurina naidu, savukārt partijas rīcība esot vērsta pret Latvijas valsts konstitucionālajām vērtībām.

Reaģējot uz partijas Par dzimto valodu! reģistrēšanu Uzņēmumu reģistrā (UR), J. Bordāns tika paudis viedokli, ka «valstij naidīgi noskaņotu politisko partiju reģistrācijas iespējamība ir tiešs demokrātijas apdraudējums un to nedrīkst pieļaut».

J. Bordāna skatījumā, demokrātiskā valstī nav pieļaujams, ka «politiskajās partijās, proti, organizācijās, kuru pašsaprotamais mērķis ir iegūt varu valstī, darbojas un tās vada personas, kuras aktīvi veicina naida izpausmes sabiedrībā». «Šādu pretvalstiski noskaņotu personu dibināts un vadīts politisks spēks apdraud sabiedrības drošību,» ir pārliecināts J. Bordāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

25.augusta pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 metrus augsto obelisku, kura virsotni rotā zvaigznes.

Obelisks tika nogāzts pēc aptuveni septiņas stundas ilga darba, krītot izraisot skaļu blīkšķi un augstas ūdens šļakatas no blakus esošā baseina. Sanākušie vērotāji padomju armijai veltītā obeliska krišanu sagaidīja ar ovācijām.

Pieminekļa kompleksa demontāža notikusi trīs dienas. Otrdien, 23.augustā, nogāzta trīs karavīru bronzas statuja, trešdien, 24.augustā, no rīta kritusi sievietes tēla figūra, bet ceturtdienas rītā sākti sagatavošanas darbi, lai sagatavotos pēdējam pieminekļa demontāžas posmam - augstā obeliska gāšanai.

Darbi ceturtdien norit apmēram no plkst.10. Kā norādīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), lēmums par obeliska demontāžu tieši tagad un šādos apstākļos pieņemts trešdienas vakarā pēc konsultācijām ar būvniekiem un drošības dienestiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Latvijā pēdējā gada laikā uzturēšanās atļaujas aktīvāk pieprasa ķīnieši un uzbeki

Ieva Jurevica; Zanda Zablovska, 25.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim pagaidu uzturēšanās atļauju pieprasīšanā dominēja Krievijas iedzīvotāji, taču tagad visvairāk pieprasījumu nāk no tādu valstu pilsoņiem kā Ķīna, Uzbekistāna, Kazahstāna, Ukraina

«Pagaidām vēl gan nav skaidrs, vai šie cilvēki plāno šeit uzturēties pastāvīgi, gads ir pārāk īss brīdis, lai saprastu, vai pēkšņi augušais uzturēšanās atļauju pieprasījums no Ķīnas pilsoņiem ir apdraudējums mums,» norādīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietniece Maira Roze.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē trešdien sprieda par termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izsniegšanu ārvalstu investoriem, un par iespējamajām izmaiņām TUA izsniegšanas nosacījumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Papildināta - Ejot internetbankā, aicina neizmantot Internet Explorer pārlūku

Lelde Petrāne, Žanete Hāka, 30.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CERT.LV aicina izmantot citu interneta pārlūkprogrammu, kamēr netiks novērsta Internet Explorer ievainojamība. Arī Latvijas Komercbanku asociācija aicina neizmantot šo pārlūku, ejot internetbankā.

Ņemot vērā atklātas problēmas ar interneta pārlūkprogrammas Internet Explorer drošību, Latvijas Komercbanku asociācija un bankas aicina klientus līdz šo problēmu novēršanai nelietot Internet Explorer darbam ar savām internetbankām un izvēlēties citas interneta pārlūkprogrammas, informē Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvji.

Interneta pārlūkā Internet Explorer atklāta ievainojamība, kas attālināti ļauj uzbrucējam iegūt kontroli pār lietotāja ierīci. Tā kā Internet Explorer ievainojamība ir plaši izziņota, uz tās bāzes paveras iespējas jauniem, mērķētiem uzbrukumiem. Pēc Microsoft ziņām, ievainojamība atļauj veikt attālinātu koda izpildi, novirzot lietotāju uz iepriekš sagatavotu vietni vai saiti, pēc kuras apmeklēšanas ļaundari var iegūt kontroli pār lietotāja datoru.

Komentāri

Pievienot komentāru