Jaunākais izdevums

Lauksaimniecības un klimata tehnoloģiju uzņēmums eAgronom paziņojis par 5,5 miljonu ASV dolāru liela finansējuma piesaisti, lai turpinātu atbalstīt saimniecību pāreju uz ilgtspējīgāku lauksaimniecības praksi.

Ar panākumiem, kas gūti attīstot oglekļa programmu, kā arī izstrādātajām klimata monitoringa un datu mērīšanas tehnoloģijām, uzņēmums turpina uzņemto attīstības kursu, lai nostiprinātu savas pozīcijas kā vadošais lauksaimniecības tehnoloģiju uzņēmums pasaulē.

Pateicoties eAgronom oglekļa programmas jeb oglekļu kredītu piesaistes projekta veiksmīgai attīstībai un gūtajiem panākumiem Centrālajā un Austrumeiropā (tajā skaitā arī Latvijā), kā arī SEG (siltumnīcefekta gāzu) monitoringa un datu mērīšanas tehnoloģijām, tam izdevies piesaistīt 5,5 miljonus ASV dolāru finansējumu uzņēmuma turpmākajai attīstībai. Ar Icos Capital un Soulmates Ventures investīciju fondu, kā arī SmartCap “Zaļā fonda”* atbalstu, eAgronom plāno uzlabot digitālos rīkus un turpināt paplašināt uzņēmuma darbību Eiropā un Āfrikā. Papildus finansējuma kārtai uzņēmums saņēma arī īpašu dotāciju no Enterprise Estonia.

Uzņēmuma vadītājs Robins Saluoks (Robin Saluoks) norāda, ka šīs investīcijas ļaus ātrāk sasniegt uzņēmuma nospraustos mērķus: “Mūsu uzņēmuma misija ir būt vadošajam lauksaimniecības tehnoloģiju uzņēmumam pasaulē, kas nodrošina labākus finansiālos ieguvumus ilgtspējīgiem lauksaimniekiem, kā arī samazina oglekļa pēdas nospiedumu atmosfērā. Esam ļoti pateicīgi par ticību mūsu spēkiem. Šis finansējums pastiprinās mūsu centienus sniegt lauksaimniekiem palīdzību vienmērīgas ierastās lauksaimniecības prakses pārējā uz ilgtspējīgākām saimniekošanas metodēm,” stāsta R. Saluoks.

eAgronom oglekļa kredītu piesaistes programma nodrošina saimniecību ilgtspēju un finansiālo dzīvotspēju, kuras abas šobrīd ir ļoti svarīgas komponentes lauksaimniecības sektorā. Pateicoties dalībai oglekļa programmā, lauksaimniekiem tiek dota iespēja ģenerēt oglekļa kredītus, kas nodrošina papildu ienākumu plūsmu, padarot ilgtspējību finansiāli izdevīgāku.

Diāna Līva, eAgronom agronome Latvijā uzsver, ka finansiālais ieguvums ir tikai daļa no ieguvumiem: “Arī augsnes kvalitātei un organiskās vielas satura līmenim augsnē ir ļoti liela nozīme. Tās galvenais mērķis ir atjaunot augsnes dabiskos procesus, kas uzlabo auglību ilgtermiņā. Šie pasākumi ir ne tikai svarīgi globālajā cīņā pret klimata pārmaiņām, bet tādejādi uzlabojas arī pārtikas kvalitāte no kā ieguvēji esam mēs visi,” stāsta D. Līva.

Par izvēli investēt uzņēmuma attīstībā, Soulmates Ventures investīciju vadītājs Mihals Sikita (Michal Sikyta) stāsta: “eAgronom piedāvā sarežģītu, uz datiem balstītu risinājumu, kas apvieno trīs uzņēmējdarbības plūsmas vienā platformā, dodot lauksaimniekiem iespēju izmantot ilgtspējīgas lauksaimniecības praksi. Esam gandarīti atbalstīt viņus ceļā uz kritiski svarīgu izaicinājumu risināšanu un kļūšanu par pasaules līderi agrotehnoloģiju tirgū”.

“eAgronom ir tieši tāds uzņēmums, kādu mēs vienmēr esam meklējuši. Šis ir progresīvi domājošs, taču tajā pašā laikā arī ļoti praktisks uzņēmums, kas jau tagad risina nozīmīgākos nākotnes izaicinājumus, liekot uzsvaru uz sarežģītu tehnoloģiju attīstību un mērķi strādāt plašā mērogā. Oglekļa programma darbojas vairākās Eiropas valstīs un Āfrikā, tāpēc mēs priecājamies, ka ar mūsu atbalstu tā varēs paplašināsies,” par to, kāpēc izvēlējušies investēt uzņēmumā, saka Nitijens Lals (Nityen Lal), Icos Capital vadošais partneris.

SmartCap valdes locekle Sille Petaja (Sille Pettai) uzskata, ka pēdējo gadu globālās krīzes un pieaugošās klimata problēmas aizvien vairāk parāda, ka ilgtspējīgas idejas un tehnoloģijas ir jāattīsta vēl apņēmīgāk un ātrāk nekā līdz šim: “Investorus, patērētājus un sabiedrību kopumā interesē tehnoloģijas un risinājumi, kas palīdz risināt aktuālas globālas problēmas. Mūsu mērķis ir nodot Igaunijas tehnoloģiju uzņēmuma veiksmes stāsta turpinājumu arī zaļo tehnoloģiju jomā, lai redzētu, ka tādi ambiciozi uzņēmumi kā eAgronom gūst starptautiskus panākumus, veidojot zaļāku un ilgtspējīgāku ekonomiku”.

*SmartCap “Zaļā fonda” investīcijas tiek finansētas no Eiropas Savienības atveseļošanas plāna NextGenerationEU līdzekļiem

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rēzeknes novada Ilzeskalna pagasta zemnieku saimniecība “Liepkalns” ieguldījusi nepilnus 220 000 eiro attīstībā un pirmā Latvijā saņēmusi Ilgtspējīgas lauksaimniecības sertifikātu.

Kopā ar Lauku atbalsta dienestu un Swedbank iegūtie līdzekļi ieguldīti jaunas tehnikas iegādē. Sējmašīna un jaudīgāks traktors ļaus kāpināt realizētās produkcijas apjomu, izmantojot jaunākās lauksaimniecībā pieejamās tehnoloģijas.

Saimniecības “Liepkalns” īpašnieks Aleksejs Danilins norāda: “Specializējoties augkopības nozarē, attīstām bioloģisko lauksaimniecību, strādājot bez pesticīdiem. Bioloģiskās nozares izaicinājums šobrīd ir nepamatoti zemās graudu cenas, kas var radīt šķēršļus tālākai nozares attīstībai. Tāpēc savā biznesa modelī esam izvēlējušies lielāko daļu izaudzēto graudu pārstrādāt līdz gatavam produktam, izmantojot tikai vietējas izcelsmes bioloģiski sertificētas izejvielas, lai patērētajiem piedāvātu kvalitatīvu un pilnvērtīgu produktu”.

Komentāri

Pievienot komentāru