Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kredītreitingi tuvāko mēnešu laikā tiks paaugstināti, šādu pārliecību tikšanās laikā ar Eiropas Savienības valstu žurnālistiem pauda Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Ja Latvija salīdzina sevi ar līdzīgām valstīm, tad mūsu valsts vairumā gadījumu ir labākā situācijā, taču Latvija ir maza valsts ar ievainojamu pagātni, tāpēc nepieciešams vairāk laika, lai kredītreitigu aģentūras novērtētu Latvijas valsti un paceltu kredītreitingu adekvātā līmenī. «Mēs respektējam to,» teica ministrs.

Ekonomiskās krīzes laikā Latvijas kredītreitingi strauji pasliktinājās, tāpēc Latvija nevarēja izdot savas obligācijas un vajadzēja starptautisko palīdzību budžeta deficīta segšanai.

Patlaban Latvijas kredītreitingu nosaka starptautiskās reitinga aģentūras Moody's Investors Service, Fitch Ratings un Standard & Poor's, kā arī Japānas reitingu aģentūra R&I.

Pašlaik aģentūras ir novērtējušas Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā šādā līmenī: Moody's Investors Service - Baa2 ar pozitīvu nākotnes vērtējumu, Standard & Poor's - BBB+ ar pozitīvu nākotnes vērtējumu, Fitch Ratings - BBB+ ar stabilu nākotnes prognozi un R&I - BBB ar stabilu nākotnes vērtējumu.

Pirms ekonomiskās krīzes Moody’s Latvijai bija noteicis reitingu A2 līmenī, Standard&Poor’s - A- un Fitch Ratings - A-.

Savukārt krīzes laikā Standard & Poor's un Fitch Ratings reitingus Latvijai bija pazeminājuši zem investīciju kategorijas līmeņa.

Komentāri

Pievienot komentāru