Būvniecība un īpašums

FOTO: Zaķusalas televīzijas tornis gatavojas vērienīgai rekonstrukcijai

Laura Mazbērziņa, 24.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zaķusalas televīzijas tornis ir ne vien augstākā celtne Baltijā, bet arī augstākais televīzijas tornis visā Eiropas Savienībā un nozīmīgs objekts ar lielu vēsturisko nozīmi. Tuvāko gadu laikā var gaidīt tā atdzimšanu.

2017. gada 13.aprīlī starp Latvijas Valsts radio un televīzijas centru un SIA «Nams» tika parakstīts līgums par Zaķusalas televīzijas torņa būvprojekta izstrādi. Rekonstrukcijai ir redzamā un neredzamā aina. «Neredzamā aina ir tāda, ka Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs šim projektam gatavojās jau piecus gadus. Parakstītais līgums paredz, ka turpmāko divu līdz trīs gadu laikā tiks izstrādāts pārbūves būvprojekts, kas ietver gan tehniskās un administratīvās telpas, gan publiski pieejamo televīzijas torņa daļu, ko plānots paplašināt gandrīz sešas reizes,» stāsta Jānis Bokta, VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) valdes priekšsēdētājs.

Šopavasar ir pabeigti lauka pētniecības darbi, kas nepieciešami televīzijas torņa pārbūves projekta izstrādei. Šī gada laikā ir plānota būvprojekta izstrāde, kurā tiks paredzēti visi nepieciešamie tehniskie risinājumi, lai nodrošinātu Latvijas Valsts radio un televīzijas torņa, ēkas un teritorijas konstrukciju, inženiertehniskā aprīkojuma un sistēmu atjaunošanu un pārbūvi būves tālākai ilgtermiņa ekspluatācijai, Latvijas Valsts radio un televīzijas centra pamatdarbības veiksmīgai nodrošināšanai un attīstībai, kā arī publiskās zonas izveidei Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares popularizēšanai un unikāla tūrisma objekta nodrošināšanai.

«Ir veikta torņa un teritorijas ģeoloģiskā izpēte, lai noteiktu torņa pamatu viedu un stāvokli. Tāpat līdz šim sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti jau ir veikta vēja pretestības simulācija, lai noteiktu vai iecere par stikla kubu izbūvi 97 un 140 metru augstumā ir pieļaujama. Stikla kubs būs paredzēts apmeklējumiem, no kura varēs redzēt Rīgas panorāmu,» komentē J. Bokta.

Tiesības izstrādāt būvprojektu konkursa kārtībā ieguvis SIA «Nams». Uzņēmuma galvenie darbības virzieni aptver gandrīz visu ēku tipu projektēšanas darbus – transporta un sakaru būves, ražošanas ēkas, izglītības iestādes, slimnīcas un veselības aprūpes ēkas, sporta būves, inženierbūves, kā arī daudzdzīvokļu mājas.

«Tūristiem tiks piedāvāts apskatīt arī Fuko svārstu, kas ir ierīce, ko izmanto, lai pierādītu Zemes griešanos. Šobrīd tiek apzināti pašmāju un ārvalstu zinātnieki, kas varētu veikt izpēti par rekonstrukcijas laikā iecerēto pasaulē augstākā un smagākā Fuko svārsta izbūvi. Tā kā šobrīd pasaulē nav šāda mēroga Fuko svārsta , kas būtu izvietots ārpus telpām, Fuko svārsta izbūve ir viens no jautājumiem, kas prasa īpaši padziļinātu izpēti. To pasaulē var veikt vien ļoti neliels zinātnieku skaits,» stāsta J. Bokta.

Pārbūves projekta izmaksas būs zināmas pēc projekta izstrādes un saskaņošanas, tomēr jau šobrīd ir skaidrs, lai īstenotu virkni iecerēto unikālo un sarežģīto risinājumu gan torņa publiski pieejamajā daļā, gan slēgtajā daļā, kur šobrīd jau izbūvēti un darbojas vairāki datu centri, kā arī vērienīgs monitoringa centrs, būs nepieciešamas vērienīgas investīcijas.

Pārbūves iecere paredz, ka kopējā torņa platība palielināsies par 30%, nodrošinot, ka kopējā pakalpojumu sniegšanai izmantojamā platība pieaugs līdz pat 85% no torņa un tehniskās ēkas. Šobrīd pakalpojumu sniegšanai tiek izmantoti tikai 30%, jo tehnoloģijām attīstoties izvietoto iekārtu gabarīti ir būtiski samazinājušies, atbrīvojot vietu jaunu pakalpojumu attīstībai.

Šobrīd televīzijas torņa infrastruktūra nodrošina līdz pat 30% no uzņēmuma kopējiem ieņēmumiem.

Būvprojektā tiks paredzēta arī divos torņa balstos esošo slīpo ātrgaitas liftu nomaiņa, kas nepieciešamai, lai spētu nodrošinātu ambiciozo pārbūves mērķi – uzņemt līdz pat 200 000 apmeklētāju gadā.

Būvdarbu, telpu aprīkošanas darbus un pārbūves nodošanu ekspluatācijā paredzēts paveikt līdz 2022.gada beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru