DB Viedoklis

Gribot kā labāk, var sanākt kā vienmēr

Rūta Kesnere, DB komentāru nodaļas redaktore, 28.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Berlīnes pilsēta nule kā ir pieņēmusi likumu, kas paredz no nākamā gada 1. janvāra iesaldēt īres cenas uz pieciem gadiem. Lai izīrētāji pirms tam tās nepaceltu, īres maksu paaugstināšana aizliegta jau kopš šā gada 18. jūnija, un tā skar apmēram 1,5 miljonus dzīvokļu.

Jāatgādina, ka šāds likums nav radies pēkšņi vai nejauši. Berlīnē, tāpat kā citās Vācijas lielākajās pilsētās, ir akūts īres dzīvokļu trūkums un kopš 2008. gada īres cenas ir dubultojušās.

Vācijas Ekonomikas pētniecības institūta ekonomists Klauss Mihelsens norāda, ka vidēji Vācijas iedzīvotāji dzīvoklim un komunālajiem maksājumiem tērē trešdaļu no saviem ienākumiem. Vācijas īpatnība un atšķirība, piemēram, no Latvijas ir tā, ka vairāk nekā puse cilvēku, bet Berlīnē pat 85%, dzīvokļus īrē. Berlīnē pēdējā gada laikā ir notikuši vairāki vērienīgi iedzīvotāju protesti pret mājokļu nepieejamību un augstajām īres cenām. Protestētāji pat pieprasa valstij nacionalizēt lielāko privāto īres dzīvokļu īpašnieku – Deutsche Wohnung, kam pieder vairāk nekā 100 000 dzīvokļu.

Ekonomikā cenu mazināšanai deficīta precēm nekas labāks par piedāvājuma stimulēšanu un paplašināšanu nav izdomāts.

Tajā pašā laikā vairāki ekonomisti uzsver, ka dzīvokļu krīzes risināšanas efektīvākais instruments ir piedāvājuma palielināšana. Proti, ir jārodas jauniem īres dzīvokļiem un valstij un pašvaldībai ir jāiesaistās sociālo māju būvniecībā. Īslaicīga īres cenu iesaldēšana pasargās uz kādu brīdi pašreizējos īrniekus, taču nekādā veidā nesekmēs jaunu īres dzīvokļu rašanos. Kamēr pieprasījums tik ļoti pārsniegs piedāvājumu, mājokļu krīze būs aktuāla un nepārejoša. Nepalielinot piedāvājumu, situāciju atrisināt nav iespējams. Līdz ar to Vācijas

Nekustamā īpašuma federācijas pārstāvis Klauss Peters Hesse ir norādījis, ka jaunais likums nodarīs «neizmērojamu postu Berlīnei». Vispirms jau tāpēc, ka investori, kuriem bija vēlme investēt dzīvokļu būvniecībā, pēc likuma pieņemšanas, visticamāk, savas domas mainīs. Mākslīgi ierobežojot pieprasījuma un piedāvājuma noteiktās cenu attiecības, rezultāts ir likumsakarīgs – konkrētais tirgus segments neattīstās. Proti, ir nopietnas un pamatotas bažas, ka līdz ar jaunā likuma spēkā stāšanos vismaz tuvākos piecus gadus nav ko cerēt uz investīciju ieplūšanu un dzīvokļu piedāvājumu paplašināšanos. Valsts un pašvaldība noteikti ar subsīdijām un pabalstiem var pasargāt mazturīgos iedzīvotājus, taču, brutāli iejaucoties tirgus ekonomikā un regulējot cenas, var panākt tikai konkrētās nozares stagnāciju. Vairāki Vācijas nekustamā īpašuma nozares eksperti masu medijos ir izteikušies, ka visefektīvākais veids, kā risināt dzīvokļu krīzi, būtu atvieglot birokrātiskās procedūras būvatļauju saņemšanai un palielināt pieļaujamo ēku stāvu augstumu. Valsts arī varētu ar finansējumu piedalīties subsidēto īres dzīvokļu celtniecībā.

Ekonomikā cenu mazināšanai deficīta precēm nekas labāks par piedāvājuma stimulēšanu un paplašināšanu nav izdomāts. Tas ir aktuāli arī Latvijai, domājot par grozījumiem Īres likumā. Kā norāda mūsu nekustamā īpašuma nozares eksperti, kamēr nebūs sabalansētas īrnieku un izīrētāju attiecības, kas pašlaik ir simtprocentīgi par labu pirmajiem, investori nerausies ieguldīt īres dzīvokļu attīstībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada pirmajam mēnesim jau redzamas beigas, un interesanti, ka vismaz pagaidām akciju tirgiem padevies viens no pašiem veiksmīgākajiem gada startiem vēsturē. Tas noticis, neskatoties uz pamatā arvien spēcīgākiem pieņēmumiem, ka globālajai ekonomikai izaugsmes ziņā jau klājas un pārskatāmā nākotnē turpinās klāties grūtāk.

Tam it kā būtu jānozīmē lielāks pesimisms finanšu tirgos, lai gan no tā tos šoreiz, šķiet, vismaz daļēji paglābusi centrālo banku retorika. Janvāra sākumā ASV Federālo rezervju sistēma deva mājienus, ka savā likmju paaugstināšanās ceļā tā droši vien būs uzmanīgāka (ASV CB atšķirībā no citiem jau kādu laiku paaugstina likmes). Par to, ka šogad varētu izpalikt eiro likmju paaugstināšana, pagājušonedēļ lika domāt arī Eiropas Centrālās bankas teiktais. Iestāde pamatā uzsvēra lielākus riskus ekonomikai, lai gan oficiālais ziņojums ietver tikai to, ka likmes netiks kustinātas vismaz līdz rudenim. Tikmēr tirgū tiek runāts, ka reālistiskāk eiro likmes varētu tikt skartas vien 2020. gada vidū. Iespējams, varēs teikt, ka centrālās bankas finanšu tirgu atkal būs ievadījušas mērenā «Risk On» stadijā. Turklāt nav pat izslēgts, ka tas, galu galā, materializēsies labākos efektos arī ekonomikai.

Komentāri

Pievienot komentāru