Pasaulē

Grieķijā sabiedriskā televīzija atsāk raidīt ziņas

Gunta Kursiša, 21.08.2013

Jaunākais izdevums

Grieķijas jaunā sabiedriskā televīzija EDT sākusi pārraidīt ziņas. Sabiedriskā televīzija parādu krīzes skartajā valstī sākusi darboties pēc divu mēnešu pārtraukuma, jo valsts slēdza iepriekšējo televīziju ERT, vēsta BBC.

Db.lv jau rakstīja, ka valdība lēma slēgt ERT valsts taupības režīma ietvaros. Grieķijas koalīcija pauda, ka ERT ekonomiskās krīzes laikā izmaksā pārāk dārgi. Patlaban jaunajā televīzijā EDT darbā ar divu mēnešu ilgu līgumu pieņemti aptuveni 500 cilvēki. Aptuveni mēnesi pirms ziņu pārraidīšanas, kas uzsākta trešdien, EDT pamatā raidīja grieķu melnbalto kino.

Televīzijas ERT, kurā strādāja 2,7 tūkstoši cilvēku, slēgšana izraisīja plašu streiku, kas ierobežoja valsts iestāžu, skolu un slimnīcu darbu. Tāpat streika dēļ nekursēja sabiedriskais transports, ieskaitot autobusus, tramvajus, prāmjus un metro satiksmi uz Atēnu lidostu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Raidsabiedrības ERT apklusināšana Grieķijā rezultējusies ar ģenerālstreiku

Gunta Kursiša, 13.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liela daļa Grieķijas arodbiedrību uzsākušas streiku, lai paustu savu neapmierinātību par valdības lēmumu slēgt valsts televīziju ERT, vēsta pasaules mediji. Atēnās paralizēta metro satiksme, nedarbojas vairākas skolas un slimnīcas.

ERT slēgšanas dēļ darbavietas zaudēs 2,7 tūkst. cilvēku.

Šogad šis ir trešais plaša mēroga streiks Grieķijā, un tas ierobežojis valsts iestāžu, skolu un slimnīcu darbu. Tāpat nekursē sabiedriskais transports, ieskaitot autobusus, tramvajus, prāmjus un metro satiksmi uz Atēnu lidostu, informē BBC. Tāpat cilvēki ar plakātiem pulcējas pie Grieķijas vēstniecības ēkas Londonā.

Tikmēr, kā ierasts, darbojas lielveikali un kafejnīcas. «Mazāk apmaksātais ERT darbinieks dienā nopelna tikpat, cik es nedēļas laikā. Kādēļ man būtu jāstreiko par viņiem,» aģentūrai Reuters norādīja dārzeņu pārdevējs Janis Papailis (Yannis Papailias). «Simtiem tūkstoši cilvēku zaudējuši savus darbus. Kas protestēja par viņiem?» pauž oficiante Marija Skilaukou (Maria Skylaukou).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Tiesa atļauj atsākt slēgtās Grieķijas nacionālās raidsabiedrības darbu

Jānis Rancāns, 18.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas tiesa ļāvusi valsts nacionālajai raidsabiedrībai ERT atsākt pārraides, pēc tam, kad valdība bija to slēgusi, savu lēmumu pamatojot ar kompānijā valdošo korupciju un naudas izšķērdēšanu.

Tomēr tiesa arī atbalstījusi Grieķijas valdības plānu reorganizēt ERT, lai to padarītu mazāku un efektīvāku, vēsta BBC.

Parādu krīzes māktās Grieķijas premjera Antonis Samara lēmums par raidsabiedrības slēgšanu izraisīja plašu neapmierinātību valsts sabiedrībā. Arodbiedrības uzsāka streiku, paralizējot Atēnu sabiedriskā transporta darbību, kā arī pārtraucot vairāku skolu un slimnīcu darbu. Premjera lēmums saniknoja arī Grieķijas koalīcijas partnerus, kuri par to nebija informēti.

Raidorganizācijas slēgšana ietekmētu 2,5 tūkstošus darbinieku, kuri tiktu atlaisti. Tika plānots, ka bijušajiem ERT darbiniekiem tiks izmaksātas kompensācijas un piedāvāta iespēja strādāt kompānijā, kad būtu pabeigta tās reorganizācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Raidorganizācijas slēgšana draud ar kārtējo politisko nestabilitāti Grieķijā

Jānis Rancāns, 21.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strīdi par sabiedrisko raidorganizāciju ERT Grieķijā izraisījuši bažas par valsts valdības stabilitāti, pēc tam, kad, nespējot vienoties par ERT nākotni, kreiso demokrātu partija pavēstījusi, ka apsver iespēju pamest valdošo koalīciju.

Kreiso demokrātu partiju saniknojis Grieķijas premjera Antona Samara lēmums slēgt raidsabiedrību, to pamatojot ar naudas izsaimniekošanu un augsto korupcijas līmeni organizācijā un iztiekot bez konsultācijām ar koalīcijas partneriem.

Vēlāk Grieķijas tiesa ļāva valsts nacionālajai raidsabiedrībai ERT atsākt pārraides. Tiesa arī atbalstījusi Grieķijas valdības plānu reorganizēt ERT, lai to padarītu mazāku un efektīvāku. Tomēr Grieķijas koalīcija nav spējusi vienoties par to, kādā formā būtu jāatjauno ERT pārraides, vēsta BBC.

Kreiso demokrātu partija nolēmusi piektdien organizēt sanāksmi, lai izlemtu vai turpināt atbalstīt A. Samara valdību. Grieķijas premjers tikmēr brīdinājis, ka ir gatavs uzņemties valsts valdības vadīšanu arī bez kreisajiem demokrātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķija slēdz nacionālo raidsabiedrību, dēvējot to par «izšķērdības paradīzi» un izraisot protestus

Jānis Rancāns, 12.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīzes nomocītā Grieķija slēgusi valsts raidsabiedrību ERT, nosaucot to par «izšķērdības paradīzi». Tas galvaspilsētā Atēnās izsaucis protestus, kuros pulcējušies aptuveni seši tūkstoši cilvēku.

«ERT ir ārkārtēja necaurspīdīguma un neticamas izšķērdības piemērs. Tagad tas beidzas,» Grieķijas valdības preses pārstāvja Sima Kedikogla (Simos Kedikoglou) sacīto citē BBC.

Raidorganizācijas slēgšana ietekmēs 2,5 tūkstošus darbinieku, kuri tiks atlaisti. Bijušajiem ERT darbiniekiem gan tiks izmaksātas kompensācijas un tiem būs iespēja strādāt kompānijā, kad tiks pabeigta tās reorganizācija. ERT darbinieki pauduši, ka jūtas satriekti un saniknoti un, ka neesot pieņemams tas, ka valsts paliks bez savas raidsabiedrības.

Lai protestētu pret raidorganizācijas slēgšanu, Grieķijas galvaspilsētas Atēnu ielās otrdienas vakarā ielās izgāja seši tūkstoši cilvēku, bet valsts žurnālistu arodbiedrība pavēstījusi, ka uzsāks 48 stundu ilgu streiku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sadarbībā ar RŽD Logistika (RŽDL) veicinās kravu plūsmu starp Āziju un Eiropu , piektdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Kopuzņēmums nākotnē mainīs Latvijas tranzīta un loģistikas biznesu kopumā, par SIA Liepājas naftas tranzīts (LNT) saka bijušais satiksmes ministrs Ainārs Šlesers. Viņam un bijušā premjera Andra Šķēles ģimenei pastarpināti (caur citiem uzņēmumiem) pieder daļas SIA Locomotive Traction Operator, kas ir 50% LNT daļu īpašnieks. Savukārt 50% LNT pieder RZDL Multimodal B.V. (Nīderlande), kas ir saistīta ar RŽD Logistika, kura nule kā nākusi klajā ar paziņojumu par 50% LNT daļu iegādi.

Vārti uz Eiropu

RŽDL norādījusi, ka LNT ir licencēts dzelzceļa pārvadātājs. Līdztekus valsts a/s Latvijas dzelzceļš meitas sabiedrībai SIA LDz Cargo un diviem privātajiem dzelzceļa operatoriem a/s Baltijas ekspresis un a/s Baltijas tranzīta serviss, arī LNT ir licene dzelzceļa pārvadājumiem. Valsts dzelzceļa administrācijas direktors Juris Iesalnieks gan norāda, ka pārvadājumu veikšanai uzņēmumam nepieciešams t. s. drošības sertifikāts. Tas gan esot tikai tehnisks dokuments, kas apliecina uzņēmuma gatavību pārvadājumiem, proti, atbilstību Latvijas un Eiropas tehniskajām un drošības prasībām. RŽDL stratēģiskie projekta mērķi, iesaistoties šajā projektā, ir noieta tirgus paplašināšanās un vienotas pārvadājumu ķēdes izveide Latvijas ostu virzienā. Tas došot uzņēmumam iespēju nodrošināt tranzīta kravu ritmisku plūsmu uz Eiropu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas galvaspilsētu Atēnas piektdien satricinājusi spēcīga zemestrīce, un tās rezultātā pazuduši telefona sakari, tiesa gan, nav ziņu par postījumiem vai ievainotajiem.

5,1 magnitūdu stiprās zemestrīces epicentrs atradies 23 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Atēnām, un tai sekojuši vairāki pēcgrūdieni. Ugunsdzēsības dienests līdz šim izglābis vairākus desmitus cilvēku, kas galvaspilsētā bija iestrēguši liftos, vēsta raidsabiedrība ERT. Zemestrīce notikusi ap plkst.14. Satraukti par pazemes grūdieniem, iedzīvotāji pametuši dzīvojamās un biroju ēkas. Kā vēsta vietējie mediji, pazudusi elektrība, tomēr interneta sakari joprojām darbojas.

Grieķija atrodas seismiski aktīvā reģionā, un zemestrīces tur notiek regulāri, tomēr tajās reti kad ir cilvēku upuri. 2017.gda jūlijā 6,7 magnitūdu stiprā zemestrīcē Egejas jūras Kosas salā dzīvību zaudēja divi cilvēki un tika nodarīti būtiski postījumi. 1999.gadā Atēnās un galvaspilsētas reģionā 5,9 magnitūdu stiprā zemestrīcē dzīvību zaudēja 143 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Valmieras stikla šķiedra ASV meitasuzņēmums no darba atbrīvojis vairāk nekā 350 darbinieku

Žanete Hāka, 18.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc AS Valmieras stikla šķiedra pieteikuma iesniegšanas tiesiskā aizsardzības procesa lietas ierosināšanai Latvijā ASV uzņēmumam vairs nav iespējams saņemt finansiālu atbalstu no mātes uzņēmuma, kas ir šī uzņēmuma 52% akciju īpašnieks, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Attiecīgi ASV meitas uzņēmums bija spiests apturēt savas Otrās fāzes stikla šķiedras kausēšanas krāsns darbību, kas notika vakar, 17. jūnijā, pulksten 14.30 pēc ASV vasaras laika (EDT).

Vakar no darba ražotnē atbrīvoti vairāk nekā 350 darbinieku.

Turklāt ASV meitas uzņēmums 17. jūnijā ap pulksten 20.00 pēc ASV vasaras laika saskaņā ar 11. pantu Džordžijas štata ziemeļu rajona Savienoto Valstu Maksātnespējas tiesā (United States Bankruptcy Court) iesniedzis pieteikumu par labprātīgu tiesiskās aizsardzības procesa uzsākšanu.

ASV meitas uzņēmums plāno turpināt darbu Pirmās fāzes stikla šķiedras filcu ražotnē ierastajā kārtībā, koncentrējot savus reorganizācijas plānus ap šo peļņu nesošo uzņēmējdarbības virzienu.

Komentāri

Pievienot komentāru