Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Luminor banka piešķīrusi 2,49 miljonu eiro finansējumu biznesa attīstībai vienam no lielākajiem nerafinētās eļļas ražotājiem Baltijā – SIA Iecavnieks & Co.

Uzņēmumam piešķirts ilgtermiņa kredīts un kredītlīnija, kas ļaus iegādāties pārstrādei nepieciešamos graudaugus, nodrošinot darbības nepārtrauktību.

Ar Luminor bankas piešķirto finansējumu SIA Iecavnieks & Co piesaistīs papildu apgrozāmos līdzekļus, lai iegādātos nepieciešamās izejvielas jaunās produkcijas “RAPU” ražošanai, paplašinātu noieta kanālus, palielinātu eļļas ražošanas kapacitāti, kā arī nodrošinātu apgrozāmos līdzekļus sezonas lauksaimniecības darbiem.

“Eļļas tirgus ir viens no perspektīvākajiem un augošākajiem pasaulē – šobrīd visā Eiropā novērojams arī rapšu eļļas, kas veido aptuveni 40 % no visa saražotā, un rapšu sēklu patēriņa pieaugums. Esam gandarīti atbalstīt SIA Iecavnieks & Co tā izaugsmes un tālākas attīstības ceļā, un ceram, ka veiktie uzlabojumi palīdzēs veicināt uzņēmuma konkurētspēju gan vietējā, gan eksporta tirgos,” saka Ilze Zoltnere, Luminor Korporatīvā departamenta vadītāja.

SIA Iecavnieks & Co šobrīd apsaimnieko aptuveni 500 hektāru lauksaimniecības zemes, no kuriem 200 hektāri pieder pašam uzņēmumam. Uzņēmums audzē tādas kultūras kā eļļas rapsi, kviešus un lauku pupas, veic graudu pirmapstrādi un uzglabāšanu. Savukārt lopbarības produkta “RAPU” ražošanā tiek izmantotas pašu audzētas izejvielas - rapsis, lauku pupas, kuras ekstrudējot iegūst barības maisījumu, kas ir kā kvalitatīva un ekonomiskāka alternatīva ārzemju ražotāju produkcijai (sojas raušiem).

Plašāk uzņēmums pazīstams arī kā nerafinētās eļļas un lopbarības ražotājs, un šobrīd tā iekārtu jauda sasniedz 20 000 tonnas eļļas sēklu gadā. Atšķirībā no citiem nozares uzņēmumiem, SIA Iecavnieks & CO ražošanas procesā pielieto auksto spiešanas tehnoloģiju, kas ļauj iegūt dabīgus produktus, tiem nepievienojot pārtikas piedevas, kā arī neradot atkritumus ražošanas procesā. “Mūsu darbības svarīgākais kritērijs ir kvalitāte, ko izceļam ne tikai mūsu ražotajos produktos, bet arī mūsu procesu vadībā un attīstības plānos. Ar Luminor atbalstu spēsim modernizēt mūsu tehnisko nodrošinājumu, lai paplašinātu saimniecības teritoriju un veiksmīgi aizvadītu vasaras sezonu. Jaunā graudu kalte un tehniskās telpas palīdzēs uzturēt mūsu produkciju nemainīgi augstā kvalitātē,” norāda Dainis Lagzdiņš, SIA Iecavnieks & Co valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Rapsi izaudzē vairāk, nekā spēj pārstrādāt

Māris Ķirsons, 18.01.2024

“Iepriekšējā gadā iepirkām un pārstrādājām 8000 t rapšu sēklu, mēs audzējam paši un iepērkam no Latvijas zemniekiem, kā arī no ES valstīm,” skaidro lielākā auksti spiestās pārtikas eļļas ražotāja SIA Iecavnieks ražotnes vadītāja Sanita Celitāne.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ir liela rapšu sēklu audzētāja, taču trūkst to pārstrādes jaudu, kā rezultātā lieli rapša apjomi tiek eksportēti, vienlaikus nozīmīgi izmantojamās rapša eļļas apjomi tiek importēti, no kuriem daļa ir pat tāda, kas pirms tam ir izvesta uz rafinēšanu Igaunijā, jo Latvijā tādas iekārtas nav.

DB aptaujātie norāda, ka Latvijā esošās rapšu sēklu pārstrādes apjoms ir būtiski mazāks par valstī izaudzēto rapša sēklu ražu, un šķiet, ka pašreizējā situācija tuvākajā laikā nemainīsies. 2022. gadā ievākta rapšu sēklu raža 355 tūkst. t apmērā, savukārt pārstrādes apjoms ir vairāk nekā trīs reizes mazāks. Jāņem vērā, ka 2022. gadā rapša sēklu eksporta apjoms bija 342 tūkst. t, kas ir tikai par 13 tūkst. t mazāks nekā aizpērnajā gadā ievāktā raža. Pēc vairāku aptaujāto domām šie dati prasās pēc detalizētas izpētes, jo virspusēji tas nozīmē ne tikai pamatīgu noliktavu krājumu, bet arī rapša sēklu importa klātbūtni, turklāt pastāvot iespēja, ka rapša sēklu eksporta apjomos no Latvijas atrodas arī importētais rapsis, tādējādi palielinot eksporta ieņēmumus un uzlabojot statistiku.

Komentāri

Pievienot komentāru