Finanses

Īlons Masks apsteidzis Zakerbergu un kļuvis par pasaulē ceturto bagātāko cilvēku

LETA, 20.11.2020

Jaunākais izdevums

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" līdzdibinātājs un vadītājs Īlons Masks trešdien apsteidzis sociālā tīkla "Facebook" dibinātāju un vadītāju Marku Zakerbergu, kļūstot par pasaulē ceturto bagātāko cilvēku, vēsta žurnāls "Forbes".

Pateicoties "Tesla" akciju cenas kāpumam, Maska bagātība sasniegusi 105,4 miljardus dolāru (89,08 miljardus eiro), apsteidzot Zakerbergu, kura bagātība tiek lēsta 100,6 miljardu dolāru (85,02 miljardu eiro) apmērā, norāda žurnāls.

"Tesla" akcijas vērtība šogad pieaugusi par vairāk nekā 460%, ievērojami palielinot Maska bagātību, kas kopš marta, kad "Forbes" publiskoja jaunāko ikgadējo pasaules bagātāko cilvēku sarakstu, pieaugusi par gandrīz 76 miljardiem dolāru.

Maskam pieder 21% "Tesla" akciju, bet viņa izveidoto uzņēmumu "SpaceX" investori augustā novērtēja 46 miljardu dolāru apmērā.

"Tesla" akcijas cenas kāpumu veicinājušas arī ziņas, ka tas 21.decembrī tiks iekļauts biržas indeksā "Standard & Poor's 500".

"Forbes" vēsta, ka Masks strauji tuvojas arī tam, lai kļūtu par pasaules trešo turīgāko cilvēku. Šobrīd žurnāla veidotā bagātnieka saraksta trešo vietu ieņem datortehnoloģiju uzņēmuma "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss. Masks no Geitsa šobrīd atpaliek par mazāk nekā 15 miljardiem dolāru.

Saraksta pirmajā vietā atrodas ASV interneta tirdzniecības giganta "Amazon" vadītājs Džefs Bezoss, kura bagātība veido 183,1 miljardu dolāru, bet otrajā vietā ar 139 miljardiem dolāru ir Francijas luksusa preču ražotāja LVMH vadītājs Bernārs Arno.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Wall Street Memes iepriekšpārdošanas pēdējās dienas - 2023. gada visvairāk gaidtīto memu monētu izlaišanu. Žetons $WSM jau ir savācis vairāk nekā 25 miljonus ASV dolāru, tā ir viena miljona cilvēku kopiena, ar kuru mijiedarbojas Īlons Masks un kura cenšas gūt peļņu no GameStop, kas veicina akciju demokratizācijas kustību un piesaista kriptovalūtu.

Saskaņā ar Wall Street Memes tīmekļa vietni, drīz tā tiks ieviesta pirmā līmeņa decentralizētās biržas (CEX) sarakstā, kuras saskaņā ar neapstiprinātiem ziņojumiem būs vismaz divas top 10 biržas.

Izplatās spekluācijas par to, kuras biržas ir iekļautas rāmī, un vismaz viens YouTube lietotājs Binance uzskata par vienu no tirdzniecības vietām.

Bet pat tad, ja tas vēl nav Binance, daudzu populārāko biržu slazds šajā projekta izstrādes agrīnajā posmā nodrošinās to par labu Binance sarakstam nākotnē un sprādzienbīstamu cenu pieaugumu, kad tas tiks izlaists drīz.

Wall Street Memes iepriekšpārdošana joprojām ir atvērta, tāpēc nav ko zaudēt laiku un iegādājies žetonus pirms tā slēgšanas. Žetona, $WSM, cena ir 0,0337 ASV dolāri, un drīzumā tā varētu tikkt tirogta par 10 reizes lielāku vērtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Masks: Twitter pirms masveida atlaišanām bija atlikuši "četri mēneši, ko dzīvot"

LETA--DPA, 13.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālajam tīklam "Twitter" bija atlikuši "četri mēneši, ko dzīvot", pirms tika veikta darbinieku masveida atlaišana, trešdien intervijā britu raidsabiedrībai BBC paziņoja "Twitter" īpašnieks Īlons Masks.

Masks apstiprināja, ka kopš uzņēmuma nonākšanas viņa īpašumā ir atlaisti apmēram 80% darbinieku, bet uzstāja, ka bija nepieciešams samazināt izmaksas, lai glābtu "Twitter" no bankrota.

Sniedzot interviju BBC "Twitter" galvenajā birojā Sanfrancisko, Masks sacīja, ka šī sociālo mediju platforma "tērēja naudu tā, it kā tā būtu izgājusi no modes", pirms viņš pārņēma šo uzņēmumu.

"Ir problēma - kompānija grasās bankrotēt, ja mēs nekavējoties nesamazinām izmaksas. Šādā situācijā nav runa par rūpēšanos vai nerūpēšanos [par darbiniekiem]. Ja viss kuģis nogrimst, tad darba nav nevienam," sacīja Masks.

Viņš atzina, ka pēc uzņēmuma pārņemšanas tajā bijusi "negatīvas naudas plūsmas situācija" trīs miljardu dolāru apmērā, un "Twitter" bija atlikuši "četri mēneši, ko dzīvot".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris Īlons Masks, kuram pieder sociālās saziņas vietne "Twitter", paziņojis par plāniem veidot savu mākslīgā intelekta sarunbotu, uzstājot, ka pašlaik populāram sarunbotam ir liberāli aizspriedumi.

Intervijā televīzijas kanāla "Fox News" raidījumu vadītājam Takeram Kārlsonam Masks stāstīja par plāniem veidot alternatīvu sarunbotam "ChatGPT", dodot tam nosaukumu "TruthGPT". Masks pauda apņēmību panākt, ka "TruthGPT" ir "maksimāli patiesību meklējošs mākslīgais intelekts, kas mēģina saprast visuma dabu".

Kā teica Masks, mākslīgajam intelektam, kas vēlas saprast cilvēci, būs mazākas iespējas to iznīcināt.

Tāpat "Tesla" un "SpaceX" dibinātājs pauda bažas, ka "ChatGPT" "tiek apmācīts būt politkorekts".

Neskatoties uz vēlmi iesaistīties šajā jomā, Masks izteica nepieciešamību vairāk regulēt mākslīgā intelekta attīstību, jo tas esot bīstamāks par mašīnām vai raķetēm un var iznīcināt cilvēci.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Masks atradis jaunu Twitter vadītāju, kura sāks strādāt sešu nedēļu laikā

LETA--AP, 12.05.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Īlons Masks ceturtdien paziņoja, ka ir atradis jaunu vadītāju sociālā tīkla "Twitter" uzņēmumam "X Corp." un ka tā ir sieviete, kas sāks strādāt apmēram sešu nedēļu laikā.

Masks pērnā gada rudenī nopirka "Twitter" un kopš tā laika vada šo uzņēmumu, bet uzstāj, ka viņš nav šī uzņēmuma pastāvīgais ģenerāldirektors.

Masks ceturtdien publicētā tvītā paziņoja, ka viņš turpmāk būs uzņēmuma izpildu priekšsēdētājs un galvenais tehnoloģiju pārzinis.

Masks jau pusgadu ir sacījis, ka plāno atrast jaunu vadītāju Sanfrancisko bāzētajam "Twitter".

Novembra vidū dažas nedēļas pēc "Twitter" nopirkšanas par 44 miljardiem ASV dolāru Masks pavēstīja tiesai Delavēras štatā, ka viņš negrib būt nevienas kompānijas vadītājs. "Es paredzu samazināt savu laiku "Twitter" un laika gaitā atrast kādu citu, kas vadītu "Twitter"," toreiz sacīja Masks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālā tīkla "Twitter" jaunais vadītājs Īlons Masks otrdien paziņoja, ka šī sociālā tīkla platforma iekasēs astoņus ASV dolārus mēnesī par lietotāju kontu verifikāciju.

Viņš apgalvoja, ka jaunā nodeva atrisinās "Twitter" problēmas ar viltus kontiem un troļļiem, kā arī radīs jaunu ienākumu avotu šim uzņēmumam.

Par kontu verifikācijas nodevu paziņots dažas dienas pēc tam, kad pasaules bagātākais cilvēks Masks vienpersoniski pārņēma kontroli pār "Twitter", pabeidzot tā iegādi par 44 miljardiem dolāru.

"Varu tautai! "Blue" par astoņiem dolāriem mēnesī," tvītoja Masks, pieminot sociālā tīkla maksas abonēšanas pakalpojumu "Twitter Blue".

Saskaņā ar jauno plānu maksas abonenti saņems "Twitter" zilo atzīmi, kas liecina par verificētu autentisku kontu. Pašlaik šāda iespēja tiek piedāvāta tikai sabiedriski pazīstamām personām, un Masks šo pieeju nosauca par "kungu un zemnieku sistēmu".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV miljardieris Īlons Masks ir pārņēmis kontroli pār sociālo tīklu "Twitter" un atlaidis tā vadītājus, ceturtdienas vakarā ziņoja ASV mediji.

Masks atlaida "Twitter" galveno izpilddirektoru Paragu Agravalu, kā arī uzņēmuma galveno finanšu pārzini un tā juridiskās politikas, uzticības un drošuma vadītāju, ziņoja laikraksts "Washington Post" un telekanāls CNBC, atsaucoties uz vārdā nenosauktiem avotiem.

Agravals bija vērsies tiesā, lai liktu Maskam ievērot "Twitter" iegādes darījuma nosacījumus.

Par "Twitter" kontroles pārņemšanu tika ziņots dažas stundas pirms tiesas noteiktā termiņa, līdz kuram Maskam bija jāpabeidz šī sociālā tīkla iegādes darījums 44 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Masks ceturtdien paziņoja, ka pērk "Twitter", lai sekmētu veselīgas debates par plašu ideju loku un stātos pretī tendencei, kad sociālie mediji sašķeļas partejiskos "atbalss kambaros".

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Izmeklē iespējamo ļaunprātību, Īlonam Maskam ar brāli pārdodot Tesla akcijas

LETA--AFP, 25.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV Vērtspapīru un biržu komisija (SEC) veic izmeklēšanu saistībā ar to, vai elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" vadītājs Īlons Masks un viņa brālis ļaunprātīgi izmantojuši iekšējo informāciju pērn īstenotajā akciju pārdošanā, vēstī laikraksts "Wall Street Journal".

SEC izmeklēšanu sākusi pēc tam, kad Kimbals Masks pērn pārdeva "Tesla" akcijas 108 miljonu dolāru vērtībā vien dienu pirms tam, kad uzņēmuma akcijas cena piedzīvoja strauju kritumu.

"Tesla" akcijas vērtība strauji samazinājās pēc tam, kad Masks tviterī saviem sekotājiem jautāja, vai viņam vajadzētu pārdot 10% uzņēmuma akciju.

SEC izmeklēšanā pārbaudīs to, vai Īlons Masks pateicis savam brālim, kurš vienlaikus ir arī "Tesla" direktoru padomes loceklis, ka publiskos šādu tvitera ierakstu, un vai Kimbals Masks pēc tam pārdevis akcijas, vēstī "Wall Street Journal".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" ir gaidāma daudzu darbinieku atlaišana, sevišķi tad, ja miljardieris Īlons Masks pabeigs darījumu par šī uzņēmuma iegādi par 44 miljardiem ASV dolāru, ceturtdien ziņoja laikraksts "Washington Post".

Masks, runājot ar investoriem par gaidāmo "Twitter" iegādes darījumu, ir sacījis, ka plāno likvidēt apmēram trīs ceturtdaļas šī uzņēmuma darbavietu, atstājot nedaudz vairāk par 2000 darbiniekiem.

Pat ja Maska "Twitter" iegādes darījums izgāztos, šī uzņēmuma plāns līdz nākamā gada beigām samazināt darbiniekiem izmaksājamo algu apjomu par apmēram 800 miljoniem dolāru novestu līdz tam, ka tiktu atlaisti aptuveni ceturtdaļa darbinieku.

Personāla samazināšana Sanfrancisko bāzētajā kompānijā, domājams, kaitēs šīs sociālā tīkla platformas spējai iegrožot agresīvus ierakstus vai saglabāt datu drošību, rakstīja "Washington Post", atsaucoties uz intervijām un dokumentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris Īlons Masks ASV Nevadas štatā izveidojis mākslīgā intelekta uzņēmumu "X.AI", liecina piektdien publiskoti oficiālie dokumenti.

Masks, kuram pieder sociālais tīkls "Twitter" un elektromobiļu ražotājs "Tesla", ir norādīts kā 9.martā dibinātās "X.AI Corporation" direktors.

Miljardieris nesen apvienoja "Twitter" ar jaunizveidotu pastkastītes uzņēmumu "X", saglabājot iepriekšējo nosaukumu platformai, bet atsakoties no tā pašam uzņēmumam.

"X.AI" varētu kļūt par mākslīgā intelekta kompāniju, piemēram, "ChatGPT" izveidotāja "OpenAI" konkurentu, lai gan nesen pats Masks aicināja uz laiku apturēt mākslīgā intelekta attīstīšanu. Masks piedalījās "OpenAI" izveidē, bet izstājās no kompānijas 2018.gadā.

"Twitter" paspārnē veidotā mākslīgā intelekta projektā viņš ir iegādājies tūkstošiem spēcīgu, dārgu datoru procesoru un pieņēmis darbā talantīgus inženieru, liecina vietnes "Insider" rīcībā esoša informācija. Vienlaikus Masks ir atlaidis daudzus "Twitter" darbiniekus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amerikāņu uzņēmējs Īlons Masks ir atguvis pasaules bagātākā cilvēka statusu, kuru uz neilgu laiku bija ieguvis franču magnāts Bernārs Arno, pirmdien ziņoja aģentūra "Bloomberg".

Maska bagātība pieauga, pateicoties viņa elektromobiļu ražotājkompānijas "Tesla Inc." akcijas cenas kāpumam šogad par gandrīz 70%. Salīdzinājumā ar 6.janvārī sasniegto vienas dienas minimumu "Tesla" akcijas cena ir pieaugusi par gandrīz 100%.

Kompānijas pozīcijas uzlaboja arī tās elektromobiļu pieprasījuma palielināšanās pēc dažu modeļu cenu pazemināšanas.

"Tesla" akcijas cena Ņujorkas biržā pirmdien pieauga par 5,5% līdz 207,63 ASV dolāriem, palielinot Maska bagātību līdz 187,1 miljardam dolāru.

51 gadu vecais Masks tādējādi pārspēja 73 gadus veco franču uzņēmēju Bernāru Arno, kura bagātība ir 185,3 miljardi dolāru. Arno ir ir pasaulē lielākā luksusa preču konglomerāta LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) dibinātājs, priekšsēdētājs un izpilddirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālā tīkla "Twitter" īpašnieks miljardieris Īlons Masks pirmdien prezentēja tīmekļa platformas jauno melnbalto logo ar burtu "X", kas aizstāj līdzšinējo simbolu - zilo putnu.

Logo nomainīts, Maskam veicot mediju platformas, ko viņš pērn iegādājās par 44 miljardiem dolāru, vērienīgu zīmola atjaunošanu jeb rebrendingu.

Masks savā tvitera profila attēlā publicējis baltu burtu "X" uz melna fona.

Simbols "X" pirmdien tīmeklī sāka parādīties tvitera datorekrāna versijas augšējā daļā, bet lietotnē mobilajos tālruņos pagaidām vēl dominē zilais putns.

Masks aicināja atbalstītājus iesūtīt savas idejas jaunajam logo un izvēlējās variantu, ko viņš raksturoja kā minimālistisku "art deco", tiesa, norādot, ka tas "noteikti tiks pilnveidots".

Tīmekļa lietotāji no domēna "X.com" tiks novirzīti uz "Twitter.com", skaidroja Masks.

Vaicāts, kā tvīti tiks dēvēti, kad rebrendings būs pabeigts, Masks sacīja, ka tos sauks par iksiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Masks pieprasa Twitter darbiniekiem "strādāt garas stundas un intensīvi" vai aiziet no darba

LETA--BBC, 17.11.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mikroblogošanas platformas "Twitter" jaunais īpašnieks Īlons Masks pieprasījis darbiniekiem "strādāt garas stundas un intensīvi" vai aiziet no darba, ziņo ASV mediji.

"Twitter" darbinieki saņēmuši no Maska elektroniskā pasta vēstuli, kurā viņiem bija pieprasīts līdz ceturtdienas pulksten 17 pēc Ņujorkas laika (pusnaktij pēc Latvijas laika) noklikšķināt uz piedāvātās saites, tādējādi piekrītot šai Maska prasībai.

Tie, kuri nebūs apliecinājuši savu piekrišanu, tiks automātiski atlaisti un saņems kompensāciju trīs mēnešu darba samaksas apmērā, bija teikts vēstulē.

Tajā darbinieki brīdināti, ka, lai "Twitter" gūtu panākumus, būs "jāstrādā ilgas stundas un ļoti intensīvi".

"Tikai ārkārtīgi labs sniegums būs pietiekams, lai saņemtu apmierinošu atzīmi," uzsvēris Masks, aicinot tos, kuri vēlas būt "daļa no jaunā "Twitter"", noklikšķināt uz saites.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" īpašnieks un vadītājs Īlons Masks pārspējis pasaules rekordu attiecībā uz visu laiku lielāko bagātības samazināšanos, liecina Ginesa rekordu apkopotāju "Guinness World Records" sniegtā informācija.

Tā norāda, ka laika posmā no 2021.gada novembra līdz 2022.gada decembrim Masks zaudējis aptuveni 165 miljardus dolāru.

Šie dati balstīti žurnāla "Forbes" sniegtajā informācijā, taču "Guinness" skaidro, ka citi avoti liecina, ka Maska zaudējumi varētu būt vēl lielāki.

Šie zaudējumi piedzīvoti pēc "Tesla" akcijas vērtības samazināšanās pēc tam, kad Masks pērn iegādājās sociālo tīklu "Twitter". Šis iegādes darījums radījis bažas investoriem, ka Masks vairs tik lielu uzmanību nevelta "Tesla" darbībai.

"Tesla" akcijas vērtība pērn samazinājās par aptuveni 65%.

Decembrī Masks zaudēja pirmo vietu "Forbes" veidotajā pasaules bagātāko cilvēku sarakstā Francijas luksusa preču ražotāja LVMH vadītājam Bernāram Arno.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Īlons Masks interneta projektā Starlink plāno investēt līdz 30 miljardiem dolāru

LETA/AFP, 30.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris un uzņēmējs Īlons Masks otrdien paziņoja, ka plāno investēt līdz 30 miljardiem dolāru (25,2 miljardiem eiro), lai attīstītu projektu "Starlink", kura mērķis ir izvietot orbītā desmitiem tūkstošiem satelītu bezvadu interneta nodrošināšanai jebkurā vietā uz Zemes.

Līdz šim "Starlink" kosmosā izvietojis vairāk nekā 1500 satelītus un līdz augustam tas būs spējīgs nodrošināt bezvadu internetu jebkur pasaulē, izņemot Ziemeļpolā un Dienvidpolā, Barselonā notiekošā mobilo tehnoloģiju pasākumā "Mobile World Congress" (MWC) ar video pārraides palīdzību sacīja Masks.

Masks norādīja, ka plāno "Starlink" investēt vismaz piecus miljardus dolāru un, iespējams, pat desmit miljardus dolāru, pirms šim projektam būs pozitīva finanšu plūsma.

Tad laika gaitā investīcijas var sasniegt 20 vai 30 miljardus dolāru, skaidro Masks.

"Starlink" šobrīd darbojas aptuveni desmit valstīs un tam ir nedaudz vairāk kā 69 000 lietotāju, taču līdz nākamā gada vidum Masks cer šim projektam piesaistīt aptuveni pusmiljonu lietotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Masks pārdevis Tesla akcijas gandrīz septiņu miljardu dolāru vērtībā

LETA--AFP, 10.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" vadītājs Īlons Masks pārdevis sev piederošās kompānijas akcijas gandrīz septiņu miljardu dolāru vērtībā, liecina ASV Vērtspapīru un biržu komisijas (SEC) otrdien publiskotā informācija.

SEC ziņo, ka Masks laika periodā no 5. līdz 9.augustam pārdevis aptuveni 7,9 miljonus "Tesla" akciju.

Šīs akcijas pārdotas laikā, kad mikroblogošanas vietne "Twitter" iesūdzējusi tiesā Masku par "Twitter" iegādes līguma laušanu.

Masks 8.jūlijā paziņoja, ka atsakās no darījuma par "Twitter" iegādi, un apsūdzēja "Twitter" maldinošu paziņojumu izteikšanā par viltus kontu daudzumu šajā platformā. Iegādes līgumu par 44 miljardiem dolāru Masks parakstīja aprīlī.

Savukārt "Twitter" advokāti sacījuši, ka Maska argumenti ir tikai iegansts, lai atteiktos no darījuma.

Aprīlī Masks jau pārdeva sev piederošās autoražotāja akcijas aptuveni 8,4 miljardu dolāru vērtībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" vadītājs Īlons Masks iegādājies 9,2% akciju mikroblogošanas vietnē "Twitter", liecina ASV Vērtspapīru un biržu komisijā (SEC) iesniegtie dokumenti.

Masks iegādājies aptuveni 73,5 miljonus uzņēmuma akciju.

Maska iegādātā "Twitter" akciju daļa tiek uztverta kā pasīvā investīcija, kas nozīmē, ka Masks ir ilgtermiņa investors, kurš ierobežos savu akciju pirkšanu un pārdošanu.

Taču analītiķi gan norāda, ka Masks ar laiku varētu arī iesaistīties aktīvākā "Twitter" pārvaldībā, ņemot vērā viņa nesen paustos iebildumus par spēju mikroblogošanas vietnē veikt brīvu komunikāciju.

Tāpat Masks arī nesen ierakstā savā tvitera kontā rakstīja, ka apsver iespēju izveidot jaunu sociālo mediju platformu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Īlons Masks sola: Tesla maksās 25 tūkstošus ASV dolāru

Lelde Petrāne, 24.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmējs Īlons Masks nupat nācis klajā ar vērienīgiem solījumiem, kas attiecas uz viņa dibinātā autoražotāja "Tesla" nākotni, ziņo "CNN". Viens no tiem skar "Tesla" automašīnu cenas, otrs - to sniegumu.

Ī. Masks informējis, ka, veicot uzlabojumus "Tesla" akumulatoru ražošanā, būs iespējams būtiski samazināt akumulatoru izmaksas, un nākamo trīs gadu laikā varētu būt pieejama "Tesla" elektroautomašīna, kas maksātu vairs tikai 25 tūkstošus ASV dolāru. Turklāt tai būtu ne vien salīdzinoši zema cena, bet tā būtu spējīga arī braukt pilnīgi autonomi.

Vienlaikus Ī. Masks tomēr atzinis, ka uzņēmuma pilnībā autonomā braukšanas programmatūra piedzīvojusi neparedzētas problēmas un bijis nepieciešams to pilnībā pārrakstīt. Viņš gan nav precizējis laiku, kad uzņēmums saskāries ar šo problēmu.

Ī. Masks arī pavēstījis, ka "Tesla" pieņem pasūtījumus jaunajai "Tesla Model S" ar "Plaid Mode", kuras cena sasniegs 140 tūkstošus ASV dolāru. Tās maksimālais ātrums būs 320km/stundā, un ar vienu uzlādi tā spēs nobraukt 837 kilometrus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālās saziņas vietnē "Twitter" ieviesti ierobežojumi tvītu skaitam, ko lietotāji var lasīt dienā, sestdien paziņojis "Twitter" īpašnieks Īlons Masks.

Masks pavēstīja, ka bezmaksas kontiem pieejami 1000 tvīti dienā, jauniem bezmaksas kontiem pieejami 500 tvīti dienā, bet maksas lietotājiem, kas ieguvuši statusu "verificēts", pieejami līdz 10 000 tvītu dienā.

Masks sākotnēji paziņoja par vēl stingrākiem ierobežojumiem, bet pāris stundas vēlāk tos atsauca.

Masks norādīja, ka pagaidu ierobežojumi ir noteikti, lai novērstu ārēju datu iegūšanu un manipulācijas ar sistēmu, bet nepaskaidroja, ko šajā kontekstā nozīmē manipulācijas ar sistēmu. Britu raidorganizācija BBC pieļauj, ka runa ir par mākslīgā intelekta uzņēmumu praksi iegūt liela apjoma informāciju, lai apmācītu valodu modeļus sarunbotiem, piemēram, "ChatGPT".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV miljardieris Īlons Masks ir kļuvis par sociālā tīkla "Twitter" vienīgo direktoru pēc tam, kad viņš pabeidza "Twitter" iegādi par 44 miljardiem ASV dolāru un atlaida direktoru padomi, liecina pirmdien ASV Vērtspapīru un biržu komisijā (SEC) iesniegti dokumenti.

Šajos dokumentos teikts, ka "apvienošanās pabeigšana" notikusi 27.oktobrī, kad "Masks kļuva par vienīgo "Twitter'' direktoru", savukārt visa "Twitter" direktoru padome tika atlaista.

Kad Masks aprīlī izteica sākotnējo iegādes piedāvājumu, viņš paziņoja, ka ir nodomājis pārtraukt "Twitter" akciju kotēšanu biržā, lai pēc tam varētu publiskot mazāk informācijas par uzņēmuma stāvokli.

Kad Masks jūlijā paziņoja par atteikšanos no "Twitter" iegādes darījuma, uzņēmums iesūdzēja viņu tiesā Delavēras štatā, pieprasot darījumu pabeigt.

Oktobra sākumā Masks pauda gatavību tomēr turpināt "Twitter" iegādes darījumu un nosūtīja vēstuli "Twitter" ar piedāvājumu to pabeigt. Par "Twitter" kontroles pārņemšanu tika ziņots 27.oktobrī dažas stundas pirms tiesas noteiktā termiņa, līdz kuram Maskam darījums bija jāpabeidz.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" vadītājs Īlons Masks pārdevis daļu sev piederošo kompānijas akciju piecu miljardu dolāru (4,3 miljardu eiro) vērtībā.

ASV Vērtspapīru un biržu komisijā (SEC) iesniegtajos dokumentos norādīts, ka pasaulē bagātākais cilvēks šonedēļ pārdevis 4,5 miljonus "Tesla" akciju.

Šāds paziņojums publiskots pēc tam, kad Masks nedēļas nogalē pavēstīja, ka ir gatavs pārdot 10% "Tesla" akciju, balstoties uz tvitera aptaujas rezultātiem.

Pirmdien Masks pārdeva uzņēmuma akcijas 1,1 miljarda dolāru apmērā, lai nokārtotu nodokļu saistības pēc tam, kad viņš bija realizējis akciju iegādes iespējas, taču iecere par šo akciju pārdošanu jau sākta 14.septembrī.

Šobrīd nav arī informācijas, vai papildu akciju pārdošana, par ko tika paziņots otrdien un trešdien, arī tika ieplānota jau pirms šīs tvitera aptaujas. Šajās dienās Masks kopumā pārdeva vēl aptuveni 3,6 miljonus akciju apmēram četru miljardu dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažiem šis pandēmijas gads ir izrādījies pat ļoti veiksmīgs un, ja vērtē pasaules lielāko akciju tirgu sniegumu, tad acīs duras, piemēram, fenomenālais elektrisko spēkratu ražotāja “Tesla” akcijas cenas pieaugums.

Kopš gada sākuma šī uzņēmuma akcijas vērtības izaugsme putekļos atstājusi visu pārējo tirgu, kur tās cena ir palēkusies teju par 600% līdz 585 ASV dolāriem. Tāpat šāds tiks straujš pieaugums noticis par spīti gandrīz konstantajiem un daudzajiem ekspertu vēstījumiem, ka “Tesla” akciju burbulis drīz plīsīs.

Pagājušā gada beigās “Tesla” akciju ASV Nasdaq biržā varēja iegādāties aptuveni par 84 ASV dolāriem. Ja investoram tad būtu piederējušas 10 “Tesla” akcijas, tad viņa šāda ieguldījuma vērtība šādā periodā no 840 ASV dolāriem būtu palielinājusies gandrīz līdz 5900 ASV dolāriem, jeb peļņa būtu vairāk nekā 5 tūkst. ASV dolāri. Attiecīgi 100 “Tesla” akciju turēšana investoriem būtu nodrošinājusi 500 tūkst ASV dolāru peļņu. Jāņem vērā, ka “Tesla” akciju turēšana vēl fantastiskāk izskatās nedaudz ilgākā termiņā. Pagājušā gada maijā šīs kompānijas akciju varēja iegādāties vien par 37 ASV dolāriem!

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Masks sola palīdzību "X" lietotājiem, kuriem tvītu dēļ radušās problēmas ar darba devējiem

LETA--AFP, 07.08.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Miljardieris Īlons Masks sestdien paziņojis, ka sociālo mediju uzņēmums "X" sniegs juridisko palīdzību lietotājiem, kuriem radušās problēmas ar priekšniecību tvītu dēļ.

"Ja jūsu darba devējs pret jums ir izturējies netaisnīgi, jo jūs kaut ko publicējāt vai laikojāt šajā platformā, mēs finansēsim jūsu juridisko rēķinu. Nav ierobežojumu. Lūdzu, paziņojiet mums," pavēstīja Masks, kas pērn iegādājās sociālo mediju gigantu "Twitter" par 44 miljardiem dolāru un nesen pārdēvēja to par "X".

Masks nesniedza sīkāku informāciju par to, kā lietotāji varēs pieprasīt finansiālo palīdzību.

Kopš "X" nonākšanas Maska īpašumā platformas reklāmas bizness ir sabrucis. Daļēji tas skaidrojams ar Maska ieviesto brīvāko pieeju naida runas bloķēšanā un iepriekš aizliegto galēji labējie kontu atgriešanos.

Masks apgalvo, ka viņa ierosināto pārmaiņu pamatā ir vēlme nodrošināt vārda brīvību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" vadītājs Īlons Masks svētdien paziņoja, ka kompānija atsāks maksājumu pieņemšanu kriptovalūtā "Bitcoin", kad tā kļūs videi draudzīgāka.

"Tesla" martā oficiāli sāka pieņemt kriptovalūtu "Bitcoin" kā maksāšanas līdzekli par elektromobiļu iegādēm.

Taču maijā Masks paziņoja, ka uzņēmums ir pārtraucis pieņemt "Bitcoin" maksājumus vides aizsardzības apsvērumu dēļ.

"Kad tiks saņemts apstiprinājums par saprātīgu (~50%) videi draudzīgas enerģijas izmantošanu ["Bitcoin"] rakšanā ar pozitīvām nākotnes tendencēm, "Tesla" atjaunos "Bitcoin" darījumus," svētdien tviterī rakstīja Masks.

"Tesla" ir nobažījusies, ka strauji pieaug fosilo degvielu, sevišķi ogļu, izmantošana "Bitcoin" rakšanai un transakcijām, iepriekš norādīja Masks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV nedēļas žurnāla "Time" tituls "Gada cilvēks" šogad piešķirts elektromobiļu ražotāja "Tesla" dibinātājam un kosmosa tūrisma attīstītājam Īlonam Maskam, pirmdien paziņoja "Time".

Titulu "Gada cilvēks" žurnāls "Time" piešķir vienam vai vairākiem cilvēkiem, kas - pozitīvi vai negatīvi - visvairāk ietekmējuši ziņas aizvadītā gada laikā. Pagājušajā gadā šis tituls tika piešķirts tobrīd jaunievēlētājiem ASV prezidentam Džo Baidenam un viceprezidentei Kamalai Harisai.

""Gada cilvēks" ir ietekmes rādītājs, un reti kurš vairāk ir ietekmējis dzīvi uz Zemes - un iespējams arī ārpus Zemes - nekā Īlons Masks," tviterī rakstīja "Time" galvenais redaktors Edvards Felzentāls.

50 gadus vecais Dienvidāfrikas Republikā dzimušais Masks šogad kļuva par pasaulē bagātāko cilvēku, apsteidzot tiešsaistes tirdzniecības kompānijas "Amazon" dibinātāju Džefu Bezosu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla Motors" vadītājs Īlons Masks paziņojis, ka atsakās no darījuma par mikroblogošanas vietnes "Twitter" iegādi, un apsūdzēja "Twitter" "maldinošu" paziņojumu izteikšanā par neīsto kontu daudzumu šajā platformā.

Maska lēmums neīstenot aprīlī noslēgto darījumu, kas paredzēja iegādāties "Twitter" par 44 miljardiem ASV dolāru, nozīmē sākumu tiesu darbiem par darījuma laušanu.

"Masks ar šo izmanto tiesības apturēt Apvienošanās līgumu un atteikties no darījuma," viņa advokāti paziņoja vēstulē "Twitter", kuras kopija tika iesniegta ASV Vērtspapīru un biržu komisijai (SEC).

Maska lēmums var nozīmēt "pircēja nožēlu" par to, ka viņš bija piedāvājis 54,20 ASV dolārus par akciju, bet šis piedāvājums tagad izrādās "smieklīgs", piezīmē investoriem pavēstīja "CFRA Research" vecākais akciju analītiķis Andželo ZIno.

"Twitter" uzstāja, ka neīstu kontu īpatsvars platformā ir mazāk nekā 5%, bet Masks apgalvoja, ka tas ir daudz lielāks. Viņš bija pasludinājis spama un viltus kontu izskaušanu par vienu no saviem mērķiem pēc iecerētās "Twitter" iegādes.

Komentāri

Pievienot komentāru