Zīmols “Mežpils alus” sadarbībā ar grauzdētavu “Rocket Bean” radījis jaunu produktu - kafijas stautu.
Jaunā alus brūvēšanā izmantota īsta kafija. Jaunums veikalu plauktos pieejams 0,5 l pudelēs, un tā izveidē alus darītava ieguldījusi 15 000 eiro.
Stauts vēsturiski nozīmē stiprāku alu - sākotnēji “stauta porteris” apzīmēja spēcīgāku porteri, bet vēlāk šis alus stils kļuva par patstāvīgu kategoriju. Stauts ir eila paveids, kas rūgst augstā temperatūrā (ap 20°C), un atšķirībā no tradicionālā portera tam ir izteiktāka kafijas nots, mazāks saldums un vieglāka tekstūra.
“Pastry jeb deserta stauts, kāds ir jaunais produkts, ir alus veids, kas īpaši piemērots mūsu platuma grādiem, kur cilvēkiem patīk saldas, niansētas garšas. Tas ir alus, ko ieteicams, nevis vienkārši izdzert, bet izbaudīt kā desertu. Turklāt, Latvijas mērogā tas ir pavisam jauns un unikāls produkts, kas papildināts ar vietējā zīmola kafiju,” stāsta “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.
Jaunais alus darīts, izmantojot speciālu eila raugu, kas piešķir tekstūru un vieglumu, bet alus rūgšanas septītajā dienā tam pievienota īsta Brazīlijas kafija.
Brūvēšanas procesā papildus iesalam tiek pievienota neliela piena laktozes deva. Tā kā raugs šo laktozi “neapēd”, tā saglabājas alū, radot garšu, kas raksturīga šādam alus stilam.
“Rocket Bean” pārstāvis Roberts Hercs piebilst: “Mums bija svarīgi, lai kafija šajā produktā nav tikai aromāts, bet gan īsta un baudāma garša. Alus un kafija ir amatniecības produkti, un, pareizi tos apvienojot, var iegūt pavisam jaunu pieredzi - garšu, kas vienlaikus ir dziļa, sildoša un pārsteidzoši līdzsvarota.” Kafijas stauts ir tumšs alus, teju melnā krāsā, ar 5,5% alkohola saturu.





