Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pretrunā ar starptautiskajiem likumiem un globāla mēroga vaļu medību aizliegumu, Īslande eksportē nokautu vaļu gaļu uz Latviju un Dāniju, liecina Īslandes valdības arhīvu informācija.

Īslandes nacionālā statistikas biroja dati uzrāda, ka vēl nesen valsts veikusi vaļu gaļas produktu eksportu uz trim valstīm. Eksports uz Dāniju un Latviju ir pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem pat tad, ja šie produkti ir Īslandes imports. Starptautisko tirdzniecību ar vaļu gaļas produktiem aizliedz Konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām (CItES).

Eksportu uz Latviju apstiprinājušas varas iestādes Latvijā, kuras apsolījušas veikt izmeklēšanu šajā sakarā, ko atbalstījusi Starptautiskais Dzīvnieku labklājības fonds (IFAW).

IFAW pauž nopietnas bažas par nelegālu vaļu gaļas produkcijas starptautisku tirdzniecību, īpaši saistībā ar pašreizējām sarunām par komerciāla nolūka vaļu medību aizlieguma mīkstināšanu pasaules mērogā.

Lai gan pēdējo gadu laikā Īslande medījusi gan minke, gan finvaļus, eksportētās produkcijas saturā ir tieši apdraudēto sugu - finvaļu – gaļa.

«Īslande, šķiet, starptautisko likumu mīda kājām. Šī informācija parādījusies tieši laikā, kad Starptautiskā Vaļu medību komisija (IWC) apsver kompromisa darījumu, kas varētu pieļaut komerciāla rakstura vaļa medības, neskatoties uz moratoriju,» saka IFAW vadītājs Lielbritānijā Robijs Marslands (Robbie Marsland).

«Šis eksports sniedz tālākus pierādījumus tam, ka šis ir tieši nepareizais brīdis, lai IWC izskatītu jebkādas vaļu medību likuma izmaiņas. Vaļiem nepieciešama aizsardzība, un vispasaules vaļu medību aizliegums ir jāpastiprina, nevis jāpavājina,» tā viņš.

Gan Latvija, gan Dānija ir ES dalībvalstis. Vaļu gaļas produkcijas imports ES būtu gan ES Biotopu direktīvas, gan ES CITES regulas pārkāpums. Turklāt šī tirdzniecība būtu nelegāla attiecībā uz noteikumiem, ko izstrādājusi CITES, kuras dalībvalstis ir Īslande, Latvija un Dānija.

«Acīmredzot Īslande vaļu glābšanas ziņā vēlas darīt to pašu, ko tā jau darījusi naudas uzkrāšanas jomā,» uzskata IFAW Globālās vaļu medību programmas direktors Patriks Ramadžs (Patrick Ramage).

«ES dalībvalstīm, kā arī citiem IWC dalībniekiem tiek uzspiests pieņemt kompromisu, ko agresīvi veicina Īslande, Japāna un Norvēģija. Valstīm, kuras nopietni attiecas pret vaļu saglabāšanu, jārīkojas nekavējoties, lai apturētu šo izpārdošanu un glābtu vaļus,» norāda P. Ramadžs.

IFAW oficiālu sūdzību iesniedzis Eiropas Kimisijai (EK), CITES sekretariātam Latvijā, Dānijā un Īslandē, kā arī Interpolam un Pasaules Muitas organizācijai.

"Tā kā Īslande ir Eiropas ekonomiskās zonas valsts, PVD neveic no šīs valsts ievesto kravu robežkontroli. Līdz ar to PVD rīcībā nav informācijas vai un cik daudz vaļu gaļas no Īslandes ir ievests Latvijā," Db skaidroja Pārtikas un veterninārajā dienestā. Taču tā kā starptautisko tirdzniecību ar vaļu gaļas produktiem aizliedz Konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām, tādēļ jebkuri mēģinājumi to ievest un tirgot Latvijā, ir klasificējami kā nelegālā tirdzniecība, kuras apkarošana ir Latvijas tiesībsargājošo institūciju kompetencē, PVD šo gadījumu pārbaudīs.

Komentāri

Pievienot komentāru