Ražošana

Kā top? Apģērbi no pārstrādātiem okeānu atkritumiem

Lelde Petrāne, 10.05.2019

Tālāk galerijā skatāms, kā top apģērbi no auduma, kura ražošanā izmantoti okeānā savākti plastmasas atkritumi!

Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ rubrikā Kā top? portāls Db.lv piedāvā aplūkot, kā Rīgā, Šampēterī top apģērbi no auduma, kas izgatavots no okeānos savāktiem plastmasas atkritumiem.

«Atkritumi ir milzīga problēma. Šeit Latvijā īsti neizjūtam apkārtējās vides piesārņojumu, jo dzīvojam relatīvi tīrā valstī. Taču mūsu uzņēmums ražo sporta apģērbu aktīva dzīvesveida piekritējiem ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs, kuri tad arī redz piesārņojuma negatīvo ietekmi uz vidi katru dienu. Vēl pirms trīs gadiem reti kurš gribēja vilkt krekliņu, kas ražots no plastmasas. Tagad domāšana mainās,» biznesa portālam db.lv stāsta SIA Aspect dizaina un produktu attīstības vadītāja Evelīna Matjušenko.

E. Matjušenko atzīst, ka ideja par apģērbu, kas ražots no okeānā savāktiem atkritumiem, savā ziņā ir arī labs mārketinga rīks pārdošanā, taču vienlaikus viņa akcentē, ka tas iet roku rokā ar vides problēmu risināšanu. SIA Aspect ražo pasūtījuma apģērbu, kā arī attīsta savu zīmolu Trio Sports.

Šobrīd SIA Aspect ražošanas procesā lielākoties tiek izmantots poliesters, kas izgatavots no pārstrādātiem atkritumiem. Taču ir plāns, ka līdz 2020. gadam uzņēmums pilnībā pāries uz videi draudzīgu apģērbu ražošanu. Audumi uzņēmumam tiek piegādāti sadarbībā ar ilgtspējīga auduma tehnoloģiju atbalstītāju OceanBalance. Šo audumu ražošana ir garš un laikietilpīgs process, bet gala rezultātā produktam ir tās pašas izskata, sajūtas un tehniskās kvalitātes, kas ir standarta audumiem. Aspect ražotajos apģērbos nav Latvijā savāktās plastmasas. Pašlaik visi audumi ir importēti, taču SIA Aspect cer, ka tuvākajā nākotnē pārstrādes industrija Latvijā attīstīsies līdz tādam līmenim, ka mēs paši prastu apstrādāt plastmasas atkritumus, lai varētu tos tālāk izmantot audumu ražošanā.

Uzņēmums eksportē apģērbus klientiem visā pasaulē – sākot ar Eiropu, ASV, Kanādu līdz pat tik tālām zemēm kā Austrālija un Jaunzēlande.

«Viena pārstrādāta apģērba izgatavošanai nepieciešams aptuveni 0,5 kg plastmasas. Pašreiz viena no lielākajām problēmām pasaulē ir tā saucamās mikroplastmasas pieaugums. Mikroplastmasa rodas, plastmasai noārdoties - veidojas gandrīz mikroskopiskas daļiņas, kas nonāk ne tikai apkārtējā vidē, bet arī mūsu pašu organismos. Tas ir ļoti skaists stāsts par atkritumiem, kas savākti no okeāna. Tomēr svarīgāk ir, lai plastmasa nemaz nenonāktu ūdenī un tiktu pārstrādāta pirms tam. Ir jāmaina domāšana, un tas nav viegli. Par atkritumu problēmu un to pārstrādi jāmāca bērniem jau skolās, jo mainīt jau pieauguša cilvēka domāšanu ir daudz grūtāk,» uzsver E. Matjušenko.

BIZNESA FAKTI

SIA Aspect

Juridiskā adrese: Rīga, Mazā Krasta iela 83

Uzņēmuma īpašnieks: Baker Peter Gerard (100%)

Apgrozījums: (2017. gadā): 28609 eiro

Peļņa: (2017. gadā): -53363 eiro

(Avots: Lursoft)

Uzņēmuma komentārs par datiem: «Šie ir 2017. gada dati un atspoguļo laiku pirms bijām attīstījuši savu ražotni Rīgā. Šajā gadījumā dati reprezentē tikai attīstības un sākotnējo investīciju posmu.»

Komentāri

Pievienot komentāru