Ražošana

Kā top?: Slēpjritenis WiU

Rūta Lapiņa, 16.03.2018

Tālāk raksta galerijā skatāms, kā top koka braucamrīks WiU, kas tiek ražots SIA «Immerman Woodworks» Tukuma novada Irlavas pagastā. Attēlā - WiU idejas autors un realizētājs – Artūrs Immermanis.

Foto: RItvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv viesojas Irlavā, kur uzņēmumā SIA «Immerman Woodworks» top ziemas braucamrīks WiU.

Db.lv vēroja koka braucamrīka tapšanas procesu.

WiU ir bērnu skrejriteņu ziemas versija – tam riteņu vietā ir slēpes. «Immerman Woodworks» ražo braucamrīkus, kas paredzēti vecuma grupām 2-4 un 4-6 gadiem. Tapšanas stadijā ir arī risinājums vecākiem bērniem, kurš izturēs pat pieauguša cilvēka svaru. Tāpat Artūrs Immermanis strādā pie «divi vienā» versijas – braucamrīka, kuram slēpes varēs nomainīt pret riteņiem. Vizuāli gan tas vēl ir noslēpums.

Sākotnēji, lai noskaidrotu cilvēku viedokli par produktu un saprastu, kas cilvēkiem patīk labāk – tīrs bērzs vai ozols, Artūrs devās uz Kalnciema ielas tirdziņu. Taču ar savu produktu tirdziņos vairs nepiedalās un Latvijā vienīgā WiU iegādes vieta, izņemot internetu, ir pati ražotne. Jautāts par dalību amatnieku tirdziņos, Artūrs saka: «Nejūtu īsti piederību amatniekiem, pats es arī nejūtos īsti ērti šajos tirdziņos. Pie tam Latvija ir tikai testa tirgus. Tagad, kad produkts ir pieslīpēts līdz ideālam un izmēģināts vietējā tirgū, esam gatavi būtiski palielināt ražošanas apjomus un sākt aktīvi strādāt uz eksportu,» viņš stāsta. Tādēļ šogad iecerēta globāla tirdzniecības aģentu tīkla un pārdošanas kanālu veidošana, kur arī plānots realizēt 90% saražotā.

«Lai arī Rīgā ir daudz lielāka iespēja, ka tu tiksi pamanīts, un tā noteikti ir laba vieta tirdzniecībai, es tomēr pieturos pie biznesa modeļa, ka ir jāražo ārpus Rīgas. Tādējādi iespējams ievērojami samazināt ražošanas izmaksas,» atzīst Artūrs.

Nesen panākta vienošanās par sadarbību ar SIA «Dižozols Plus». Lielražotājs piegādās līmētās formas un rāmja detaļas, tādējādi ne vien ļaujot samazināt produkta pašizmaksu, bet arī nodrošinās papildu laiku un resursus jaunu produktu dizaina izstrādei, jaunu eksporta tirgu apguvei un uzņēmuma attīstībai. Plānotā «divi vienā» versija gan ir krietni sarežģītāka un tā būs jāražo Irlavā paša idejas autora uzraudzībā. «Latvijā nav uzņēmumu, kas šāda veida rāmi varētu uzražot industriāli, līdz ar to man pašam tas būs jāapgūst un jāražo. Esmu metis tam izaicinājumu, bet tas man arī patīk, jo ir mazāka iespēja, ka to kāds nokopēs un lielāka, ka es būšu uztaisījis ko pasaulē neatkārtojamu,» cerīgi teic Artūrs.

Visus ražošanas apskatus meklē: http://www.db.lv/atslegvardi/ka-top

Komentāri

Pievienot komentāru