Atpūta

Kannās sākas starptautiskais kinofestivāls;Latvijai arī šogad savs paviljons Kruazetas pludmalē

Lelde Petrāne, 10.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

11. maijā Francijas pilsētā Kannās sākas starptautiskais kinofestivāls, viens no pasaules «lielā trijnieka», un arī Latvijas kinoprofesionāļu delegācija strādās gan festivālā, gan filmu tirgū un starptautiskās kinoinstitūciju pārstāvju apspriedēs.

Kannu starptautiskais kinofestivāls ir vasaras sākuma centrālais notikums pasaules kinodzīvē, šogad tas notiek no 11. maija līdz 22. maijam jau 69. reizi pēc kārtas, ar konkursa programmu 21 filmas apjomā. Šogad uz Zelta palmas zariem pretendē daudzi pasaulē pazīstami kinomeistari – Pedro Almodovars, Džims Džārmušs, brāļi Dardēni, Briljante Mendoza, Šons Penns un daudzi citi; mazajai Latvijai cerīgs ir fakts, ka šogad Kannu konkursam atlasītas uzreiz divas rumāņu spēlfilmas, tātad teorētiski cerības ir arī mazu valstu kinematogrāfijai. Festivāla atklāšanas filma šogad ir Vudija Allena Cafe Society / Kafejnīcu sabiedrība, ko ceram sagaidīt arī Rīgas kinoteātru repertuārā.

Kannu festivāla programmās Latvijas filmas šogad nav iekļautas, toties rosīgs darbs noritēs filmu tirgū Marché du film, kur satiekas pasaules kinoindustrijas profesionāļi. Latvijai jau piekto gadu ir savs paviljons Kruazetas pludmalē, arī šogad tā ierīkošanu atbalsta Latvijas Investīciju un Attīstības aģentūra (LIAA) un tur Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar Rīgas domi un tās finansēto programmu Rīgas Filmu fonds popularizēs filmēšanas iespējas Latvijā un jaunākos darbus, kas apkopoti katalogā Films from Latvia 2016-2018. Kataloga gadskaitļi norāda, ka tajā topošo filmu sadaļā iekļauta arī programma Latvijas filmas Latvijas simtgadei, kas Latviju raksturo kā valsti ar intensīvu kinoražošanu vismaz 2016. un 2017. gadā līdz 2018. gada pirmizrādēm.

Kannu festivāla tirgus skatē ar seansu 16. maijā pulksten 15:30 startē šobrīd pasaulē pazīstamākā Latvijas spēlfilma – Berlināles Kristāla lāča ieguvēja Es esmu šeit (režisors Renārs Vimba, studija Tasse Film).

Savukārt prestižajai kinoproducentu platformai Producers on the Move, kurai Eiropas Kino akadēmijas apvienība European Film Promotion katru gadu atlasa 20 profesionālus un perspektīvus producentus no visas Eiropas, šogad izvēlēts arī Roberts Vinovskis no Latvijas (producējis Dāvja Sīmaņa spēlfilmu Pelnu sanatorija, Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filmu Akmeņi manās kabatās, Aika Karapetjana spēlfilmas).

Kannu festivālā darbosies un industrijas pasākumos piedalīsies gan NKC vadība, gan Radošā Eiropa Latvija MEDIA birojs, savukārt filmu producenti aktīvi strādā gan ar potenciālajiem sadarbības partneriem filmu ražošanas un pēcapstrādes stadijai, gan ar filmu izplatītājiem visu Eiropas valstu teritorijās un citur pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru