Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koksnes tirgu aprīlī un maijā joprojām diktēja aprīļa sākumā izsludinātais ārkārtas stāvoklis cīņai ar mizgrauzi. Atbilstoši noteiktajiem ārkārtas situācijas ierobežojumiem vēl līdz jūnija beigām egļu cirsmas būs stingri ierobežotas, kas nozīmē, ka sarūk ne tikai Latvijas koksnes apjoms tirgū, bet stagnē arī mežu izstrādes nozare.

Tāpat, pretēji gaidām, zāģbaļķu cenas maijā piedzīvoja mērenu kritumu, un zemā pieprasījuma dēļ tirgū sāk veidoties uzkrājumi. Savukārt kurināmās koksnes cena, kā iepriekš prognozēts, maijā piedzīvoja zemāko punktu, liecina lielākās meža izsoļu sistēmas Latvijā “E-silva” apkopotā informācija.

Gaidas pēc būvniecības sezonas atsākšanās aprīlī sev līdzi nesa cerību, ka pieprasījums pēc skujkoku zāģbaļķiem maijā varētu palielināties, līdz ar to tā vērtībai tirgū palielinoties. Taču pretēji tam gan inflācijas pieaugums, gan Eiropas Centrālās bankas procentu likmju celšana atstājusi būtisku ietekmi uz būvniecības nozari – būvniecība kļuvusi dārgāka un jaunu mājokļu celtniecība samazinājusies. Rezultātā mazinājies pieprasījums pēc gataviem koksnes izstrādājumiem, kā, piemēram, brusām vai dēļiem. Ķēdes reakcijas ietekmē sarūk arī pieprasījums pēc apaļkoksnes, tāpēc zāģbaļķu cena koksnes tirgū, lai arī mēreni, taču samazinās. Kopējo koksnes tirgus dinamiku turpmāk ir grūti prognozēt.

Būvniecības sezona sākusies, bet zāģbaļķa cena krīt

Pēc skujkoku zāģbaļķu vidējās cenas stabilitātes rudenī un ziemā, maijā gan mizgrauža, gan būvniecības apjomu samazinājuma ietekmē sekoja tās kritums visās kategorijās. Maijā, salīdzinot ar aprīli, visstraujāk vidējā cena samazinājās tievā zāģbaļķa kategorijā, egles tievā zāģbaļķa vidējai cenai samazinoties par 12 % un sasniedzot 76 eiro par kubikmetru, taču priedes tievā zāģbaļķa vidējai cenai samazinoties par teju 14 % un nokrītot līdz 75 eiro par kubikmetru. Vidējā zāģbaļķa kategorijā vidējās cenas piedzīvojušas lejupslīdi robežās no 9 % līdz 10 %, turpretim resnā zāģbaļķa kategorijā – robežās no 8 % līdz 11 %.

Bērza cena turpina mērenu lejupuslīdi

Maijā, līdzīgi kā martā un aprīlī, bērza finierkluču vidējā cena turpināja kristies, turklāt nedaudz straujāk nekā aprīlī, sasniedzot teju 140 eiro par kubikmetru. Salīdzinot ar aprīli, tas ir samazinājums par apmēram 2 %, taču, salīdzinot ar šī gada augstāko vidējo cenu janvārī un februārī, cena pazeminājusies par apmēram 5 % jeb par 7,75 eiro par kubikmetru.

Pretstatā iepriekš izteiktajiem minējumiem, ka līdz ar izstrādes liegumu egļu audzēs bērza cena turpmākajos mēnešos varētu piedzīvot nelielu kāpumu, maijā salīdzinājumā ar aprīli bērza taras cena tomēr piedzīvoja samazinājumu par apmēram 3 %, sasniedzot 107 eiro par kubikmetru.

Malkas cena sasniegusi zemāko punktu

Neskatoties uz nelielajām apses malkas cenas svārstībām periodā no marta līdz maijam, kādā brīdī cenai īslaicīgi palielinoties robežās no 55 līdz 58 eiro par kubikmetru, maija beigās apses malkas cena atgriezās marta un aprīļa cenas līmeni – 50 eiro par kubikmetru, attiecīgi maijā sasniedzot zemāko punktu.

Maijā papīrmalkas cena joprojām krītas

Maijā, lai arī lēnāk kā iepriekšējos mēnešos, bērza papīrmalkas augstākā cena turpināja kristies, samazinoties līdz 65 eiro par kubikmetru. Salīdzinot ar šī gada sākumu, kad bērza papīrmalkas augstākā cena pakāpeniski turpināja kristies ik mēnesi, maijā četru mēnešu periodā tā ir pazeminājusies par teju 24 %. Arī egles un priedes papīrmalkas cena turpina lejupslīdi, maijā sasniedzot 62 eiro par kubikmetru.

Komentāri

Pievienot komentāru