Jaunākais izdevums

Investējot 1,5 miljonus latu, z/s Kotiņi atklāj modernu sēklu rūpnīcu.

Jaunās graudaugu sēklu tīrīšanas iekārtas un rekonstruētā noliktava Viļakas novadā tapusi ar bankas Citadele un ES līdzfinansējumu. No kopējām investīcijām iekārtu iegādē un noliktavas rekonstrukcijā 34% ir ES atbalsts. Savukārt bankas Citadele sniegtais finansējums ir 650 tūkstoši eiro. Darbs pie jauno iekārtu iegādes un noliktavas rekonstruēšanas Viļakas novada Šķilbēnu pagastā tika uzsākts jau 2008.gadā un būvdarbus veica SIA Arniks.

Z/s Kotiņi īpašnieks Aldis Ločmelis stāsta, ka šogad plānots sagatavot 2,5 – 3 tūkstošus tonnu sēklas – lauku pupas, ziemas un vasaras kviešus, miežus, zirņus. Ja iepriekš saimniecībā darbs bija ar padomju laikos uzstādītām iekārtām, kuru jauda bija tikai viena tonna stundā, ar jauno iekārtu jauda ir 12 tonnas stundā. Kaspars Pavārs, kurš piedalījās projekta īstenošanā, projekta atklāšanā atzina, ka komplekss palīdzēs Latgales reģionam ar darbavietām un radīs pievienoto vērtību. Realizējot projektu, daudz darīts pirmoreiz. Piemēram, īpaša ir tā saucamā sēklu attīrīšanas rūpnīca. Kompakti esot izdevies uzstādīt graudu glabāšanas iekārtas kopā ar pieņemšanas tvertni un kaltēm, maksimāli izmantojot atvēlētās telpas. Turklāt tāda līmeņa paraugu noņēmēja kā Kotiņos citviet Latvijā neesot.

«Cēlām, lai strādātu. Komplekss savu darbu var izdarīt, to rāda graudu tīrības cipari un citi kritēriji, kas liecina - kvalitāte ir,» lepojas saimnieks. To apliecina arī Valsts Augu aizsardzības dienesta sniegtā informācija – pērn Kotiņi saražoja 1333 t sertificētas sēklas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas lauksaimniecības un pārtikas rūpniecības grupas "Linas Agro Group" jaundibinātais sēklu ražošanas uzņēmums "Dotnuva Seeds" plāno Iecavā būvēt jaunu sēklu sagatavošanas rūpnīcu, investējot 7,4 miljonus eiro.

"Dotnuva Seeds" valdes priekšsēdētājs Jons Bakšis informēja, ka pēdējo gadu laikā ir pieaudzis pieprasījums pēc sēklām, ko galvenokārt veicina pārdošanas apmēra pieaugums Latvijā un Igaunijā, kā arī eksporta uz citām Eiropas valstīm kāpums.

"Līdz šā gada beigām mēs sāksim jaunas sēklu sagatavošanas rūpnīcas būvniecību Iecavā," viņš sacīja, piebilstot, ka jaunā rūpnīca ne tikai apmierinās pieprasījumu pēc sertificētām sēklām Latvijas un Igaunijas tirgū, bet arī ļaus uzņēmuma produkcijai ātrāk nonākt pie Latvijas zemniekiem un garantēs efektīvāku loģistiku uz Igauniju.

Ražotnes jauda būs 20 000 tonnu sēklu gadā ar iespēju jaudu palielināt līdz 30 000 tonnām, paziņoja Bakšis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Balticovo ekspluatācijā nodod 2 miljonu eiro vērto rapša sēklu pārstrādes rūpnīcu

Dienas Bizness, 18.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vistu olu un olu produktu ražotājs AS Balticovo ekspluatācijā nodevis rapša sēklu pārstrādes rūpnīcu, kurā investēti divi miljoni eiro.

«Mūsu rūpnīcā rapša sēklu pārstrādes jauda ir 25 tūkstoši tonnu rapša sēklu gadā,» informē kompānijas valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs. «Rapša sēklas iepērkam no vietējiem zemniekiem, rapša audzētājiem. Gala produkts ir rapša eļļa, kā arī rapša izspiedes, ko izmantojam pašu sagatavotajā putnu barībā. Tas samazina mūsu ražošanas izmaksas.»

Viņš arī norāda, ka uzņēmuma pamatuzdevums šajā projektā bija nodrošināt putnu barību ar vietējas izcelsmes proteīna avotu, turklāt kā blakusproduktu Balticovo iegūs arī rapša eļļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

25 gadi biznesā: Gatavojas atklāt 2,3 miljonus eiro vērtu rūpnīcu

Sandra Dieziņa, 21.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Z/s Kotiņi Šķilbēnos jūnijā gatavojas atklāt 2,3 miljonus eiro vērtu jaunu sēklu rūpnīcu, otrdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Viena no Latvijā lielākajiem sēklkopības saimniecībām investē jaunos augkopības produktu bunkuros un iekārtās, kas saimniecībai ļaus kļūt konkurētspējīgākai. Pavisam saimniecībā jau uzstādīti 30 jauni Kanādā ražoti bunkuri, kas ļauj katru šķirni uzglabāt atsevišķi. Katra bunkura ietilpība ir 220 – 250 t un vienlaikus tajos var uzglabāt 7300 t sēklu. Savukārt rūpnīcā paredzēts ražot grūbas, pupu miltus, putraimus un citus produktus. Viena no jaunajām iekārtām sēklu attīrīšanai jau darbojas. Japānā ražotā Satake iekārta Evolution attīra pupas, sašķirojot tās pēc kvalitātes un attīrot nekvalitatīvo preci. Drīzumā tiks piegādāta arī grūbu ražošanas iekārta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija olu un olu produktu ražotājs Balticovo pievērsīsies dažādu pankūku un omlešu ražošanai, Db.lv apstiprināja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs.

A/s Balticovo šonedēļ izsludinājusi iepirkumu konkursu par automātiskās omlešu un pankūku cepšanas līnijas iegādi liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

«Jauno pankūku un omletes ražošanas līniju iepirkums atbilst mūsu definētajai nākotnes stratēģijai pievienotās vērtības produktu ražošanas attīstībā,» norādīja A. Veinbergs.

Gan pankūkas, gan omletes Balticovo plāno pārdot visos Eiropas Savienības tirgos, arī Latvijā.

Kā stāstīja uzņēmuma vadītājs, pankūku cepšanas iekārta spēj saražot visdažādākā veida pankūkas – no franču plānajām pankūkām krepēm līdz visām cita veida pankūkām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Zaļā ekonomika: Kaņepju nozare gaida atbalstu

Inita Šteinberga, speciāli DB, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kaņepes varētu būt Latvijas zelts vai nafta, ir pārliecināts Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētāja vietnieks Mārtiņš Indāns

Kaņepes šogad aug ideāli, pat par 8 cm divās diennaktīs, ja nav nokavēts sējas laiks. Ja tika iesēts pavasara sausuma periodā, tad kaņepes attīstība iekaltušā augsnē bija stipri aizkavēta, un tā neatgūstas arī vasarā. Taču, ja sēja ir izdarīta pareizi un īstajā brīdī, tad ekstrēmās vasaras nekaitē augšanai. Latvijā 2014. gadā audzē kaņepes šķiedras un spaļu ieguvei 116 ha platībā un pārtikai, pamatā eļļas ieguvei, 120ha platībā. Kaņepju audzētāju ir vairāki desmiti, kas ir Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas (LIKA) biedri, skaidro M.Indāns.

Problēmu netrūkst

Šobrīd nozarei, lai tā straujāk attīstītos, ir nepieciešams attīstīt šķiedras kaņepes pirmapstrādes rūpnīcas. Ir vairāku investoru interese par škiedras kaņepes pārstrādes rūpnīcu izveidi, teic M. Indāns, bet pašlaik tiek gaidīta LAP programmu atvēršana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Balticovo šogad cer visu lopbarības graudu apjomu iepirkt Latvijā

Lelde Petrāne, 29.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad olu un olu produktu ražotājs AS Balticovo no vietējiem zemniekiem plāno iepirkt 70 tūkstošus tonnu graudu un 20 tūkstošus tonnu rapšu sēklu, kuras pārstrādās Balticovo rapšu eļļas spiestuves rūpnīcā. Uzņēmums ir viens no lielākajiem vietējo lopbarības graudu iepircējiem Latvijā.

Šobrīd jau ir iepirkti 25 tūkstoši tonnu lopbarības graudu.

«Graudus iepērkam par Eiropas tirgus cenu. Atkarībā no proteīna daudzuma tajos, graudu cena šogad ir no 150 līdz 160 eiro par tonnu, savukārt pagājušajā gadā cena bija no 180 eiro līdz 190 eiro par tonnu. Pagājušajā gadā bijām spiesti iepirkt desmit tūkstošus tonnu graudu no Ukrainas, jo vietējie graudi nebija pieejami pietiekamā daudzumā,» stāsta uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs.

Lopbarības graudi veido 70% no vistu un cāļu pamatbarības. Putnu barība tiek ražota AS Balticovo. Piemēram, 12 tūkstoši tonnu graudu ir tāds apjoms barības sagatavošanā, kas pietiek putnu barošanai no diviem līdz trīs mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Pērn Balticovo provizoriskais apgrozījums palielinājies par 8%

Lelde Petrāne, 11.02.2015

Balticovo stendā Gulfood Trade Show izstādē Dubaijā – Balticovo tirdzniecības pārstāvis Austrumu valstīs un Āfrikā Jānis Savičs.

Foto: Publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc neauditētiem datiem, olu un olu produktu ražotāja AS Balticovo apgrozījums pagājušajā gadā bijis 43 miljoni eiro, kas ir par 8% vairāk nekā 2013. gadā, kad uzņēmums apgrozīja 39,76 miljonus eiro.

«Olu ražošanas apjoms palielinājies par 5%,» informē kompānijas valdes priekšsēdētājs Andris Platais. «Apgrozījuma kāpums panākts galvenokārt ilgtermiņa ieguldījumu un modernu putnkopības tehnoloģiju ieviešanas rezultātā. Pagājušā gada sākumā olu ražošana tika uzsākta ar mini voljēru sistēmu aprīkotā putnu novietnē, kuras izveidē tika investēti pieci miljoni eiro. Putnu mājā ir integrēti jaunākie sasniegumi putnkopības tehnoloģijā, tajā atrodas pusmiljons dējējvistu un tā ir lielākā Ziemeļeiropā. Savukārt pērn darbu uzsākusī Balticovo rapšu sēklu pārstrādes rūpnīca nodrošinājusi papildu apgrozījuma pieaugumu un 2014. gadā veidojusi jau 6,2% no uzņēmuma kopējā apgrozījuma,» stāsta A. Platais.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad olu un olu produktu ražotājs AS Balticovo no vietējiem zemniekiem plāno iepirkt 70 tūkstošus tonnu graudu un 20 tūkstošus tonnu rapšu sēklu, kuras pārstrādās Balticovo rapšu eļļas spiestuves rūpnīcā, liecina tā sniegtā informācija. Uzņēmums ir viens no lielākajiem vietējo lopbarības graudu iepircējiem Latvijā.

«Šogad lopbarības graudu audzēšanai laika apstākļi bija labi,» informē kompānijas valdes priekšsēdētājs Andris Platais.

Šobrīd jau ir iepirkti 25 tūkstoši tonnu lopbarības graudu. Ar šo graudu apjomu iespējams saražot dējējvistu un cāļu barību vairāk nekā četriem mēnešiem.

«Graudus iepērkam par Eiropas tirgus cenu. Cena ir atkarīga no proteīna daudzuma tajos. Šogad graudu cena ir nedaudz mazāka nekā pagājušajā gadā – no 136 līdz 151 eiro par tonnu, savukārt pagājušajā gadā cena bija no 150 eiro līdz 160 eiro par tonnu,» informē A. Platais.

Lopbarības graudi veido 70% no vistu un cāļu pamatbarības. Putnu barība tiek ražota AS Balticovo.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Somijas degvīns Koskenkorva ir drosmīgās, strādīgas un veiksmīgās somu nācijas panākumu spogulis. Dzēriens, kura pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, tiek ražots no Somijas laukos audzētiem miežiem, vistīrākā ledāju ūdens un 250 reizes destilēta spirta. Panākumus un veiksmi simbolizējošais dzēriens ir Skandināvijas populārākais degvīns un, pateicoties tā kvalitātei, kļuvis par vienu no pieprasītākiem Premium degvīniem arī Latvijā!

Alkoholisko dzērienu ražošanas tradīcijas somi izkopuši vairāku gadsimtu garumā – īpaši šīs zinības tika pilnveidotas Somijas rietumu piekrastē Ostrobotnijas apgabala dienviddaļā. Likumsakarīgi Koskenkorva degvīna nosaukumu aizguvusi no Ostrobotnijas ciemata Koskenkorva, kur joprojām atrodas degvīna rūpnīca.

Lai nepieļautu dabas piesārņošanu, uzņēmums ap Rajamaki rūpnīcu iegādājies un apsaimnieko 1300 hektāru aizsargājamās dabas teritorijas.

Izmanto tikai augstvērtīgus miežus

Koskenkorva degvīnu sāka ražot 1953. gadā, un receptē galvenais akcents tika likts uz dabiskām izejvielām. Arī mūsdienās, lai pagatavotu tikai vienu puslitra pudeli, tiek izmantoti aptuveni 18 200 augstākās kvalitātes miežu graudu. Somu miežu šķirne Botnia ir viena no galvenajām augstvērtīgā degvīna sastāvdaļām, un Koskenkorva ražotāji lepojas, ka šī šķirne šogad iekļauta Vispasaules sēklu glabātuvē (Svalbard Global Seed Vault). Tā atrodas uz Špicbergenas salas Norvēģijā un tiek dēvēta par mūsdienu Noasa šķirstu. Glabātuve uzbūvēta 1300 kilometrus no Ziemeļpola, 130 metru augstumā virs jūras līmeņa un ieiet kalnā 120metru dziļumā. Tās galvenais uzdevums ir saglabāt augstvērtīgākās augu sēklas, kas varētu iznīkt dažādu dabas kataklizmu vai karu rezultātā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Balticovo no vietējiem iedzīvotājiem plāno iegādāties 70 tūkstošus tonnu graudu

Dienas Bizness, 15.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iecavas novada olu ražotājs a/s Balticovo šogad no vietējiem iedzīvotājiem plāno iegādāties 70 tūkstošus tonnu graudu un 20 tūkstošus tonnu rapšu sēklu.

Ražotnes teritorijā top rapšu eļļas spiestuves rūpnīca, ko paredzēts nodot ekspluatācijā šī gada rudens sākumā un tajā pārstrādās rapšus, Bauskas Dzīvi informēja uzņēmuma pārstāve Liāna Bokša.

Šobrīd jau iegādāti 500 tonnu lopbarības graudu, kas tiek pirkti par tirgus cenu. Atkarībā no proteīna daudzuma, to cena ir no 110 līdz 125 latiem par tonnu, skaidroja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs. «Šķiet, ka graudu spekulanti tirgu ir pametuši un atgriezusies normāla cena. Skatīsimies, cik ilgi tā būs,» sacīja A. Veinbergs.

Lopbarības graudi veido 70% no vistu un cāļu pamatbarības, kas tiekot ražota uzņēmumā. Ar 12 tūkstošiem tonnu graudu var sagatavot tik daudz barības, lai putniem pietiktu divus trīs mēnešus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalnciema kvartāls Rīgā rada pozitīvu impulsu biznesa attīstībai kaimiņos, piektdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Kalnciema iela - no Kalnciema kvartāla līdz tiltam pār dzelzceļu - ir nosēta ar dažādiem uzņēmumiem. Te ir gan gan kafejnīcas, gan bāri, netrūkst veikalu un darbnīcu, ir arī pa kādam ražotājam.

Liela rosība valda bijušās Bellacord Electro skaņuplašu fabrikas telpās, kura padomju gados bija pazīstama kā Melodija. Te iemitinājušies bērnu preču un rotaļlaukumu veikali, Lokāls Veldze un kaņepju sēklu pārstrādes uzņēmums – SIA Transhemp. Tāpat mājvietu bijušajā vinila plašu rūpnīcā raduši dažādi biroji un organizācijas, tostarp lauku tūrisma asociācija Lauku ceļotājs. Protams, īpašu gaisotni šī ielas strēķa iemītniekiem piešķir blakus esošā Kalnciema kvartāla koka arhitektūra un tajā notiekošās radošās aktivitātes.

Komentāri

Pievienot komentāru