Ražošana

Krīzē kļūst par japāņu augsto tehnoloģiju metālapstrādes iekārtu dīleri Baltijā

Uldis Andersons, 09.05.2013

Jaunākais izdevums

Metālapstrādes iekārtu biznesā SIA Naglis & Err ir kopš 2007. gada, bet uzņēmuma īpašnieki Dzintars Naglis un Vahurs Errs (Igaunija) nozarē darbojas kopš 1999. gada. Šobrīd SIA Naglis & Err ir Japānas metālapstrādes iekārtu ražotāja Okuma oficiālais pārstāvis Baltijā un Amada (arī Japāna) pārstāvis Latvijā. DB straujāk augošo uzņēmumu topā Gazele 2011 SIA Naglis & Err ieņem 34. pozīciju.

Dzintars Naglis uzņēmuma pēdējo gadu panākumus saista ar nozares attīstību kopumā un tās atgūšanos pēc krīzes. Nozarei smagākais bija 2009. gads – uzņēmumi ne tikai neinvestēja jaunās iekārtās, bet arī neremontēja esošās.

Spēcīgs arguments, kas ļāvis izdzīvot un augt – 2009. gadā Naglis&Err kļuva par Okuma pārstāvi Baltijā. «Tobrīd nozarei klājās slikti, un daudzas ārzemju kompānijas aizgāja no mūsu tirgus, kas tiem, iespējams, bija par mazu un sarežģītu. Viens no tiem bija arī Somijas uzņēmums, kurš Latvijā pārstāvēja Okuma un kurā strādāju arī es. Somiem aizejot, japāņi acīmredzot novērtēja mūsu zināšanas un piedāvāja pārņemt šo biznesu Baltijā,» atzīst Dz. Naglis.

2013. gads Baltijā esot paredzams cerīgs un ar augšupeju. «Pēdējā laikā raksturīga tendence, ka Latvijā ienāk dažādi Krievijas uzņēmumi, kas ir ieinteresēti, lai viņu produkts būtu ražots ES, viņus piesaista arī sakārtotā banku sistēma u.c. Taču nevaram runāt par miljonus vērtiem projektiem. Uzskatu, ka tie nozares uzņēmumi, kas strādā, turpinās attīstīties, taču tas notiks pamazām,» tāds ir Dz. Nagļa viedoklis.

Gada laikā Naglis&Err Baltijas valstīs pārdod vidēji 10–12 metālapstrādes iekārtas. Uzņēmuma klienti Baltijā ir tikai vietējie ražotāji, iekārtas netiek piegādātas kopuzņēmumiem, ārzemju kompānijām. Svarīgu daļu uzņēmuma biznesa veido iekārtu piegādes ES līdzfinansētos investīciju projektos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AMADA has released its latest high-power fibre laser cutting machine, the ENSIS-AJ 12 kW, which adds to the currently available 3, 6 and 9 kW versions. The ENSIS fibre lasers are aimed at any manufacturer needing fast piercing and cutting across a wide range of materials. The new 12 kW ENSIS incorporates all the features of the 6 and 9 kW versions, such as AMADA’s original Variable Beam Control and Auto Collimation technologies, as well as the in-house designed and developed fibre laser engine. For the 12 kW version, 3 x 4 kW diode modules (the highest power, single module yet produced by AMADA) are utilised to ensure a very high beam quality is maintained for faster cutting speeds. It also opens new avenues for thicker mild steel processing with nitrogen, up to 15mm. The new ECO WACS system for thick mild steel processing with oxygen further enhances the overall package.

In recent years, higher power fibre lasers have become more popular for sheet metal processing, providing faster cutting speeds and quicker piercing times, and in turn, lower cost-per-part. The new 12 kW AMADA ENSIS-AJ fibre laser has been specifically developed to enhance the already high performances of the existing 3 – 9 kW versions that are currently available. The 3 kW version was already able to process 25mm mild steel. The 12 kW simply takes this to a new level with the addition of the new ECO WACS function. WACS (Water Assisted Cutting System) has been standard on the fully featured ENSIS-AJ fibre lasers since the original launch in 2014 and allows very high quality oxygen processing of thick mild steel. ECO Cut was used for lower thickness oxygen processing (10-15mm), for speed increases and running cost reductions. Now, ECO WACS combines both these features to allow very thick mild steel processing with an extremely high edge quality and improved bevel angle, whilst maintaining fast cutting and piercing capabilities.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kritizē CFLA nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas

Db.lv, 20.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņu eksportspējīgo nozaru kompetences centru un vairāk nekā 100 uzņēmumu un organizāciju pārstāvji nosūtījuši atklātu vēstuli premjeram un ministriem par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas.

Parakstītāji uzskata, ka inovāciju un digitālās transformācijas finansējums ir izšķiroši svarīgs ekonomikas izaugsmei un sabiedrības labklājībai, un tam ir nepieciešama pušu savstarpēja uzticēšanās. Uzņēmēji zaudē uzticību ES fondu atbalsta programmām, ja CFLA tās administrē atbilstoši pašreizējās vadības stilam un uzstādījumiem: "Mēs kā nodokļu maksātāji no CFLA sagaidām komandu, kas par prioritāti izvirza principu “konsultē vispirms”, ievieš risku pārvaldības sistēmu un izmanto ES noteikumus kā ietvaru programmu veidošanai un ieviešanai, neapdraudot Latvijas tēlu un ekonomisko attīstību".

Šīs vēstules parakstītāji aicina mainīt CFLA un Finanšu ministrijas atbildīgās amatpersonas, jo CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – SIA Sungate

Žanete Hāka, 20.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā tika ierakstīta 71 komercķīla, bet 129 tika dzēstas, liecina Lursoft dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 198 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 136 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 61 miljards eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā reģistrējusi SIA Sungate – 7,3 miljonu eiro apmērā. Ķīlu ņēmusi AS Norvik banka. Kompānijas darbības veids ir pārējās transporta palīgdarbības. Uzņēmuma valdē darbojas valdes priekšsēdētājs Jurijs Lihošerstovs, kā arī valdes locekļi Igors Hmarževskis un Nikolajs Semjonovs. Uzņēmums iekļauts Lursoft un laikraksta Dienas Bizness veidotajā lielāko uzņēmumu TOP 500, pēc 2013. gada apgrozījuma ieņemot 384. vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

FOTO: RTU studentiem būs pieejami moderni mērinstrumenti

Laura Mazbērziņa, 27.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Laboratoriju mājā atklāta Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes Mitutoyo metroloģijas laboratorija (MTAF). Tā aprīkota ar modernākajiem mērinstrumentiem un tiks izmantota gan studiju, gan pētniecības procesā.

Laboratorija ir aprīkota ar jaunākajām Japānas uzņēmuma Mitutoyo izstrādātajām iekārtām, kas ir vienas no modernākajām šāda veida mērīšanas iekārtām pasaulē. Studentiem un akadēmiskajam personālam būs pieejamas dažādas ģeometrisko izmēru noteikšanas Mitutoyo iekārtas, kuras galvenokārt izmantojamas izgatavoto detaļu kvalitātes kontrolei – sākot ar vienkāršiem lineārajiem izmēriem starp divām virsmām un beidzot ar komplicētu 3D virsmu ģeometriju kontroli un virsmu negluduma mērījumiem. Laboratorijā pieejama detaļu apaļuma kontroles iekārta, kontūru mērītājs, 3D koordinātu mērīšanas mašīna, 2D raupjuma mērītājs, bezkontakta 2D optiskais mērīšanas mikroskops, detaļu augstuma mērītāji, kā arī dažādi rokas instrumenti mērījumu veikšanai. Laboratorijas izveidi finansēja uzņēmuma Mitutoyo pārstāvis Latvijā SIA Instro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijas izpūtēju ražotājs Dinex Latvia iekārtās ieguldīs miljonu eiro

Gunta Kursiša, 01.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dānijas uzņēmuma meitas kompānija, izpūtēju ražotāja SIA Dinex Latvia jaunu iekārtu iegādē plāno tērēt vairāk nekā miljonu latu, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Kompānija iegādāsies jaunu izpūtes sistēmu lokano tērauda cauruļu izgatavošanas iekārtas, šim mērķim atvēlot 199 vairāk nekā 188 tūkstošus eiro. Minētās iekārtas Dinex Latvia piegādās Rīgas uzņēmums Ollita Automation.

Tāpat kompānija par vairāk nekā 598 tūkstošiem eiro pirks ciparu programvadības cauruļu lāzergriešanas iekārtu un ciparvadības metālapstrādes virpošanas centru. To izpūtēju ražotājam piegādās SIA Instro. Tādu pašu iekārtu piegādi 242 tūkstošu eiro apjomā nodrošinās arī SIA Naglis&ERR, liecina informācija IUB.

SIA Dinex Latvia reģistrēta Ozolnieku novada Cenu pagasta Raubēnos. Pērn uzņēmums apgrozīja 14,29 miljonus Ls, bet peļņa veidoja 1,19 milj. Ls. Pagājušajā gadā uzņēmumā strādāja vidēji 249 darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru