Finanses

Kuģniecības apgrozījums audzis par 27,89%

Žanete Hāka, 30.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā AS Latvijas kuģniecība (LK) koncerna apgrozījums pieaudzis par 27,89%, sasniedzot 63,08 miljonus latu, liecina uzņēmuma paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Uzņēmuma EBITDA pieaugusi par 68,07% sasniedzot 22,42 miljonus latu, kas ir pēdējo četru gadu labākais rezultāts. Par LK darbības rezultātu uzlabošanos liecina arī pieaugušā operatīvā peļņa, kas pērn bija 6,84 miljoni latu – labākais rezultāts kopš 2009.gada.

Tomēr nepieciešamība veidot 15,28 miljonus latu lielus uzkrājumus flotes vērtības samazinājumam, kas ir sekas kuģošanas tirgū piedzīvotajām ekonomiskajām grūtībām 2012.gadā, ir bijis viens no būtiskākajiem faktoriem, kas radījis koncerna zaudējumus 10,4 miljonu latu apmērā.

Salīdzinājumā ar 2011.gadu tas ir par 22,59% mazāk, bet salīdzinājumā ar 2010.gadu, kad LK zaudējumi bija 77,92 miljoni – rādītāji uzlabojušies par 76,07%. Šie uzkrājumi flotes vērtības samazinājumam neietekmē naudas plūsmu vai koncerna naudas atlikumu. LK koncerna rīcībā uz decembra beigās bija nauda un tās ekvivalenti 13,88 miljonu latu apmērā.

Neskatoties uz LK finansiālās darbības rezultātu uzlabošanos, pasaules kuģošanas tirgus ir turpina būt visai sarežģīts, skaidro LK pārstāvji. Tomēr LK pamatdarbības segments - maza un vidēja izmēra produktu tankkuģu tirgus - ir vismazāk cietis kuģošanas nozares ekonomikai vājinoties, salīdzinot ar citiem tankkuģu segmentiem un kuģošanas tirgu kopumā.

«LK nesagaida būtiskus uzlabojumus kuģošanas tirgū šā gada laikā, jo kuģošanas tirgu joprojām ietekmēs vājā ekonomiskā izaugsme, it sevišķi ES un ASV un sekas, ko radījusi kuģu jaunbūvju pasūtīšana iepriekšējos gados,» saka LK valdes priekšsēdētājs Saimons Bleids. Tomēr, raugoties nākotnē, ir vērojami arī pozitīvi signāli, kas liecina par pieprasījuma pēc produktu tankkuģiem palielināšanos, ko izraisīs naftas produktu pieprasījuma pieaugums Dienvidamerikā, Āfrikā, Austrālijā un ASV kļūstot par naftas produktu eksportētājvalsti.

LK flotes kopējie ienākumi bija 62,68 miljoni latu, kas ir ievērojami vairāk salīdzinot ar 2011.gadu, kad kopējie ienākumi sasniedza 48,82 miljonus latu. Nedaudz pieaudzis arī LK flotes kopējais neto reisu rezultāts - pērn tie bija 48,31 miljoni latu.

Šā gada 16.aprīlī pārdots kuģis Kaltene, kas ļauj LK atmaksāt aizdevumu par šī kuģa iegādi, kura termiņš ir 2014.gada jūnijs un kas arī uzlabos LK naudas pozīciju par aptuveni 1,6 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru