Ražošana

LatRosTrans transportējis par ceturtdaļu vairāk dīzeļdegvielas

Žanete Hāka, 11.07.2013

Jaunākais izdevums

AS Ventspils nafta meitas uzņēmuma SIA LatRosTrans (LRT) naftas produktu transportēšanas apjoms pa cauruļvadu pirmajā pusgadā sasniedzis 3,6 miljonus tonnu, kas ir par 24% vairāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Kā liecina uzņēmuma paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā, lai gan tradicionāli lielākais transportētās dīzeļdegvielas apjoms ir ziemas mēnešos, šogad arī maijā un jūnijā LRT bija vērojams apjomu pieaugums – attiecīgi par 32% un jūnijā pat par 59% salīdzinājumā ar iepriekšējā gada jūniju.

Šāds pieaugums iegūts pateicoties izmaiņām naftas produktu kravu apjoma sadalījumā. LRT valdes loceklis Igors Stepanovs skaidro, ka tas saistīts arī ar transportēšanas izmaksām: «Transportēšana pa cauruļvadu klientam, protams, ir lētāka un izdevīgāka nekā pa dzelzceļu. Un to arī klienti parasti izvēlas, ja šāda iespēja pastāv. LRT transportē augstāka sēra satura dīzeļdegvielu, kas tiek saņemta no Krievijas naftas pārstrādes rūpnīcām, bet pēdējā laikā esam paplašinājuši mūsu pakalpojumu klāstu un transportējam arī zemāka sēra satura dīzeļdegvielu, ko saņemam no Baltkrievijas,» uzsver uzņēmuma pārstāvis.

SIA LatRosTrans pieder divi Latvijas teritorijā esošie naftas cauruļvadi – Polocka-Mažeiķi un Polocka-Ventspils, pa kuriem pēdējos gados tranzīta vajadzībām nafta nav pārvietota. Savukārt naftas produktu cauruļvads Polocka-Venstpils šobrīd joprojām aktīvi nodrošina dīzeļdegvielas piegādi.

SIA LatRosTrans ir Baltijas valstīs lielākais Latvijas un Krievijas kopuzņēmums, kurā partneriem no Krievijas puses - AS Transņefteprodukt pieder 34% kapitāla daļu, bet AS Ventspils nafta – 66 kapitāla daļu %.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Pārbauda iespējamu dokumentu viltošanu Polcktransneft Družba un LatRosTrans strīdā par 66,7 miljoniem

LETA, 01.07.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policijā (VP) pēc SIA "LatRosTrans" iesnieguma ir sākts kriminālprocess par iespējamu dokumentu viltošanu par labu AS "Polcktransneft Družba" lietā par 66 744 966 eiro piedziņu no "LatRosTrans", aģentūra LETA noskaidroja pie "LatRosTrans" juridiskajiem pārstāvjiem.

Uzņēmums ar pieteikumu arī vērsies Ģenerālprokuratūrā. Tajā lūgts pie kriminālatbildības saukt personu vai personas, kas, uzņēmuma ieskatā, par labu AS "Polcktransneft Družba" tiesas sēdē uzrādīja, iespējams, viltotus 1992.gada dokumentus, kas saistīti ar naftas cauruļvadu pārvaldes "Družba" īpašuma un finanšu sadali.

Strīdīgie dokumenti kalpoja kā pierādījumi, lai tiesai pierādītu to, ka cauruļvados esošā tehniskā nafta tikusi "dalīta" nevis pēc teritoriālā, bet gan cita principa. Šajā tiesas procesā otrās instances tiesa lēma "LatRosTrans" nelabvēlīgi, piedzenot no "LatRosTrans" par labu "Polocktransneft Družba" 66 744 966 eiro saistībā ar prasītājai piederošās naftas prettiesisku izsūknēšanu un pārdošanu. Tāpat no "LatRosTrans" tika nolemts piedzīt valsts nodevu - 66 883 eiro un ar tiesvedību saistītos izdevumus - 49 800 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Stājas spēkā spriedums nepiedzīt no LatRosTrans vairāk nekā 66 miljonus eiro

LETA, 15.04.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments 14.aprīlī pieņēma lēmumu neierosināt Baltkrievijas uzņēmuma "Gomeļtransņeftj Družba" kasācijas sūdzību.

Līdz ar to stājies spēkā Latgales apgabaltiesas spriedums, ar kuru noraidīta uzņēmuma prasība par vairāk nekā 66 miljonu eiro piedziņu no SIA "LatRosTrans" par zaudējumu atlīdzības piedziņu, informē tiesā.

AT lēmumā atzīst, ka apelācijas instances tiesa, izskatot lietu no jauna, ir vispusīgi un pilnīgi noskaidrojusi lietas apstākļus un objektīvi pārbaudījusi un novērtējusi tos kopsakarā ar pierādījumiem, kā arī ņēmusi vērā AT pērnā gada 9.jūlija spriedumā sniegto materiālo tiesību normu interpretāciju jautājumā par starptautiska līguma tiesisko dabu.

AT 2020.gada 9.jūlija spriedumā šajā lietā sniedza materiālo tiesību normu interpretāciju jautājumā par starptautiska līguma tiesisko dabu un norādīja, uz kādām būtiskām pazīmēm jāvērš uzmanība, lai konkrētajā gadījumā konstatētu, vai lietā figurējošais 1992.gada 17.jūnija protokols un 1992.gada 18.jūnija akts veido starptautisku līgumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

LatRosTrans pamatkapitālu samazinās par 66 miljoniem eiro

Žanete Hāka, 24.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Ventspils nafta meitas uzņēmuma SIA LatRosTrans dalībnieku sapulces laikā tika pieņemts lēmums samazināt SIA LatRosTrans pamatkapitālu par 66 miljoniem eiro līdz 27,5 miljoniem eiro, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

Tika dzēsti 66 miljoni kapitāla daļu, kuras sabiedrības dalībnieki iesnieguši dzēšanai proporcionāli to ieguldījumam. Abu dalībnieku īpašumā pēc pamatkapitāla samazināšanas paliek nemainīgs kapitālu daļu proporcionāls sadalījums - AS Ventspils nafta pieder 66% kapitāla daļu, bet Krievijas kompānijas Transņeft meitas uzņēmumam AK Transņefteprodukt – 34%.

Lēmums samazināt uzņēmuma pamatkapitālu tika pieņemts pēc SIA LatRosTrans uzņēmumu aktīvu pārskatīšanas.

Pamatkapitāla samazināšana neietekmēs uzņēmuma darbību un finanšu stabilitāti, skaidro uzņēmuma pārstāvji.

SIA LatRosTrans ir vienīgais naftas un naftas produktu transportēšanas uzņēmums, kas nodrošina dīzeļdegvielas transportēšanu pa maģistrālo cauruļvadu Polocka-Ventspils. Sabiedrībai pieder arī naftas cauruļvadi – Polocka-Mažeiķi un Polocka-Ventspils, pa kuriem pēdējos gados tranzīta vajadzībām nafta nav pārvietota.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ventspils naftai zaudējumi galvenokārt veidoto uzkrājumu dēļ

Žanete Hāka, 30.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Ventspils nafta un tās meitas sabiedrību konsolidētais neto apgrozījums pirmajā pusgadā sasniedzis 63,58 miljonus latu, liecina uzņēmuma paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Koncerna bruto peļņa bija 15,35 miljoni latu, kas ir par 28% vairāk nekā 2012. gada pirmajā pusgadā.

Savukārt koncerna vispārējie un administratīvie izdevumi veidoja 3,8 miljoni latu jeb par 20,5% mazāk nekā tajā pašā pārskata periodā 2012. gadā.

Koncerna konsolidēto apgrozījumu veido ienākumi no kuģniecības biznesa – 28,06 miljoni latu un ienākumi no naftas produktu pārkraušanas, uzglabāšanas un transportēšanas biznesa – 35,51 miljons latu.

AS Ventspils nafta koncerna neto rezultāts pirmajā pusgada tomēr bija negatīvs, galvenokārt dēļ izveidotiem uzkrājumiem 12,96 miljonu latu apmērā zaudējumiem no flotes vērtības samazināšanās, tādējādi sasniedzot konsolidēto neto zaudējumu 7,29 miljonu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

LatRosTrans valdē ievēlēts Dmitrijs Barkovs

Žanete Hāka, 19.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA LatRosTrans valdes locekļa pienākumus sācis pildīt Dmitrijs Barkovs (Dmitry Barkov), liecina AS Ventspils nafta paziņojums Nasdaq Riga.

Iepriekš Barkovs vairāk nekā 23 gadus strādājis vairākos ar naftas produktu un gāzes transportēšanu saistītos starptautiskos uzņēmumos un kopš 2009. gada atradies arī SIA LatRosTrans padomē.

«Dmitrijs Barkovs kā vadītājs būs labs papildinājums LatRosTrans komandai viņa starptautiskās profesionālās pieredzes dēļ. Dažādo ģeopolitisko un naftas tranzīta biznesa izaicinājumu pilnajā laikā Barkova praktiskās zināšanas un vadītāja spējas būs tieši tas, kas uzņēmumam un visai Ventspils nafta grupai ir nepieciešams,» norādīja LatRosTrans padomes priekšsēdētājs un AS Ventspils nafta valdes priekšsēdētājs Roberts Kirkups (Robert Kirkup).

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

LatRosTrans pērn kompānijas vēsturē trešais lielākais pārkrautais dīzeļdegvielas apjoms

Mārtiņš Apinis, 27.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA LatRosTrans naftas produktu transportēšanas apjoms pa cauruļvadu 2012.gadā sasniedza 6,308 miljonus tonnu, kas salīdzinājumā ar 2011.gadu ir pieaudzis par 8,92%. Aizvadītajā gadā transportētais dīzeļdegvielas apjoms bijis trešais lielākais visā kompānijas pastāvēšanas vēsturē kopš 1994.gada, liecina kompānijas informācija.

Aizvadītajā gadā SIA LatRosTrans EBITDA rādītājs sasniedza 5,2 miljonus latu, kas ir par 44% labāks rezultāts nekā gadu iepriekš, un tas liecina par Sabiedrības saimnieciskās darbības rezultātu uzlabošanos. Sabiedrības apgrozījums 2012.gadā bija 12,16 miljoni latu, bet nerevidētā neto peļņa - 11,74 miljoni latu. Sabiedrība arī pārdeva no Sabiedrībai piederošā naftas cauruļvada Polocka-Ventspils izspiesto nepilno 43 tūkstošus tonnu jēlnaftas par 17,74 miljoniem latu.

2013.gadā SIA LatRosTrans plāno saglabāt transportētās dīzeļdegvielas apjomus iepriekšējā gada līmenī un strādāt ar peļņu no saimnieciskās darbības, neskaitot tādus pārējās saimnieciskās darbības ieņēmumus kā ieņēmumus no tehnoloģiskās naftas pārdošanas. Sabiedrība plāno veikt kapitālieguldījumus infrastruktūras uzlabošanā, rekonstrukcijā un modernizācijā 1,24 miljonu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Samazinās LatRosTrans pamatkapitālu

Žanete Hāka, 25.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA LatRosTrans dalībnieku sapulcē pieņemts lēmums par uzņēmuma pamatkapitāla samazināšanu, liecina paziņojums oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Paziņojumā teikts, ka naftas un naftas produktu transportēšanas uzņēmuma pamatkapitālu paredzēts samazināt no 152,961 miljoniem eiro līdz 93,496 miljoniem eiro un kreditoriem, kuri vēlas saņemt nodrošinājumu saviem prasījumiem, jāvēršas SIA LatRosTrans juridiskajā adresē LRDS Ilūkste, Šēderes pagastā, Ilūkstes novadā viena mēneša laikā no paziņojuma publicēšanas brīža.

Lursoft pieejamā informācija rāda, ka AS Ventspils nafta un AAS AK Transņefteprodukt piederošais uzņēmums reģistrēts 1994.gada 14.aprīlī.

Pērn LatRosTrans apgrozījums, salīdzinot ar 2012.gadu, samazinājies par 11,59%, līdz 15,297 miljoniem eiro, savukārt zaudējumi pēc nodokļu nomaksas pieauguši līdz 59,465 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ventspils nafta grupas uzņēmumi pirmajā ceturksnī nopelnījuši piecus miljonus latu

Gunta Kursiša, 31.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī visi Ventspils nafta grupas uzņēmumi – Ventspils nafta, Latvijas kuģniecība, Ventspils nafta termināls un LatRosTrans – kopumā nopelnījuši 4,96 miljonus latu.

Pērnā gada pirmo ceturksni Ventspils nafta grupa noslēdza ar 6,94 milj. Ls zaudējumiem. Iepretim pagājušā gada pirmajiem trīs mēnešiem, šogad Ventspils nafta grupai izdevies samazināt administratīvās izmaksas par 662 tūkst. Ls jeb 27%, norāda uzņēmuma pārstāvji.

Grupas apgrozījums šī gada pirmajā ceturksnī sasniedza 33,84 miljonus latu.

Pirmo gada ceturksni pirmo reizi kopš 2008. gada ar peļņu – 45 tūkst. Ls - noslēdzis arī uzņēmums Latvijas kuģniecība un tā meitas sabiedrības.

Ventspils nafta termināls (VNT) neto peļņa pirmajā ceturksnī bija 2,87 miljoni latu, bet apgrozījums sasniedza 15,65 miljonus latu. VNT pārkrāvis aptuveni 3,35 miljonus tonnu naftas produktu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pieauguši Ventspils naftas meitas sabiedrību pārkrauto produktu apjomi

Žanete Hāka, 16.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada trešajā ceturksnī AS Ventspils nafta meitas uzņēmums SIA Ventspils nafta termināls (VNT) pārkrāva 2,05 miljonus tonnu naftas un naftas produktu.

Savukārt SIA LatRosTrans (LRT) naftas produktu transportēšanas apjoms šajā periodā sasniedza 1,35 miljonus tonnu, kas ir par 36% vairāk nekā 2013. gada attiecīgajā laika periodā.

Kopējais LatRosTrans naftas produktu transportēšanas apjoms šī gada pirmajos deviņos mēnešos bija 4,68 miljonu tonnu, kas ir par 2% vairāk, salīdzinot ar aizvadītā gada atbilstošo periodu.

Komentējot VNT rezultātus šā gada pirmajos deviņos mēnešos, uzņēmuma vadība uzsver, ka pārkrauto naftas produktu apjoms nedaudz pieaudzis, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, no 8 miljoniem tonnu līdz 8,47 miljoniem tonnu. Kopumā 45,3% pārkrauto produktu apjoma VNT piegādāti pa dzelzceļu vai jūru, bet 54,7% pa cauruļvadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Roberts Kirkups vadīs arī LatRosTrans padomi

Žanete Hāka, 06.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesen ievēlētais AS Ventspils nafta valdes priekšsēdētājs Roberts Kirkups vadīs arī SIA LatRosTrans (LRT) padomi, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga biržā.

Pārējie LRT padomes locekļi pārvēlēti uzņēmuma padomē bez izmaiņām – padomes priekšsēdētāja vietnieks ir Vitālijs Kisenko, bet padomes locekļi Mihails Dvoraks, Olga Kurenkova, Nafiseta Neguča, Dmitrijs Vinogradovs, Dmitrijs Barkovs un Vladimirs Nazarovs.

Db.lv jau rakstīja, ka septembrī AS Ventspils nafta valdes priekšsēdētāju Saimonu Bodiju nomainīs Roberts Kirkups. Pārmaiņas juridiski stājas spēkā no 1. septembra.

Pēc tam, kad būs beidzis darbu Rīgā, S.Bodijs ieņems Vitol Dubajas biroja vadītāja amatu Apvienotajos Arābu Emirātos, kas ir pasaulē ceturtais lielākais jēlnaftas eksportētājs.

SIA LatRosTrans pieder divi Latvijas teritorijā esošie naftas cauruļvadi – Polocka-Mažeiķi un Polocka-Ventspils, pa kuriem pēdējos gados tranzīta vajadzībām nafta nav pārvietota. Savukārt naftas produktu cauruļvads Polocka-Venstpils šobrīd joprojām aktīvi nodrošina dīzeļdegvielas piegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Papildināta - ASV sankcijām pakļauts arī LatRosTrans pastarpinātā līdzīpašnieka vadītājs

LETA, 04.03.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV noteiktajām sankcijām pret Krievijas oligarhiem pakļauts arī Latvijā reģistrētā naftas transportēšanas uzņēmuma "LatRosTrans" pastarpinātā līdzīpašnieka "Transņeft" vadītājs Nikolajs Tokarevs.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "LatRosTrans" ir divi īpašnieki - 66% daļu pieder AS "Latvijas kuģniecība", bet 34% - AS "Transņefteprodukt". "Transņefteprodukt" ir meitaskompānija Krievijā reģistrētajai "Transņeft", kuras vadītājs ir ASV pilnībā bloķējošām sankcijām pakļautais Tokarevs. Tāpat pret Tokarevu sankcijas ir noteikusi Eiropas Savienība, paredzot aizliegumu iebraukt un visu aktīvu iesaldēšanu.

Advokāts Agris Bitāns aģentūrai LETA sacīja, ka pašreiz noteiktās sankcijas uzņēmumam juridiski problēmas nerada.

Vienlaikus viņš pauda, ka sankcijas izmainīs uzņēmuma darbību, tāpat, kā visus biznesus, kas strādā ar Krievijas tirgu.

"LatRosTrans" reģistrēta 1994.gadā, un tās pamatkapitāls ir 15,496 miljoni eiro. Uzņēmuma apgrozījums 2020.gadā bija 5,37 miljoni eiro, kas ir par 37,5% mazāk nekā gadu iepriekš, bet uzņēmuma zaudējumi sasniedza 2,24 miljonus eiro pretēji peļņai gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ventspils naftas (VN) lielākais akcionārs Vitol ir uzņēmums, kas gūst peļņu no naftas un naftas produktu pārdošanas, veidojot savu darbību tā, lai peļņa uzkrātos Lielbritānijā, nevis Latvijā, tāpēc optimālākie VN investori būtu bijuši Krievijas transporta uzņēmumi, kuriem ir visas iespējas palielināt pārkraušanas apjomu, intervijā ziņu aģentūrai LETA norāda bijušais uzņēmuma Latvijas Naftas tranzīts (LNT) valdes priekšsēdētāja vietnieks Vladimirs Solomatins.

Viņš skaidro, ka gadījumā, ja naftas produktu pārdošanas kompānijai pieder vertikāli integrētas pārkraušanas un transporta firmas, proti, VN un LatRosTrans, tas parasti liecina par transporta struktūrvienību darbu bez peļņas vai ar pavisam nelielu peļņu.

Kompānija Vitol pelna, tirgojot naftu un naftas produktus, tā ir ieinteresēta gūt maksimālu peļņu Londonā, nevis Rīgā un vienlaikus vēlas, lai transportēšana būtu pēc iespējas lētāka, sacīja eksperts. «Transporta ķēde, kurā ir VN un LatRosTrans, ir tās struktūrvienības, ar kuru palīdzību viņi vēlas nodrošināt efektīvu darbību, minimizēt izdevumus, nevis gūt lielu peļņu, jo šeit ir jādalās ar citiem akcionāriem, kuriem pieder 50% kompānijas,» paskaidroja Solomatins.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Ventspils nafta termināls audzis pārkrauto kravu apjoms; LatRosTrans - samazinājies

Žanete Hāka, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Ventspils nafta termināls (VNT) šā gada pirmajos sešos mēnešos pārkrāvis 6,4 miljonus tonnu naftas un naftas produktu.

Savukārt SIA LatRosTrans (LRT) naftas produktu transportēšanas apjoms pa cauruļvadu sasniedzis 3,3 miljonus tonnu, liecina AS Ventspils nafta paziņojums NASDAQ OMX Riga.

AS Ventspils nafta grupas uzņēmumu vadība norāda, ka kopējais VNT gada pirmajos sešos mēnešos pārkrautais apjoms ir bijis par 2,6% lielāks nekā 2013. gadā un liecina, ka, neskatoties uz augsto konkurenci termināļu biznesā un ģeopolitisko situāciju, uzņēmums strādājis ļoti stabili.

Komentējot LRT rezultātus, grupas uzņēmumu vadība uzsver, ka, lai arī transportēšanas apjoms ir bijis par 7% zemāks nekā 2013. gada pirmajā pusgadā, tā ir apmierināta ar sasniegtajiem rezultātiem un tie atspoguļo esošo situāciju tirgū kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Ventspils nafta un tās meitas sabiedrību šā gada pirmā pusgada neto peļņa sasniedza 4,35 miljonus eiro, liecina uzņēmuma paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Koncerna ieņēmumus veido ienākumi no kuģniecības biznesa - 34,5 miljoni eiro un ienākumi no naftas produktu pārkraušanas, uzglabāšanas un transportēšanas biznesa - 54,4 miljoni eiro.

Pērn attiecīgajā periodā AS Ventspils nafta zaudējumi bija 10,37 miljoni eiro.

Ventspils nafta termināls ieņēmumi palielinājās par 4,25 miljoniem eiro līdz 44,72 miljoniem eiro, kam par iemeslu bija neliels naftas produktu pārkraušanas apjomu kāpums līdz 6,4 miljoniem tonnu. Neto peļņa bija 6,76 miljoni eiro.

LatRosTrans naftas produktu transportēšanas apjoms šā gada pirmajā pusgadā bija 3,34 miljoni tonnas. Ieņēmumi bija 9,66 miljoni eiro, savukārt neto peļņa palielinājās par 0,6 miljoniem eiro līdz 3,47 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latgales uzņēmumu apgrozījums aug

Žanete Hāka, 30.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2011.gada, kad Latgales reģiona uzņēmumi kopumā apgrozīja 1,675 miljardus eiro, 2013.gadā kopējais apgrozījums palielinājies par 12,48%, liecina Lursoft apkopotie dati.

Pēdējo gadu laikā pozitīvu uzrāvienu piedzīvojuši reģiona lielākie uzņēmumi, tāpat arī reģiona uzņēmējdarbības videi piepulcējies ievērojams skaits jauno uzņēmumu, kuri vēl tikai meklē savu attīstības virzienu un noieta tirgus.

Kamēr Latgales uzņēmumu kopējais apgrozījums uzrāda samērā stabilu pieaugumu, pretēja situācija vērojama, aplūkojot uzņēmumu kopējo peļņu/ zaudējumus. Īpaši veiksmīgs reģiona uzņēmumiem bijis 2012.gads, kad to kopējā peļņa palielinājusies par 57,22%, sasniedzot 66,029 miljonus eiro. Tiesa gan, pēc veiksmīgā 2012.gada kāpuma sekojis tikpat straujš kritums pērn, kad Latgales uzņēmumi kopumā guvuši 27,988 miljonu eiro lielus zaudējumus. Tiesa gan, lielāko daļu no reģiona uzņēmuma zaudējumu kopapjoma veido SIA LatRosTrans, kas 2013.gadu, neskatoties uz bruto peļņu, noslēdzis ar 59,465 miljonu eiro zaudējumiem pēc nodokļu nomaksas. Kā skaidro uzņēmuma vadība, zaudējumu rašanos ietekmējis viens no nozīmīgākajiem uzņēmuma vadības lēmumiem, kura rezultātā tika atzīti ievērojami zaudējumi no vērtības samazinājuma atbilstoši uzņēmuma grāmatvedības politikai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ventspils naftas apgrozījums sarucis par 14%

Žanete Hāka, 27.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada deviņos mēnešos AS Ventspils nafta (VN) apgrozījums sasniedzis 90 miljonus latu, kas ir par 14% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina uzņēmuma pārskats NASDAQ OMX Riga.

Koncerna zaudējumi gada laikā samazinājušies, šogad sasniedzot 5,4 miljonus latu. Pērn tie bija 9,8 miljoni latu.

Kā skaidro uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Roberts Kirkups, galvenokārt zaudējumu iemesls ir izveidotie uzkrājumi 12,78 miljonu latu apmērā zaudējumiem no flotes vērtības samazināšanās, kā arī zaudējumi 2,9 miljonu latu apmērā no kuģa Kaltene pārdošanas.

R. Kirkups norāda, ka koncerna pamatdarbības rādītājos ir vērojama pozitīva tendence - palielinās bruto peļņas rādītāji un turpina samazināties administrācijas izmaksas.

Koncerna vispārējie un administratīvie izdevumi veidoja 5,56 miljonus latu jeb par 20,2% mazāk nekā 2012. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Auguši AS Ventspils nafta meitas sabiedrību pārkrauto produktu apjomi

Žanete Hāka, 06.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Ventspils nafta meitas uzņēmums SIA Ventspils nafta termināls (VNT) 2014. gadā pārkrāvis 10,58 miljonus tonnu naftas produktu.

Pārkrauto produktu apjoms ir pieaudzis par gandrīz 10%, salīdzinot ar 2013. gadu, kad tika pārkrauti 9,64 miljoni tonnu kravas. Savukārt SIA LatRosTrans naftas produktu transportēšanas apjoms šajā periodā sasniedza 5,7 miljonus tonnu, kas ir par 5% vairāk nekā 2013. gadā, kad pārkrāva 5,5 miljonus tonnu naftas produktu, liecina AS Ventspils nafta paziņojums Nasdaq Riga.

AS Ventspils nafta grupas uzņēmumu vadība norāda, ka 2014. gada rezultāti atspoguļo biznesa plānā ietverto un attaisno izvirzītās prognozes. Grupas meitas uzņēmumu transportēto naftas un naftas produktu apjoms ir nedaudz palielinājies, kas atbilst vēsturiski vidējam apjoma pieaugumam. Tāpat pagājušajā gadā ir turpināts darbs pie grupas uzņēmējdarbības pārstrukturēšanas un ir realizēti ar pamatdarbību nesaistīti aktīvi, tostarp, nekustamais īpašums, medicīnas klīnika un daļas stratēģiski nesvarīgos uzņēmumos. Tādējādi ir uzlabota uzņēmumu darbības efektivitāte un samazinātas izmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

LatRosTrans turpina pētīt naftas cauruļvada Polocka - Ventspils pārveidošanas iespējas

Žanete Hāka, 27.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA LatRosTrans (LRT) ir pabeidzis naftas cauruļvada posma 250 kilometru konservāciju no Lietuvas robežas līdz Ventspilij un turpina izvērtēt iespējas tā funkcionālai pārveidošanai, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Pilotprojekta ietvaros, kas tika uzsākts šā gada pavasarī, tika veikta speciāla 8,2 kilometru garā cauruļvada posma diagnostika un nepieciešamā uzlabošana hidrauliskajiem izmēģinājumiem, kuru rezultātā secināts, ka cauruļvads var izturēt līdz 48 bāru jaudu.

LRT vadītājs Igors Stepanovs norāda, ka šī gada uzņēmuma būtiskākais notikums ir Augstākās tiesas lēmums noraidīt Baltkrievijas uzņēmuma Polocktransneft Družba apelācijas sūdzību pret LRT par tās īpašuma tiesībām uz tehnoloģisko naftu, kas daļēji ir izspiesta no naftas cauruļvada un daļēji atrodas uzņēmuma naftas cauruļvados.

Šā gada deviņu mēnešu laikā uzņēmums kopumā tranportējis 4,6 miljonus tonnu naftas produktu. Savukārt LRT ieņēmumi deviņu mēnešu periodā sasniedza 9 miljonus latu, nedaudz pārsniedzot iepriekšējā gada attiecīgā perioda rādītāju (8,8 miljoni latu), bet uzņēmuma bruto peļņa sasniedza 1,09 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Visvairāk investīciju pērn piesaistīts no Krievijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Igaunijas

Žanete Hāka, 11.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī pērn uzņēmumi tiešās investīcijas visbiežāk piesaistījuši no tuvējām kaimiņvalstīm – Krievijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Igaunijas, tiesa gan, vērtējot pēc ieguldīto finanšu apjoma, pirmajā vietā tomēr ierindojusies Nīderlande, liecina Lursoft veiktais pētījums.

Pētījuma rezultāti parāda, ka skaitliski visvairāk investēšanas gadījumu Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā pērn nācis no Krievijas. 2014.gadā reģistrēts 1591 gadījums, kad investīcijas Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos ieguldījuši iedzīvotāji un uzņēmumi no Krievijas. Salīdzinot ar tuvāko sekotāju Lietuvu, tas ir vairāk nekā divas reizes. Tiesa gan, pēdējos gados vidējās summas, kādas investētas, būtiski atšķiras. Tā, piemēram, 2012.gadā, pēc Lursoft aprēķiniem, Krievijas investori katrā investēšanas gadījumā investējuši vidēji 48,84 tūkstošus eiro, 2013.gadā vidējā summa augusi jau līdz 122,68 tūkstošiem eiro, bet pērn atkal sarukusi līdz 76,80 tūkstošiem eiro. Tiesa gan, 2014.gadā reģistrēti 15 darījumi, kad pārstāvji no Krievijas vienā investēšanas gadījumā investētu vairāk nekā miljonu eiro, kamēr 2013.gadā bijuši vien 8 šādi gadījumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sākas AS Ventspils nafta galīgais akciju atpirkšanas piedāvājums

Žanete Hāka, 18.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 18. decembrī, sācies AS Ventspils nafta akcionāra Euromin Holdings (Cyprus) Limited izteiktais galīgais akciju atpirkšanas piedāvājums, liecina kompānijas paziņojums Nasdaq Riga.

Prospekta parakstīšanas dienā piedāvātājam pieder 103,42 miljoni jeb 98,99% AS Ventspils nafta balsstiesīgo akciju.

Atpirkšanas cena ir 4,56 eiro par vienu akciju.

4. Piedāvājuma termiņš ir 30 kalendārās dienas, sākot ar 2015. gada 18. decembri (līdz 2016. gada 18. janvārim, ieskaitot).

AS Ventspils nafta pieder 51% SIA Ventspils nafta termināls, kas ir lielākais naftas un naftas produktu termināls Baltijā; 66% SIA LatRosTrans, kas ir Latvijas-Krievijas kopuzņēmums Baltijā; 49,94% AS Latvijas kuģniecība, kas ir starp lielākajiem kuģu īpašniekiem vidēja izmēra un handy tankkuģu segmentos pasaulē.

AS Ventspils nafta akcijas kopš 1998.gada 20.oktobra tiek kotētas biržas Nasdaq Riga Baltijas Oficiālajā sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par Latvijas kuģniecības valdes priekšsēdētāju ievēlēts Roberts Kirkups

Žanete Hāka, 28.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Roberts Kirkups ievēlēts par AS Latvijas kuģniecība (LK) valdes priekšsēdētāju, liecina paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Viņa pilnvaru termiņš sāksies 2014.gada 1.martā. R.Kirkups šajā amatā nomaina Saimonu Bleidu (Simon Blaydes), kurš atstāj darbu LK, lai ieņemtu vadošu amatu Vitol Āfrikas komercaktivitātēs.

Kļūstot par LK valdes priekšsēdētāju, R.Kirkups atstās LK padomes priekšsēdētāja amatu un viņa vietā stāsies līdzšinējais padomes loceklis Vladimirs Egers (Vladimir Egger).

R.Kirkups turpinās darbu arī kā AS Ventspils nafta valdes priekšsēdētājs, SIA Latrostrans padomes priekšsēdētājs un SIA Ventspils nafta termināls padomes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ventspils naftas meitassabiedrību transportētais naftas produktu daudzums sarucis

Žanete Hāka, 05.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītā gada divpadsmit mēnešos AS Ventspils nafta (VN) meitas sabiedrība SIA LatRosTrans (LRT) transportēja 4,7 miljonus tonnu naftas produktu (2014. gadā – 5,7 miljoni tonnu), informē VN.

Savukārt SIA Ventspils nafta termināls (VNT) šajā laika posmā pārkrāva 9,2 miljonus tonnu kravas (2014. gadā – 10,58 miljoni tonnas).

«Lai gan transportētais naftas produktu daudzums 2015. gadā ir samazinājies, izmaiņas ir mazākas nekā tika prognozēts. Tirgus situācija joprojām nav uzlabojusies, un to atspoguļo arī kravu apjoma samazinājums. Labvēlīgu uzņēmējdarbības apstākļu nodrošināšanai tranzīta nozarei ir nepieciešams valsts atbalsts,» norāda AS Ventspils nafta grupas uzņēmumu vadītājs Roberts Kirkups (Robert Kirkup).

2015. gada otrajā pusē bija vērojams apjoma samazinājums naftas produktiem, kas tika transportēti pa cauruļvadu no Krievijas. Šis LRT transportēto naftas produktu apjoma kritums savukārt ietekmēja arī VNT darba rezultātus, tomēr tas daļēji tika kompensēts ar piegādēm no Baltkrievijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rundāles novadā upē noplūst naftas produkti

Dienas Bizness, 25.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rundāles novadā upē Kaucīte ir noplūduši naftas produkti, vēsta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Lai ierobežotu naftas produktu izplatību, ugunsdzēsēji glābēji uzsāka absorbējošo bonu uzstādīšanu. Paralēli bonu uzstādīšanai, ugunsdzēsēji glābēji devās gar upi meklēt iespējamo piesārņojuma cēloni.

VUGD informāciju par to, ka Rundāles novada Saulainē ir jūtama naftas produktu smaka, saņēma piektdienas rītā plkst. 6:28.

Pārbaudot notikuma vietu, tika konstatēts, ka piesārņota ir visa upe, un naftas produkti ir redzami arī vietā, kur Kaucīte ietek Lielupē. Piesārņojuma kopējais garums Kaucītes upē ir apmēram 4 kilometri. Upītes platums šajā vietā ir no diviem līdz trijiem metriem.

Apsekojot upes krastus, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka piesārņojuma cēlonis iespējams ir naftas produktu noplūde no nelegāla pieslēguma naftas vadam. Šobrīd uzņēmuma LatRosTrans pārstāvji kopā ar ugunsdzēsējiem glābējiem veic noplūdes vietas noslēgšanu, lai apturētu naftas produktu ieplūšanu upē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ventspils naftas meitasuzņēmumi strādā atbilstoši prognozēm

Žanete Hāka, 28.04.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Ventspils nafta meitas uzņēmums SIA Ventspils nafta termināls (VNT) 2015. gada pirmajā ceturksnī pārkrāva 3,4 miljonus tonnu naftas produktu, un tas ir par 1,3% mazāk nekā pērnā gada pirmajos trijos mēnešos.

Savukārt SIA LatRosTrans naftas produktu transportēšanas apjoms šajā periodā pieauga par 3% līdz 1,8 miljoniem tonnu, salīdzinot ar 2014. gada pirmo ceturksni, kad uzņēmums transportēja 1,76 miljonus tonnu naftas produktu.

Skaidrojot 2015. gada pirmā ceturkšņa rezultātus, AS Ventspils nafta grupas uzņēmumu vadība norāda, ka tie atspoguļo biznesa plānā ietverto un attaisno izvirzītās prognozes. Tāpat grupas meitas uzņēmumu vadība joprojām ir piesardzīga, raugoties uz šogad sasniedzamajiem naftas un naftas produktu pārkraušanas un transportēšanas apjomiem, ņemot vērā ģeopolitisko spriedzi un neskaidrībām reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Papildināta ar FOTO: VID lielāko nodokļu maksātāju ceremonijā triumfē Statoil Fuel&Retail

LETA, 31.03.2016

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone (no kreisās), SIA Statoil Fuel&Retail izpilddirektore Gunta Jēkabsone ar balvu "2015.gada lielākais akcīzes nodokļa maksātājs" un finanšu ministre Dana Reizniece – Ozola

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien notikušajā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lielāko nodokļu maksātāju sveikšanas ceremonijā triumfēja degvielas tirgotāja SIA Statoil Fuel&Retail (no šodienas uzņēmuma nosaukums ir SIA Circle K Latvia), kas uzvarēja trīs kategorijās.

Statoil Fuel&Retail uzvarēja nominācijās - 2015.gada lielākais nodokļu maksātājs Latvijā, 2015.gada lielākais nodokļu maksātājs Rīgā un Rīgas plānošanas reģionā un 2015.gada lielākais akcīzes nodokļa maksātājs.

Statoil Fuel&Retail nodokļos nomaksājis vairāk nekā 172 miljonus eiro.

Laurus plūca arī SIA Rimi Latvia, kas tika nosaukta par 2015.gada lielāko algas nodokļu maksātāju, SIA Orlen Latvija uzvarēja kategorijā 2015.gada lielākais pievienotās vērtības nodokļa maksātājs, bet SIA Mikrotīkls tika sveikts kā 2015.gada lielākais eksportētājs pēc eksporta apjoma uz trešajām valstīm vai trešajām teritorijām.

Nominācijā 2015.gada debija uzvarēja SIA Ventspils Port Services.

Komentāri

Pievienot komentāru