Jaunākais izdevums

Latvijas uzņēmums BioEx ir ieviesis Latvijā pirmo biomasas tirdzniecības platformu, kas kalpos kā tiešsaistes rīks visiem, kas Latvijā izmanto biomasu – no ražotājiem un tirgotājiem līdz siltumapgādes un koģenerācijas uzņēmumiem.

BioEx mērķis ir jaunajā platformā pulcēt visus nozīmīgos Latvijas enerģētikas un mežsaimniecības nozaru uzņēmumus, kas savā darbībā izmanto biomasu. Platformā tiek uzsākta tirgus dalībnieku reģistrācija, bet pirmā tirdzniecības sesija ir paredzēta 2023 gada 6. februārī.

Kopējais šķeldas, kas ir biomasas paveids, patēriņš Latvijā gada laikā ir ap 8 miljoniem MWh, kas naudas izteiksmē ir aptuveni 320 miljoni eiro. BioEx platformas primārais mērķis ir nodrošināt tirdzniecības efektivitāti, kas, ņemot vērā ievērojamo tirgus lielumu, dos būtiskus ieguvumus Latvijas siltumapgādes un koģenerācijas uzņēmumiem, pašvaldībām, biomasas ražotājiem, kā arī siltuma un elektroenerģijas patērētājiem – Latvijas iedzīvotājiem.

“BioEx jaunās platformas pamatvērtība ir darījumu caurspīdība, kas balstās uz informācijas apmaiņu un efektīvu cenu noteikšanas mehānismu – atklātām izsolēm. Nekas tik labi nenodrošina tirgus efektivitāti kā caurskatāma tiešsaistes tirdzniecības platforma, kas saved kopā pircējus un pārdevējus,” saka Jurijs Adamovičs, BioEx līdzdibinātājs.

“Biomasas tirdzniecības platformas ieviešana ir būtisks solis Latvijas enerģētikas tirgus, it sevišķi siltumapgādes jomas sakārtošanā. Atklāts un visiem dalībniekiem pieejams tirdzniecības risinājums sniegs praktiskus ieguvumus Latvijas enerģētikas gala patērētājiem, proti, iedzīvotājiem, jo jaunā tirdzniecības platforma nodrošinās pircēju un pārdevēju godīgu konkurenci un attiecīgi – labākos iespējamos nosacījumus. Jāņem vērā, ka liela daļa siltumapgādes uzņēmumu Latvijā ir saistīti ar pašvaldībām, kas tieši apkalpo sava reģiona iedzīvotājus. Jaunā tirdzniecības platforma šīm pašvaldībām sniegs pārliecību, ka viņu biomasas iegādes tiek veiktas maksimāli efektīvi,” saka ekonomikas ministre Ilze Indriksone.

Latvijā biomasas tirgū ir vairāki simti dalībnieku, piemēram, 62 regulējami siltumapgādes uzņēmumi kas ražo siltumu no biomasas un vēl vismaz tikpat ražotāju, kas ir mazāki un neatbilst regulētā tirgus prasībām, taču aktīvi piedalās tirgū. Tāpat Latvijā ir ap 50 granulu ražošanas, biomasas eksporta un citi kokrūpniecības nozares ražotāji, kur pamata izejviela ir biomasa. Papildus, tirgu veido arī vairāki simti biomasas ražotāju, transportētāju un biomasas turētāju, kas faktiski ir katrs meža un lauksaimniecības zemju īpašnieks.

“Jaunā platforma ir veidota ar mērķi dot iespēju ātri un pamatoti novērtēt, kas šobrīd ir atbilstoša tirgus cena un piedāvājuma kvalitāte. Mūsu uzņēmumu uzdevums ir lietotājiem piedāvāt nepārtrauktus, drošus un kvalitatīvus pakalpojumus par ekonomiski pamatotām izmaksām atbilstošu cenu, un šī platforma, iespējams, dos pārliecību par to, ka izejvielas tiek pirktas maksimāli efektīvi. Svarīgi, lai minētais IT instruments nodrošinātu arī mazo un vidējo šķeldas piegādes uzņēmumu veiksmīgu darbību brīvas konkurences apstākļos," saka Valdis Vītoliņš, Latvijas siltumuzņēmumu asociācijas valdes loceklis un SIA "Jūrmalas siltums" valdes priekšsēdētājs.

“Visi biomasas tirgus dalībnieki – no pašvaldību katlu mājām līdz granulu ražotājiem - šobrīd veic darījumus un īsteno iepirkumus fragmentētā, necaurspīdīgā tirgū, kurā nav pārskatāmas informācijas par piedāvājumu un pieprasījumu. Proti, šis ir tirgus, kurā pastāv būtisks efektivitātes paaugstināšanas potenciāls, ko turpmāk spēsim izmantot ar BioEx risinājuma palīdzību,” turpina BioEx valdes loceklis Gunārs Greiža.

BioEx platforma strādās līdzīgi kā vadošās pasaules tiešsaistes izejvielu biržas, proti, tirgus dalībnieki varēs pirkt un pārdot biomasas produktus atklātās, regulārās un pilnībā caurspīdīgās tirdzniecības sesijās, kurās tādējādi tiks noteikta labākā šī brīža biomasas, piemēram, šķeldas, cena un piegādes nosacījumi. Platformai drošus norēķinus garantēs un darījumu izpildes aģenta (settlement agent) funkciju nodrošinās platformas stratēģiskas partneris AS Industra Bank.

Šobrīd pirmajā BioEx platformas ieviešanas versijā jau tiks nodrošināta tirgus dalībnieku reģistrācija, sadale pēc kvalifikācijas kritērijiem, tirdzniecības sesijas, piegādātās biomasas kvalitātes un norēķinu atskaites, biomasas enerģijas aprēķina kalkulators, sistēmas atbalsts, garantiju vadība un citas efektīvai darījumu pārvaldībai nepieciešamās funkcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmuma "BioEx" izveidotajā biomasas tirdzniecības platformā siltumapgādes, koģenerācijas un ražošanas nozarēm notiks pirmā tirdzniecības sesija, informēja "BioEx" pārstāvji.

Biomasas tirdzniecības platforma tika izveidota pērn decembrī. Kā skaidro uzņēmuma pārstāvji, platforma kalpos kā tiešsaistes rīks visiem, kas Latvijā izmanto biomasu - no ražotājiem un tirgotājiem līdz siltumapgādes un koģenerācijas uzņēmumiem. "BioEx" mērķis ir jaunajā platformā pulcēt visus nozīmīgos Latvijas enerģētikas un mežsaimniecības nozaru uzņēmumus, kas savā darbībā izmanto biomasu. No 12.decembra platformā tika sākta tirgus dalībnieku reģistrācija, bet pirmā tirdzniecības sesija ir paredzēta šodien.

"BioEx" platforma strādās līdzīgi kā pasaules tiešsaistes izejvielu biržas - tirgus dalībnieki varēs pirkt un pārdot biomasas produktus atklātās, regulārās un pilnībā caurspīdīgās tirdzniecības sesijās, kurās tādējādi tiks noteikta labākā šī brīža biomasas, piemēram, šķeldas, cena un piegādes nosacījumi. Platformai drošus norēķinus garantēs un darījumu izpildes aģenta funkciju nodrošinās platformas stratēģiskas partneris AS "Industra Bank".

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

BioEx biomasas biržā pirmajā darbības gadā veikti darījumi par 4,908 miljoniem eiro un 182 980 MWh

Db.lv, 03.01.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pirmā biomasas tirdzniecības platforma BioEx sekmīgi noslēgusi darbības pirmo gadu, 2023. gadā īstenojot 42 tiešsaistes izsoles, kurās noslēgti darījumi par 4 908 281 eiro un 182 980 MWh.

Kopumā platformā šobrīd ir 90 reģistrēti tirgus dalībnieki un platformā iesaistās arī virkne Latvijas enerģētikas tirgus lielāko dalībnieku, piemēram, AS Rīgas Siltums, SIA Liepājas Enerģija un SIA Jūrmalas Siltums.

“BioEx dibināšanas mērķis bija veicināt Latvijas enerģētikas tirgus efektivitāti, izveidojot vienotu tirdzniecības platformu biomasai, kurā gan pārdevēji, gan pircēji var atklāti noteikt tā brīža labāko tirgus cenu, paļauties uz piedāvāto izejvielu kvalitāti un piegāžu nosacījumiem. Domāju, ka tas mums ir izdevies, jo platformā esam spējuši pulcēt teju visus galvenos tirgus dalībniekus – no biomasas ražotājiem līdz kurināmā patērētājiem. Piemēram, platformā tirdzniecību veic Latvijas lielo pilsētu siltumapgādes uzņēmumi, kas gūst būtisku labumu no tirgus caurskatāmības,” saka Gunārs Greiža, BioEx valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja savu tarifu nemainīs "Latvenergo", tad Rīgas centralizētās siltumapgādes uzņēmuma AS "Rīgas siltums" (RS) mērķis ir noturēt savu tarifu esošajā līmenī vismaz līdz gada beigām, intervijā sacīja RS valdes priekšsēdētājs Ilvars Pētersons.

Viņš atzina, ka pagājušajā apkures sezonā RS pirmo reizi nācās iepirkt gāzi par teju 100 miljoniem eiro, to uzreiz apmaksājot.

"Lai nekad šādā situācijā vairs neatgrieztos, mēs jau pašlaik nākamajai apkures sezonai esam iegādājušies dabasgāzi, kas ir trīs reizes lētāka nekā iepriekšējās sezonas laikā. Turklāt ar pēcapmaksu, kas nozīmē, ka maksājam tikai tad, kad tā ir patērēta," stāstīja Pētersons.

Tāpat uzņēmums izlēmis atteikties no fiksētiem līgumiem par šķeldas iegādi savām katlumājām un pašlaik to iegādājas Lietuvā "BaltPool" un Latvijā "BioEx" biržā. Tas ir ļāvis diversificēt šķeldas piegādes, un, pat ja ar kādu piegādātāju kaut kas notiek, ir viegli izvēlēties citus.

Komentāri

Pievienot komentāru