Eksperti

Latvijas kapitāla tirgum trūkst cēlējspēka

Auditorkompānijas PricewaterhouseCoopers valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa - Zaščirinska, 06.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kapitāla piesaistes ekosistēma Latvijā šobrīd ir tikai iedīgļa stadījā un tās attīstībā vēl tāls ceļš ejams. Kā pēdējās desmitgades veiksmes stāsts tiek izcelts MADARA Cosmetics publiskais piedāvājums, atzīmējot to kā ļoti labu signālu un pieredzi visam tirgum. Tomēr viens labs piemērs 10 gados parāda, cik biržas kustība uzņēmumu vidū vēl ir kūtra. Trūkst cēlējspēka.

Arī, ja MADARA Cosmetics tagad sekos vēl kādi labi piemēri, tomēr mazie un vidējie uzņēmumi ar savu piedāvājumu nevar pacelt kapitāla tirgus aktivitāti vieni paši. To var aktivizēt valsts lielo uzņēmumu kotēšana biržā, jo šādi uzņēmumi kalpo ne tikai kā atpazīstamības zīme starptautisko investoru vidū, bet vietējiem privātajiem uzņēmumiem kalpotu kā piemērs, kā šis biržas kotācijas mehānisms darbojas.

Protams, valsts uzņēmumu kotācijai ir jābūt ļoti pārdomātai rīcībai no valsts pārvaldes puses. Finansējuma piesaiste caur biržu ir jāpadara par pašsaprotamu elementu. Valsts lielo uzņēmumu akciju piedāvājums varētu būt risinājums, kā šo vietējo fondu līdzekļus virzīt ne aiz robežām, bet vietējās ekonomikas attīstībā. Tātad no valsts pārvaldes puses būtu nepieciešams apsvērt vairāku lielo uzņēmumu iesaisti.

Šo uzņēmumu kontroles mehānismiem, protams, jāpaliek valsts rokās, bet daļēja akciju kotācija nāktu tikai par labu, jo birža uzliek kvalitatīvākus korporatīvās pārvaldības standartus - tas var tikai palīdzēt šiem uzņēmumiem turpināt attīstīties un motivēt pārējos.Vietējie uzņēmumi sāktu domāt lielākos apmēros, jo biržā piesaistītais finansējums dotu iespēju ieguldīties jaunos un inovatīvos projektos, veicinot uzņēmumu attīstību. Kā arī Latvijas pensiju sistēma strādātu ilgtermiņā tieši vietējā tirgū, nevis kā šobrīd, kad ieguldījumi aizplūst ārpus robežām.

Svarīgi atzīmēt, ka kotēšanās biržā nav darbs, kas paveicams vienā dienā, tas tomēr ir jau noteikta darba rezultāts. Šajā posmā ir nesteidzīgs laiks jāatvēl plānošanai, iespēju izanalizēšanai, labāka laika izvērtēšanai un iekšējo procesu sakārtošanai pēc biržas prasībām, tāpat ir jānosaka potenciālā piesaistītā finansējuma tālākā realizācija. Protams, katram uzņēmumam sagatavotības pakāpes ir dažādas un gatavošanās laiks var krasi atšķirties, tomēr ir pēdējais laiks sākt virzīties kapitāla tirgus virzienā.

Komentāri

Pievienot komentāru