Jaunākais izdevums

Komerckredītu apdrošināšanas limiti šogad varētu pieaugt; tas atkal ļaus Latvijas uzņēmumiem arvien vairāk strādāt ar pēcapmaksu, piektdien informē laikraksts Dienas bizness.

2009. gada jūlijā daudzi Latvijas uzņēmumi piedzīvoja šoku, jo pasaules kredītu apdrošināšanas līderis Euler Hermes pārtrauca sniegt kredītu garantijas Latvijai un atcēla kredītlimitus. «Šodien varam apgalvot, ka Euler Hermes lēmums bija papildu impulss Latvijas ekonomikas krīzes straujākai attīstībai. Tas arī noveda pie tā, ka daudzas kompānijas saskārās ar neapskaužamām problēmām, dažas pat bija spiestas bankrotēt,» secina brokeru kompānijas ICBA Baltic pārstāvis Uldis Pazars, kurš iepriekš strādāja Euler Hermes. Šīs darbības rezultātā samazinājās arī iespējas uzņēmējdarbības finansēšanai, jo ierobežoja arī faktoringu, kas ir sevišķi svarīgi eksporta darījumu gadījumā. Dati liecina, ka faktoringa apgrozījums 2009. gadā samazinājās teju divas reizes, bet 2010. gadā - vēl gandrīz trīs reizes. 2008. gadā savu darbību Latvijā faktiski pārtrauca starptautiskais apdrošinātājs Atradius, tomēr šis solis Latvijā neradīja tik lielu ažiotāžu, jo tolaik uzņēmumi salīdzinoši mazāk izmantoja šo kompāniju, turklāt Atradius nebija savas filiāles Latvijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kredītu apdrošināšanas nozares līdere Euler Hermes, kas 2009.gada vidū pārtrauca Latvijā sniegt kredītu garantijas, Latviju pametīs vispār.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības visā pasaulē cenšas glābt koronavīrusa pandēmijas negatīvi ietekmētos uzņēmumus, taču, neskatoties uz to, kompāniju bankrotu gadījumu skaits pieaugs par trešdaļu, liecina kredītu apdrošināšanas grupas "Euler Hermes" veikts pētījums.

"Covid-19 rada bankrotu laika spridzekli," norāda "Euler Hermes", prognozējot, ka uzņēmumu bankrotu gadījumu skaits pasaulē laika periodā no 2019.gada līdz 2021.gadam pieaugs par 35%.

Grupa lēš, ka visstraujāk bankrotu gadījumu skaits 2021.gadā salīdzinājumā ar 2019.gadu pieaugs ASV - par 57%.

Uzņēmumu bankrotu gadījumu skaits Brazīlijā pieaugs par 45%, Lielbritānijā - par 43% un Spānijā - par 41%, bet Ķīnā kāpums būs 20%, liecina prognozes.

"Euler Hermes" skaidro, ka lielu uzņēmumu bankrotu gadījumi var palielināt tā dēvēto domino efekta risku. Tāpat eksperti brīdina, ka priekšlaicīga ekonomikas atbalsta pasākumu pārtraukšana vai lēnāka globālās ekonomikas atlabšana var būtiski palielināt korporatīvo bankrotu gadījumu skaitu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārzemnieku darījumus ar Latvijas kompānijām joprojām ierobežos augstais valsts kredītrisku apdrošināšanas risks, trešdien informē laikraksts Dienas bizness.

Daudziem Latvijas uzņēmumiem jārēķinās, ka tāds pakalpojums kā faktorings būs samērā grūti pieejams arī perspektīvā, kas diemžēl neveicinās darījumus gan ar ārvalstu, gan arī ar vietējiem darījumu partneriem un bremzēs atgūšanos no krīzes.

Lai arī šobrīd ir iespēja eksporta darījumus apdrošināt ar Latvijas Garantiju aģentūras palīdzību, tomēr tas nerisinot ārvalstu darījumu partneru apdrošināšanu importa darījumiem - piegādēm Latvijas uzņēmumiem. Vairāki uzņēmēji cer, ka kredītrisku apdrošināšanu Latvijā bez Coface atsāks arī Euler Hermes un Atradius, tādējādi atjaunojot pirmskrīzes sitāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Alternatīvās finanses

SME Finance paplašina vadītāju komandu Baltijas valstīs

Db.lv, 17.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas kapitāla finanšu tehnoloģiju uzņēmums “SME Finance” paziņojis par vadītāju komandas paplašināšanu Baltijas valstīs.

Uzņēmuma Latvijas filiāles vadība turpmāk ir uzticēta Jānim Diedišķim, kuram ir vairāk nekā 15 gadu pieredze banku sektorā.

J. Diedišķis pēdējos piecus gadus strādājis SEB bankā, kur ieņēma vadošu amatu, nodrošinot finansēšanas pakalpojumus mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU).

Pirms tam viņš piecus gadus darbojās SIA “UniCredit Leasing” un piecus gadus “Swedbank”, kur lielāko savas karjeras daļu bija atbildīgs par līzinga produktu attīstīšanu.

“Ar prieku pievienojos “SME Finance” komandai un visai FinTech kopienai. Pēc piecpadsmit gadu intensīva darba dažādās bankās ir pienācis laiks pieņemt izšķirošu lēmumu un jaunus izaicinājumus finanšu tehnoloģiju sektorā, kas Latvijā strauji attīstās. Ar “SME Finance” esam izvirzījuši augstus mērķus un centīsimies sasniegt ikvienu no tiem, jo jau šobrīd varam klientiem piedāvāt pietiekami plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Centīsimies būt ne tikai konkurētspējīgi, bet arī kļūt par labākajiem partneriem uzņēmumiem, kas vēlas augt,” apgalvo J. Diedišķis.

Komentāri

Pievienot komentāru