Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazā biznesa skaistums – plānots un ar apdomu vadīts darbs, kurā īpašnieks ir sev saimnieks

Programmētājs Ingus Bukšs kādu laiku strādājis algotu darbu, bet tad, apstākļiem mainoties, meklējis kaut ko savu un izveidojis uzņēmumu ar ironisku nosaukumu Tup un Turies. Viņa kaislība ir Apple Mac datori, un tāpēc arī radīts Macforums.lv. Šobrīd bizness reducējies līdz serveru uzturēšanai un servera vietas nomai jeb hostingam un mājaslapu izveidei.

Noturēt cepures

«Hostings ir samērā vienkāršs bizness, kamēr viss ir kārtībā, bet apmēram reizi gadā jau arī kaut kas brūk, un, kad tas brūk, pilnīgi dzirdu, kā es sirmoju,» noteic Ingus. Ir jāsaprot, ka «tie nav vienkārši 200 klienti; tanī brīdī viņiem nedarbojas e-pasti, un bizness būtībā apstājas. Visi zvana, visiem vajag. Ir jau savs puds sāls apēsts un izstrādāta stratēģija, paredzēti varianti, bet, ja es nespēšu diennakts laikā atrast risinājumu, viņi pacels cepuri un aizies.»

Pašuzveltā atbildība un ilgstošā spriedze gadu laikā radīja trauksmi, un 2012. gads Ingum sākās ar «melno strīpu». «Bez pārspīlējuma – četrus mēnešus man katru otro vai trešo dienu kaut kas notika. Beigās, kad es vienkārši salūzu, man bija sajūta – viss, es padodos! Es nezinu, ko darīt, es neredzu jēgu. Bija doma pacelt rokas un laisties, tā teikt, dibenā. Taču tad es atcerējos, ka Amazon.com starp citām grāmatām redzēju Deiva Remzija Total Money Makeover.» Ar lielu skepsi pret smaidīgajiem padomdevējiem un Amerikas biznesa pieredzes attiecināšanas iespējām uz Latvijas situāciju Ingus ielasījās grāmatas ievadā un kļuva par Remzija piekritēju.

Budžeta sabalansēšana – un tas attiecas gan uz privāto, gan uzņēmuma budžetu – ir kļuvusi par viņa aizrautību. Katrs mēs zinām, ka jātērē mazāk, nekā nopelnām. Kā to reāli izdarīt, Ingus jau māca semināros, ko ar smaidu sauc par Finansiālā miera universitāti jeb fmu.lv. Lai arī krīzes laikā par to ir runāts bez gala un liekas, ka to saprot visi, Ingus atzīst, ka īstenībā tikai nedaudzi spēj pārslēgties, lai kaut ko panāktu.

Visu rakstu Cik daudz jāpelna pilnai laimei lasiet 12. februāra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru