Ražošana

Mēbeļu ražotājs Erke cer atsākt darbību kopuzņēmuma formā

LETA, 26.11.2014

Jaunākais izdevums

Liepājas mēbeļu ražotājs Erke, kas šoruden apturējis ražošanu un atlaidis darbiniekus, veic pārrunas ar citiem mēbeļu ražotājiem un cer atsākt darbību kopuzņēmuma formā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma valdes loceklis Jānis Akerfelds.

Kopš šī gada marta Erkes kapitāla daļas pilnībā pieder Grobiņā reģistrētam uzņēmumam SIA VIA-S Furniture. Kā skaidroja Akerfelds, uzņēmums no iepriekšējiem īpašniekiem - trim fiziskām personām - šī gada pavasarī pārņemts ar milzīgām finansiālām problēmām.

Plāns bija stabilizēt uzņēmuma finanšu situāciju un turpināt ražošanas procesu. Diemžēl jāatzīst, ka tas šī pusgada laikā nav bijis iespējams, jo uz pārņemšanas brīdi uzņēmums bija cietis ļoti lielus zaudējumus un uzkrājis lielas parādsaistības. Uz šo brīdi kā vienīgo reālo risinājumu saskatījām apturēt uzņēmuma ražošanas procesu un domāt par uzņēmuma tālāku restrukturizāciju, atzina Akerfelds. Viņš pieļauj, ka ražošanu vajadzēja apturēt jau pavasarī, taču uzņēmums cerējis, ka izdosies stabilizēt darbību.

Uzņēmumam ir daudz debitoru parādu. Erke no klientiem nav saņēmusi samaksu arī par lielu daļu vasarā saražotās un nosūtītās produkcijas, kas ietekmē uzņēmuma spēju savlaicīgi norēķināties ar darbiniekiem un kreditoriem. Šī iemesla dēļ uzņēmums nav varējis arī izmaksāt darbiniekiem aprēķinātās algas. Atgūstot debitoru parādus kaut vai tikai par vasarā saražoto produkciju, būtu pietiekoši, lai izmaksātu algas uzņēmuma darbiniekiem, skaidroja Akerfelds.

Kurzemes reģionālajā Valsts darba inspekcijā (VDI) bija saņemtas vairākas sūdzības no šī mēbeļu ražošanas uzņēmuma bijušajiem darbiniekiem par atlaišanu bez brīdinājuma un darba algas neizmaksāšanu. Līdz pēdējam brīdim cerējām, ka uzņēmumam izdosies saņemt naudu no debitoriem un norēķināties ar darbiniekiem un kreditoriem, kā arī būs iespēja turpināt uzņēmuma darbību. Darba tiesiskās attiecības ar darbiniekiem tika izbeigtas, darba devējam un darbiniekam savstarpēji vienojoties, kā to paredz Darba likuma nosacījumi, norādīja uzņēmuma valdes loceklis.

Vaicāts, vai ir cerības uz uzņēmuma darbības atjaunošanu, Akerfelds atklāja: Pašreiz noris pārrunas ar citiem mēbeļu ražotājiem par darbības atsākšanu kopuzņēmuma formā. Plānojam darbību atsākt februārī. Sīkākus komentārus par šo sadaļu šobrīd neesmu gatavs sniegt.

Liepājas tiesā saņemtas arī divas prasības par parāda piedziņu no Erkes. Jau 14.novembrī ir skatīta SIA Sanistal prasība par parāda piedziņu no Erkes. Šī prasība ir apmierināta, un tiesa nospriedusi, ka kopējā summa, kas piedzenama par labu Sanistal, ieskaitot pamatparādu, kavējuma procentus, līgumsodu un tiesvedības izdevumus, ir 519,44 eiro.

Savukārt 5.decembrī Liepājas tiesa rakstveida procesā plāno skatīt SIA "SOMI Latvija" prasību pret "Erki" par parāda 2049,09 eiro apmērā piedziņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Izsolīs mēbeļu ražotāja Erke nekustamo īpašumu

LETA, 02.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvāra beigās tiks izsolīts grūtībās nonākušā Liepājas mēbeļu ražotāja Erke nekustamais īpašums Liepājā, Vecajā ostmalā 10, liecina zvērinātas tiesu izpildītājas Agneses Biķes paziņojums.

Izsolē tiek pārdots zemesgabals 40 973 kvadrātmetru platībā, kokapstrādes cehs, palīgražošanas cehs, noliktava, katlumāja un vairākas citas ēkas. Nekustamā īpašuma piespiedu pārdošanas vērtība un izsoles sākumcena ir 203 300 eiro. Piedzinējs ir Valsts ieņēmumu dienests.

Izsole paredzēta 2015.gada 23.janvarī Agneses Biķes prakses vietā Jūras ielā 12, Liepājā.

Liepājas mēbeļu ražotājs Erke, kas rudenī apturēja ražošanu un atlaida darbiniekus, veic pārrunas ar citiem mēbeļu ražotājiem un cer atsākt darbību kopuzņēmuma formā, par to vēl novembra beigās informēja uzņēmuma valdes loceklis Jānis Akerfelds.

Kopš 2014.gada marta Erkes kapitāla daļas pilnībā pieder Grobiņā reģistrētam uzņēmumam SIA VIA-S Furniture. Kā skaidroja Akerfelds, uzņēmums no iepriekšējiem īpašniekiem - trim fiziskām personām - pavasarī pārņemts ar «milzīgām finansiālām problēmām».

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mēbeļu ražošanas uzņēmumam Erke piemērots nodrošinājums

Žanete Hāka, 01.12.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1998. gada oktobrī dibinātajam Liepājas SEZ Erke piemērots jauns nodrošinājums, kas aizliedz veikt tā pārreģistrāciju, liecina Lursoft dati.

Liepājas SEZ Erke pērnā gada beigās izbeigts tiesiskās aizsardzības process. Masīvkoka mēbeļu ražošanas un gatavās produkcijas realizēšanas uzņēmums no šā gada marta pieder SIA VIA-S Furniture, un uzņēmuma valdes locekļu pienākumus patlaban pilda SIA JAGR līdzīpašnieks Jānis Akerfelds un Evita Jansone, kas ir vienīgā SIA MD Solution kapitāldaļu turētāja, liecina Lursoft rīcībā esošā informācija.

Aizvadītajā gadā mēbeļu ražošanas uzņēmums turpināja strādāt ar zaudējumiem, kas pērn mērojami ar 762,575 tūkstošiem eiro. Uzņēmuma vadība norāda, ka zaudējumi radušies saistībā ar norakstīto materiālu iztrūkumu, neatgūstamo debitoru parādu norakstīšanu un izejmateriālu cenu pieaugumu. Pērn uzņēmuma apgrozījums sasniedza 1,646 miljonus eiro. Salīdzinot ar iepriekšējo pārskata periodu, kad uzņēmums apgrozīja 2,453 miljonus eiro, pērn redzams tā samazinājums 33% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Liepājas mēbeļu ražotājs Erke aptur ražošanu; atlaistie darbinieki vēršas ar sūdzībām VDI

LETA, 28.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas SIA Erke apturēta ražošana un atlaisti darbinieki. Kurzemes reģionālajā Valsts darba inspekcijā (VDI) saņemtas vairākas sūdzības no šī mēbeļu ražošanas uzņēmuma bijušajiem darbiniekiem par atlaišanu bez brīdinājuma un darba algas neizmaksāšanu.

VDI ar rakstiskiem iesniegumiem vērsušies divi uzņēmuma darbinieki, saņemts arī viens anonīms iesniegums, bet 17 darbiniekiem inspektori snieguši konsultācijas klātienē, informēja Kurzemes reģionālās VDI vadītāja Dzintra Pētersone. Daudzi darbinieki konsultējušies atkārtoti, lai noskaidrotu savas tiesības un rīcību, saņemot uzteikumu par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu.

Atlaistie darbinieki nobažījušies par to, cik juridiski pamatota bijusi atlaišana, proti, vai uzņēmums ir rīkojies tiesiski, piedāvājot pārtraukt darba tiesiskās attiecības, savstarpēji vienojoties. Darbiniekiem, kuri ir piekrituši pārtraukt darba tiesiskās attiecības, abpusēji vienojoties, un kuri uzskata, ka viņi ir maldināti no uzņēmuma puses, ir tiesības vērsties tiesā, atzina Pētersone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Mainītas Liepājas SEZ Erke amatpersonas un pamatkapitāls

Žanete Hāka, 09.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģistrētas izmaiņas Liepājas SEZ Erke pamatkapitālā, kā arī tā amatpersonu sastāvā, liecina Lursoft dati.

Uzņēmuma iesniegtajā gada pārskatā ir norādīts, ka tā pamatnodarbošanās veids ir masīvkoka mēbeļu ražošana un to realizācija. Uzņēmums jau šā gada septembrī piedzīvoja izmaiņas valdē, kad tai pievienojās Jānis Akerfelds, savukārt valdes priekšsēdētāja amatu atstājis Druvis Andersons, kas ir līdzīpašnieks tādiem uzņēmumiem kā SIA Agroprojekts un SIA Kanālmalas īpašumi.

No vakardienas uzņēmuma apmaksātais un reģistrētais pamatkapitāls ir 135,6 tūkstoši eiro. Aplūkojot uzņēmuma iesniegtos gada pārskatus, ir redzams, ka uzņēmums kopš 2012. gada darbojas ar zaudējumiem, aizvadītajā gadā tie bijuši 762,6 tūkstošu eiro apmērā, kas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir palielinājušies aptuveni septiņas reizes. Krities ir arī uzņēmuma novērtējums, ko izveidojis Lursoft sadarbībā ar Capitalia, 2013. gadā tas ir 113 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Liepājā top jauna industriāla teritorija – Vecās Ostmalas Biznesa Parks

Lelde Petrāne, 09.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Vecās Ostmalas Biznesa Parks ir uzņēmums, kas dibināts 2015. gadā ar mērķi attīstīt jaunas industriālas teritorijas, biroju un ražošanas telpas Liepājā. Kopējā teritorijas platība ir 3,06 ha, kuru plānots sakārtot, izbūvējot arī jaunas ēkas. Kā uzsver SIA Vecās Ostmalas Biznesa Parks tehniskais direktors Gatis Vēberis, ir dažādi teritorijas apgūšanas plāni, bet šobrīd aktīvi tiek strādāts, lai izveidotu attīstības koncepciju, kas paredz teritorijas labiekārtošanu un piecu jaunu ēku būvniecību.

SIA Vecās Ostmalas Biznesa Parks pirmsākumi meklējami 2015. gadā, kad SIA Meža resursu serviss izsolē iegādājās bankrotējušā kokapstrādes uzņēmuma Erke nekustamo īpašumu. Kā atzīst G. Vēberis, izpētot tirgus situāciju, par labāko attīstības scenāriju uzņēmums atzina industriāla parka veidošanu, pakāpeniski piesaistot gan pašmāju, gan, iespējams, arī ārvalstu uzņēmumus, kas varētu nomāt teritoriju un telpas.

Šobrīd SIA Vecās Ostmalas Biznesa Parks dod 11 jaunas darbavietas un ir piesaistīti 5 nomnieki, kas aizņem nelielu daļu no pieejamajām teritorijām un telpām.

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldnieks Guntars Krieviņš uzskata, ka Liepājā ir visi priekšnoteikumi, lai attīstītos vēl viens biznesa parks, kas vienkopus varētu pulcēt dažādus gan ražošanas, gan loģistikas uzņēmumus. Jau šobrīd sadarbībā ar Liepājas domi un Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldi tiek risināti jautājumi par infrastruktūras pilnveidošanu, kas papildinātu SIA Vecās Ostmalas Biznesa Parks attīstības ieceres.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (LSEZ) SIA “Vecās Ostmalas Biznesa Parks” noslēdzis līgumu ar Dānijas mēbeļu ražotāju KVIST Industries A/S, kas jau tuvāko mēnešu laikā plāno uzsākt ražošanu Liepājā.

Dānijā KVIST Industries A/S veiksmīgi darbojas mēbeļu tirgū jau trīs paaudzēs, bet jau 10 gadus uzņēmums darbojas arī Latvijā, Rīgas apkaimē un ir viens no lielākajiem mēbeļu ražotājiem Latvijā, nodarbinot ap 650 darbinieku.

Kvist turpina ieguldīt miljons eiro gadā 

Dāņiem piederošās liekti līmēto mēbeļu ražotnes Kvist produkcijas apjoms aug par 25–30%...

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas SIA “Vecās Ostmalas Biznesa Parks” ir industriālo un biroju telpu attīstītājs Liepājā un tā darbības mērķis ir rast konkurētspējīgus infrastruktūras risinājumus gan jauniem uzņēmumiem, gan arī esošiem uzņēmumiem savas darbības paplašināšanai.

iCotton nodod ekspluatācijā jaunu rūpnīcu Liepājā 

Liepājas higiēnas preču ražotājs "iCotton" nodevis ekspluatācijā jauno ražošanas ēku Pulvera...

Biznesa parks ir izveidots uz bijušā kokapstrādes kombināta “Baltija” un mēbeļu rūpnīcas “Erke” bāzes.

Pumac Liepaja plāno būvēt divas jaunas ražotnes 

“Liepājas biznesa centra” apsaimniekotājs un attīstītājs Liepājas speciālās ekonomiskās...

2020. gada nogalē LSEZ SIA “Vecās Ostmalas Biznesa Parks” uzsāka jaunas ražošanas ēkas būvniecību aptuveni 2000 m² platībā, ko plāno pabeigt šogad. Tuvāko 3 gadu laikā biznesa parkā plānots uzbūvēt vēl divas jaunas ražotņu ēkas, pilnībā apgūstot šo teritoriju.

Komentāri

Pievienot komentāru