Bankas

Merrill darbinieki brīdinājuši ASV Vērtspapīru un biržas uzraudzības komisiju par Lehman

Lelde Petrāne, 19.03.2010

Jaunākais izdevums

ASV investīciju bankas Merrill Lynch bijušās amatpersonas dažus mēnešus pirms Lehman Brothers sabrukuma brīdinājušas ASV Vērtspapīru un biržas uzraudzības komisiju (SEC) un ASV centrālo banku - Federālo rezervju sistēmu (FRS) - par to, ka Lehman Brothers kļūdaini aprēķina savu likviditātes stāvokli, vēsta Financial Times.

Bijušie Merrill darbinieki ar atbildīgajām amatpersonām sazinājušies pēc tam, kad 2008.gada pirmajā ceturksnī Lehman publiskojusi likviditātes novērtējumu. Ar šiem cipariem Lehman partneriem un investoriem apliecinājusi, ka atrodas spēcīgākā pozīcijā nekā daži konkurenti. Savukārt bijušās Merrill amatpersonas norādījušas, ka, pēc viņu domām, Lehman aprēķini atšķiras no citu banku veiktajiem likviditātes aprēķiniem.

SEC šo informāciju atteikusies komentēt, norādot, ka atbildīgie cilvēki komisijā vairs nestrādā, savukārt FRS nevarot pārbaudīt, vai šāda saruna ar Merrill Lynch darbiniekiem ir notikusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grūtībās nonākušo banku glābšanai tika izmantotas dažādas metodes, bet to nākotne izskatās vienlīdz cerīga.

Krīzes trieciens trāpīja mums tieši pa galvu, atbildot uz izmeklēšanas komisijas jautājumiem par nonākšanu uz bankrota sliekšņa, rokas plātīja ASV hipotekārās bankas Fannie Mae bijušais vadītājs Daniels Mads. «Neparastais apvērsums ekonomikā un īpaši nekustamo īpašumu tirgū izaicināja Fannie Mae tā, ka ar to bija grūti tikt galā, neatkarīgi no iepriekš pieņemtiem lēmumiem,» pēc uzņēmuma nacionalizācijas atlaistais boss nevainoja sevi notikumu virpulī, kas beidzās ar 125,9 miljardu dolāru ASV nodokļu maksātāju naudas ieguldīšanu šajā un radniecīgajā bankā Freddie Mac.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bijušais Merill Lynch izpilddirektors turpmāk vadīs CIT Group

, 08.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Merrill Lynch izpilddirektors Džons Teins (John Thain), kas koordinēja Merrill Lynch pārņemšanu kļuvis par ASV finanšu grupas CIT Group izpilddirektoru, ziņo Associated Press.

CIT Group ir viens no lielākajiem ASV mazo un vidējo uzņēmumu kreditoriem.

AP norāda, ka tieši Dž. Tains bija tas, kas panāca Merrill Lynch un Bank of America darījumu. Atgādinām, ka Bank of America pārņēma finanšu grūtībās nokļuvušo ASV investīciju banku Merrill Lynch.

Pašreizējais CIT Group izpilddirektors Džefrijs Pīks (Jeffrey Peek) no vadītaja amata aizgāja pensijā šā gada 15. janvaŗī. «Džons ir ļoti atzīts izpilddirektors finanšu nozarē un viņš ir pietiekami kvalificēts, lai kļūtu par CIT Group izpilddirektoru šajā grūtajā laikā,» norādīja Dž. Pīks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tehnoloģiju akcijas, kas nākotnē varētu nest saviem ieguldītājiem peļņu

Žanete Hāka, 23.10.2013

Salesforce.com Inc.

Uzņēmums pēdējo trīs gadu laikā ir piedzīvojis ievērojamu izaugsmi, sagraujot investorus, kas pelna uz akciju cenas kritumu. Kompānija piedāvā mākoņskaitlošanas risinājumus uzņēmumiem visā pasaulē. Pakalpojumu piedāvājumā ir Sales Cloud, kas palīdz veicināt pārdošanas apjomus, noslēgt darījumus, uzlabot pārdošanas produktivitāti. Tikmēr Service Cloud palīdz uzņēmumiem sazināties ar klientiem un tālāk arī sniegt savus pakalpojumus. Merrill Lynch noteiktā mērķa cena ir 61 dolārs, bet The Thomson/First Call mērķa cena ir 56,5 dolāri. Otrdienu Salesforce.com akcijas cena noslēdza pie 52,58 dolāru atzīmes.

Avots: salesforce.com

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, ka nākamajā gadā kopējie uzņēmumu tēriņi informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmām augs par 0,9%, atsaucoties uz Bank of America Merrill Lynch tehnoloģiju analītiķu pētījumu, raksta 247wallst.com.

Tomēr dažos sektoros izaugsmes rādītāji būs daudz augstāki un mērāmi pat divciparu skaitļos. Plānots, ka uzņēmumu programmatūras iegādes izdevumi augs par 11-18%, kā arī lietojumprogrammu izdevumi – par 16%.

Kopumā Bank of America Merrill Lynch pētījumā tika aptaujāti 175 uzņēmumi, kuru kopējais IT pakalpojumu budžets veido vairāk nekā 5 miljardus ASV dolāru.

Tādējādi investoriem tikai atliek atrast to uzņēmumu akcijas, kas no šiem tēriņiem iegūs. Merrill Lynch apkopojis perspektīvākās IT kompāniju akcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Investori pērk akcijas, atslābstot bažām par likmju celšanu

Žanete Hāka, 16.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Riska apetīte investoru vidū ir atgriezusies, jo mazinājušās bažas, ka centrālajām bankām būs jāpaaugstina likmes, lai atdzesētu inflāciju, atsaucoties uz Bank of America Merrill Lynch pētījuma datiem, raksta Bloomberg.

70% no pētījuma dalībniekiem, kuri kopumā pārvalda 589 miljardus dolāru, sagaida, ka Federālo Rezervju sistēma

likmes turēs rekordzemos līmeņos vismaz līdz 2010. gada ceturtajam ceturksnim, jo strauji samazinājušās bažas, ka atgriezīsies inflācija. 50 % uzskata, ka Eiropas centrālā banka likmi nepaaugstinās līdz pat 2011. gadam.

«Lielas izmaiņas investoru noskaņojumā radīja uztraukuma mazināšanās par inflācijas atgriešanos,» sacījis Bank of America Merrill Lynch galvenais Eiropas akciju stratēģis Garijs Beikers. «Investori ir mazāk nobažījušies par likmju celšanu un paredz šo notikumu 2011. gadā.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Merrill Lynch: Eirozonai lejupslīde vairs nedraud

, 12.01.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas ekonomika turpinās atgūties bez satricinājumiem, un nav pamats domāt, ka reģionā varētu atsākties ekonomiskā lejupslīde. Par to ir pārliecināti bankas Merrill Lynch analītiķi.

Eirozonai 2010. gadā banka prognozē izaugsmi 2.2% apmērā, kas ir līdz šim optimistiskākā prognoze. Piemēram, Eiropas Centrālā banka (ECB) eirozonai šogad paredz izaugsmi 0.1-1.5 % robežās. Merrill Lynch eksperti uzskata, ka pat Spānija, Īrija un Grieķija, kurām finanšu krīze radījusi lielākās problēmas, šogad spēs uzrādīt ekonomisko izaugsmi.

Banka prognozē, ka šogad atsāksies aktivitāte investīciju tirgū, kā arī uzlabosies situācija darba tirgū. Bezdarbnieku skaita pieaugums no 442 tūkst. cilvēku mēnesī 2009. gada sākumā samazinājies līdz 134 tūkst. mēnesī pērn rudenī. Bezdarba līmeņa samazināšanos eirozonā Merrill Lynch prognozē šī gada vasarā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kādreizējais finanšu pasaules gigants Lehman Brothers pavēstījis par savu iziešanu no bankrota aizsardzības procedūras. Turpmākajos gados kompānijas pamatnodarbošanās būs naudas atmaksas kreditoriem un investoriem.

Lehman Brothers, kuras sabrukums 2008. gada septembrī tiek uzskatīs par pasaules finanšu krīzes augstāko punktu, izmaksas kreditoriem uzsāks šā gada 17. aprīlī. Kopumā Lehman Brothers plāno izmaksāt 65 miljardus ASV dolāru, bet aprīlī kreditori saņems pirmos 10 miljardus, vēsta Reuters.

Iziešana no bankrota aizsardzības arī nozīmē, ka kompānija drīks izpārdot sev atlikušos aktīvus un šo naudu izdalīt saviem kreditoriem. Kompānija turpinās darboties ēkā Manhetenā, kur tā atradās pirms bankrota, tomēr vairs neaizņems tik plašas telpas.

Kā norāda kompānijas pārstāvji, tad pašlaik Lehman Brothers ir lielāka rīcības brīvība – tai vairs nav jālūdz tiesas atļauja, par katru aktīva pārdošanas darījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bank of America un tās bijušo vadību apsūdz krāpšanā

, 05.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkas galvenais prokurors apsūdzējis Bank of America Corp, bijušo tās vadītāju Kenetu Levisu (Kenneth Lewis) un bijušo finanšu direktoru Džo Praisu (Joe Price) krāpšanā, maldinot akcionārus par Merrill Lynch & Co iegādi, ziņo Reuters.

Reuters norāda, ka Ņujorkas galvenā prokurora Endrjū Kuomo (Andrew Cuomo) izvirzītā apsūdzība varētu sarežģīt jaunā Bank of America vadītāja Braiana Moinihana (Brian Moynihan) centienus atdzīvināt ASV lielāko banku.

B. Moinihans nomainīja amatā K. Levisu, kurš bija spiests doties pensijā 2009.gada beigās.

E. Kuomo uzskata, ka Bank of America, K. Levis un Dž. Praiss apzināti nav atklājuši Merrill milzīgos zaudējumus pirms 2008.gada 5. decembra akcionāru balsojuma par apvienošanos. Viņi arī vēlāk maldinājuši valdību.

Merrill zaudējumi 2008.gada ceturtajā ceturksnī sasniedza 15.8 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ekonomisti zīlē dabas katastrofas ietekmi uz Japānas ekonomiku

Ritvars Bīders, 14.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānā notikusī zemestrīce ir līdz šim postošākā valsts vēsturē, un, ņemot vērā Japānas parāda līmeni, eksperti saskata ekonomikas lejupslīdes iespējas, taču tajā pat laikā viņi norāda, ka valsts var kompensēt zaudētās ražošanas jaudas, jo citos Japānas reģionos ražošanas kapacitāte nav līdz galam izmantota.

Pasaules ekonomisti nākuši klajā ar pirmajām aplēsēm par zemestrīces un tai sekojošā cunami ietekmi uz Japānas ekonomiku.

Bank of America Merrill Lynch ekonomisti pašreizējo situāciju mēģinājuši salīdzināt 1995. gadā notikušo līdzīga rakstura dabas katastrofu Japānas pilsētas Kobes reģionā. Toreiz gada griezumā vissmagāk skartajā Hjogo prefektūrā ražošana saruka par 3,1%. Tuvākajā apkārtnē ražošanas kritums bija aptuveni 1 - 2 %. Kobes reģions ir relatīvi liels un toreiz veidoja aptuveni 12,4% no Japānas iekšzemes kopprodukta (IKP). Ekonomistu aprēķini liecina, ka kopumā toreizējā katastrofa samazināja Japānas ekonomikas izaugsmi par aptuveni 0,4 līdz 0,5 procentpunktiem. Taču ražošanas kapacitāte citos Japānas reģionos spēja kompensēt zemestrīces skarto radīto ražošanas iztrūkumu, tāpēc valsti joprojām turpinājās ekonomikas izaugsme. Turklāt zemestrīces postījumu likvidēšanas darbu devums Japānas ekonomikai bija aptuveni 2 – 3 % apmērā no IKP, kas atstāja pozitīvu ietekmi uz valsts ekonomiku nākamo divu gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

11 akcijas, kuru vērtība nākamajā gadā varētu augt

Žanete Hāka, 20.12.2016

Alphabet
Šis tehnoloģiju gigants turpina paplašināties un strādā pie autopilota automašīnas. Uzņēmums nodrošina arī tiešsaistes reklāmas pakalpojumus ASV, Lielbritānijā un pārējā pasaulē, kā arī piedāvā daudz citu produktu un pakalpojumu. Patlaban akcija maksā 809,84 dolāri, Merrill Lynch eksperti prognozē, ka tās cena pieaugs līdz 1025 dolāriem, bet Volstrītas analītiķi prognozē cenas kāpumu līdz 966,88 dolāriem.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojas 2016.gada nogale un eksperti izvērtē, kāds šis gads ir bijis, taču tajā pašā laikā investori un aktīvu pārvaldnieki jau skatās uz nākamo gadu.

Standard&Poor’s 500 indeksa vērtība šajā gadā ir palielinājusies par vairāk nekā 10%. Ņemot vērā, ka tuvojas brīvdienas, var sagaidīt, ka drīzumā tirdzniecības apjomi akciju tirgos samazināsies. Portāla 24/7 Wall St. eksperti sagaida, ka pozīcijas visdrīzāk slēgs nākamā gada sākumā.

Merrill Lynch analītiķi izveidojuši sarakstu ar 11 akcijām, kuru cena nākamajā gadā varētu palielināties. Viņi izvēlējušies vienu akciju no katra sektora, kam ir vislielākais potenciāls augt.

Galerijā augstāk iespējams aplūkot 11 akcijas, kurām Merrill Lynch eksperti prognozē strauju pieaugumu nākamgad.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Prognoze: Vidējā zelta cena šogad būs 1209 dolāri par unci

Žanete Hāka, 16.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā gadā vidējā zelta cena būs 1209 ASV dolāri par unci, atsaucoties uz sešu starptautisku banku ekspertu prognozēm, raksta MarketWatch.

Tādējādi zelta cena būs par 14,5% mazāka nekā pērn, kad tā bija aptuveni 1413 dolāri par unci.

Vislielāko kritumu paredz Deutsche Bank, kas uzskata, ka vidējā zelta cena šajā gadā saruks līdz 1141 dolāram par unci. Savukārt vismazāko kritumu prognozē HSBC – 1292 dolārus par unci. Barclays eksperti uzskata, ka zelta vidējā cena šogad būs 1205 dolāri par unci. JP Morgan prognozē, ka zelta vidējā cena būs 1263 dolāri, UBS – 1200 dolāri, bet Bank of America Merrill Lynch – 1150 dolāri.

Bank of America Merrill Lynch stratēģi uzsver, ka lielākais zelta cena krituma veicinātājs būs intereses trūkums, un spēcīgāka pasaules ekonomika, ASV Federālo Rezervju sistēmas aktīvu iepirkšanas programmas bremzēšana un inflācija zemā līmenī arī var mazināt pieprasījumu pēc dārgmetāla.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bank of America piespriests 150 miljonus USD liels sods

Valdis Vikmanis, 23.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienai no lielākajām ASV bankām Bank of America piespriests 150 miljonus USD liels sods, ziņo K2kapital.

Banka sodīta saistībā ar Merrill Lynch iegādāšanos. Bankas vadība atzinusi, ka īsi pirms darījuma tā investoriem ir sniegusi nepatiesu finanšu informāciju. K2kapital norāda, ka banka investoriem nav informējusi par Merrill Lynch milzīgajiem zaudējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Janvāri obligāciju tirgi noslēguši ar labākiem rezultātiem nekā akciju tirgi, raksta Bloomberg.

Tādējādi šis ir pirmais mēnesis kopš pērnā gada augusta, kad obligācijas pārspēj akcijas, un labākais gada sākums kopš 2008. gada.

Gada sākums finanšu tirgos aizvadīts negaidīti, jo fiksētā ienākuma aktīvi visā pasaulē uzrādīja labāko janvāra atdevi kopš 2008.gada, savukārt akciju cenas piedzīvoja straujāko kritumu kopš 2010. gada.

Ņemot vērā, ka ASV Federālo Rezervju sistēma mazina savu aktīvu iepirkšanas programmu un pasaules ekonomika uzņem izaugsmes tempu, gada sākumā drošs apgalvojums bija, ka jāizvairās no parādzīmju tirgus par labu akcijām. Tikai daži prognozēja jaunattīstības tirgus satricinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoriem savā šīs vasaras ieguldījumu portfelī vajadzētu turēt nedaudz naudas un zelta, uzskata Bank of America Merrill Lynch analītiķi.

Kā raksta MarketWatch, viņi paredz, ka šajā vasarā akciju tirgos varētu notikt dramatiski notikumi. Citiem vārdiem sakot, būtu gudri nodrošināties tirgus korekcijai. Pagaidām gan nav paredzams straujš tirgus indeksu kritums, jo tam nepieciešams gan procentu likmju pieaugums, gan uzņēmumu ienākumu kritums uz akciju, tomēr nākamie daži mēneši akciju tirgū varētu būt nejauki, uzskata Bank of America Merrill Lynch eksperti.

Volstrītas kompānija brīdina, ka tirgus piedzīvos baisu vasaru, jo investori patlaban atrodas šajā Krēslas zonā – pārejas laikā starp kvantitatīvās mīkstināšanas perioda beigām un pirmo FRS likmes celšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ernst & Young cieta klusu, kamēr Lehman Brothers mēģināja slēpt finanšu nedienas

Lelde Petrāne, 22.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ernst & Young cieta klusu, kamēr banka Lehman Brothers mēģināja noslēpt savas finanšu nedienas no investoriem līdz tās sabrukumam, tiesā iesniegtā prasībā apgalvo Ņujorkas štata prokurori, ziņo telegraph.co.uk.

Šī prasība, ko otrdien iesniedzis Ņujorkas štata ģenerālprokurors Endrjū Kuomo, kurš nākamajā mēnesī kļūs par štata gubernatoru, ir pirmā, kura apsūdz lielu grāmatvedības kompāniju par tās lomu finanšu krīzē.

Ernst & Young, viena no pasaules lielā četrinieka grāmatvedības firmām, kā tiek apgalvots, apstiprinājusi arvien biežāku grāmatvedības prakses Repo 105 izmantošanu.

Taču Ernst & Young savā paziņojumā akcentē: «Īsumā, Lehman bankrotu neizraisīja nekādi grāmatvedības jautājumi».

Saskaņā ar tiesai iesniegtajiem dokumentiem Ernst & Young nopelnījusi vairāk nekā 150 miljonus ASV dolāru, veicot Lehman auditu laika posmā no 2001.gada līdz 2008.gadam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dāņu investīciju uzņēmuma Saxo Bank galvenais ekonomists Stīns Jākobsens (Steen Jakobsen), raksturojot pašreizējo Grieķijas situāciju, velk paralēles ar Lehman Brothers bankas krīzi 2008. gadā, kad tā pasludināja bankrotu.

Lehman Brothers bija viena no lielākajām bankām ASV. Bankas bankrots būtiski ietekmēja pasaules finanšu sektoru, veicinot globālo krīzi. Bankas parādi pēc bankrota pasludināšanas veidoja 600 miljardus ASV dolāru.

Pirms pāris dienām ekonomists Grieķijai paredzēja referendumu. Šobrīd zināms, ka Grieķijā 5. jūlijā paredzēts referendums par starptautisko kreditoru priekšlikumiem valsts finanšu krīzes risināšanai.

«Atceros, ka biju gandrīz vienīgais, kas domāja, ka Lehman Brothers nespēs palikt virs ūdens. Lehman Brothers situācija tika uztverta kā pārāk sarežģīta, lai to glābtu. Bija ļoti maz cilvēku, kas vēlējās palīdzēt,» savu nostāju skaidro S. Jākobsens, turpinot: «pašreizējās situācijas morāle – risks ir līdzīgs, tas saistīts ar makrouzraudzību, kad cenšas iegūt vairāk laiku, bet tas nekad nedarbojas.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Izejvielu cenām paredz kritumu

Žanete Hāka, 02.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais izejvielu cenu kritums kopš Lehman Brothers sabrukuma nesaskan ar Volstrītas prognozēm par ekonomikas izaugsmes tempu palielināšanos un cenu kāpumu izejvielām, raksta Bloomberg.

Rūpniecības izejvielu cenu indekss, kas apkopo tādu izejvielu cenas kā tērauds, liellopu ādas, tauki un rūpniecībā izmantojami audekli, maijā samazinājās par 57%. Indekss, kas apkopo 18 ražošanas materiālu cenas, piedzīvoja lielāko kritumu kopš 2008. gada oktobra, pieaugot Eiropas parādu krīzes apmēriem un Ķīnai ieviešot pasākumus izaugsmes ierobežošanai.

«Riska apetītei sarūkot, gaidītā izaugsme mazinās,» sacījis Curium Capital Advisors vadītājs Kolins Fentons. «Pieprasījums pēc izejvielām būs mazāks nekā tas būtu citā gadījumā.»

Kamēr Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācija palielinājusi šā un nākamā gada izaugsmes prognozes, investori slēdz savas pozīcijas straujākajā tempā kopš februāra.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules valstu parāda apjoms sasniedzis 100 triljonus ASV dolāru, un kopš krīzes sākuma ir palielinājies par vairāk nekā 40%, jo valdības ir aizņēmušās lielus līdzekļus, lai mēģinātu izvest savas ekonomikas no recesijas, savukārt uzņēmumi izmantojuši iespēju aizņemties naudu par rekordzemām likmēm, raksta Bloomberg.

Laika posmā no 2007.gada vidus līdz 2013. gada vidus parāda apjoms audzis par 30 triljoniem dolāru.

Aizņemšanās process ir aktivizējies, jo centrālās bankas ir samazinājušas bāzes procentu likmes, lai veicinātu izaugsmi pēc tam, kad Lehman Brothers Holdings bankrots un ASV hipotekāru kredītu tirgus sabrukums izraisīja lielāko pasaules finanšu krīzi kopš Lielās Depresijas laika. Visu tipu obligāciju ienesīgums, sākot no korporatīvajām līdz valdību parādzīmēm, sasniedza vidējo līmeni – aptuveni 2%, sarūkot no vairāk nekā 4,8% 2007. gadā, liecina Bank of America Merrill Lynch Global Broad Market Index dati.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Par 40 miljoniem pārdota Lehman Brothers dibinātāja dēla «pils»

Gunta Kursiša, 08.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investīciju banka Lehman Brothers sabrukumu piedzīvoja pirms pieciem gadiem, taču «dzīvs» vēl palicis Lēmanu ģimenes «mantojums». Nesen pārdota viena no dibinātāju dēliem - Filipa Lēmana (Philip Lehman) – māja, vēsta Business Insider.

Nams, kas celts 1899. gadā un kura arhitekts ir Džons Dankans (John Dunkan), tika pārdots par 40 miljoniem ASV dolāru. Pircējs netiek atklāts.

Sešstāvu nams atrodas Ņujorkā, starp Piekto un Sesto avēniju. Tās kopējā platība ir 1,8 tūkstoši kvadrātmetru.

Māja tika celta vienam no Lehman Brothers dibinātāja – Emanuēla Lēmana – dēliem Filipam Lēmanam, bet vēlāk tā nonāca dibinātāja mazdēla Roberta Lēmana īpašumā. Kā Filips, tā Roberts esot bijuši filantropi un mākslas mīļotāji, un namā tika izveidota ģimenei piederošo mākslas darbu galerija. Tajā bija atrodami arī Rembratna, de Goija un Renuāra darbi, kas patlaban esot novēlēti Ņujorkas Metropolitēna mākslas muzejam (Metropolitan Museum of Art).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Lehman Brothers 11 miljardus vērtā lieta pret Barclays izgāzusies

Lelde Petrāne, 23.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lehman Brothers ASV operāciju pārņemšana, ko 2008.gadā veica banka Barclays, bija kļūdaina, bet taisnīga, atsaucoties uz Ņujorkas tiesneša lēmumu, ziņo BBC.

Lehman bija iesūdzējusi tiesā Barclays, prasot 11 miljardus ASV dolāru.

Tomēr, lai gan tiesnesis sacījis, ka pārdošanas process bija nepilnīgs, tas bija atbilstošs apstākļiem.

Barclays iegādājās Lehman ASV operācijas steidzīgi noorganizētā pārdošanā kredītu krīzes degpunktā 2008.gada septembrī.

Lehman piekrita pārdot savu ASV investīciju bankas un brokeru vienību par 1,85 miljardiem ASV dolāru piecas dienas pēc tam, kad tā pieteica 11 nodaļas bankrota aizsardzību.

Barclays pārstāvis norādījis, ka Lielbritānijas banka ir gandarīta par tiesas lēmumu.

Lehman, kas ir iesūdzējusi tiesā arī citas bankas, tostarp Bank of America un JP Morgan Chase, nav sniegusi nekādus komentārus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Eksperts: Lehman Brothers sabrukums iemācījis maz

Stīns Jākobsens, Saxo Bank galvenais ekonomists, 17.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pagājuši septiņi gadi kopš ASV investīciju bankas Lehman Brothers sabrukuma, ir vērts aplūkot, kas pa šo laiku ir mainījies un kas ne. Notikums pavēra iespēju mazināt valdošo pārmērību finanšu tirgos, risināt paviršo struktūru jautājumu un koncentrēties uz produktivitāti, taču tas kļuva par katalizatoru, lai politikas veidotāji «vilktu garumā», iegūstot aizvien vairāk laika, un liktu domāt, ka meklē derīgus risinājumus.

Lēmumu pieņēmēji reaģēja uz izaugsmi un sentimenta trūkumu ar augstākiem fiskālajiem tēriņiem, un, kad nauda beidzās, piespieda centrālās bankas naudu drukāt – daudz naudas. Tās gan nebija pārmaiņas esošajai pasaules ekonomikas kārtībai, bet drīzāk aizsāktā turpinājums, ignorējot nepieciešamību pēc reformām, atbildības un ieguldījumiem cilvēkresursos un produktivitātē.

Vadības konsultāciju uzņēmuma McKinsey & Co šogad publiskotajā ziņojumā ir aprēķināts, kādus apmērus ir sasniedzis globālais parāds kopš Lehman Brothers krišanas. Proti, pasaules parādsaistības ir pieaugušas par 57 triljoniem ASV dolāru, kas ir 17% no visas pasaules IKP. Tā vietā, lai atgūtos no krīzes, ar aizņemšanos esam nākotnes izaugsmi nostādījuši ķīlnieka lomā, un radies iespaids, ka globālā ekonomika ir iestrēgusi pastāvīgā stagnācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bank of America un Merrill Lynch palielina savas naftas cenas prognozes 2010. gadam

, 13.11.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Bank of America un Merrill Lynch domām vidējas naftas cenas nākošajā gadā būs 85 ASV dolāru par barelu (159 litri).

Iepriekšējā šo banku naftas cenas prognoze 2010. gadam bija 75 ASV dolāri par barelu. Naftas cenas prognozes mainītas, jo novērojama ātrāka ekonomikas atveseļošanās, kas rezultēsies arī ar lielāku pieprasījumu pēc jēlnaftas. Bank of America sagaida, ka pasaules ekonomika 2010. un 2011. gadā augs attiecīgi par 4.3 % un 4.5 %.

Jāpiezīmē, ka cita ASV banka Goldman Sachs paredz, ka vidējā naftas cenas 2010. gadā būs 90 ASV dolāri par barelu. Bankas neizslēdza arī iespēju, ka nākošgad naftas cenas varētu kāpt pāri 100 USD/bbl atzīmei.

Jāsaka gan, ka naftas cenas kopš pagājušā gada vasaras ir piedzīvojušas dramatiskas izmaiņas. 2009. gada jūlijā tās tik tikko sasniedza 150 ASV dolāru atzīmi, taču jau decembrī tās bija atkritušas līdz 33 dolāriem. Pašlaik naftas cenas dzīvojas mazliet zem 80 dolāru atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nafta kopš aprīļa gandrīz par ceturto daļu lētāka, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Mazasinīgāka pasaules ekonomikas izaugsme liek gaidīt nepārliecinošāku dažādu izejvielu patēriņu. Pēdējā laikā tādējādi visai strauji zemāk ceļojusi arī naftas vērtība. Šī tirgus etalona – Ziemeļjūras jēlnaftas Brent – nākamā mēneša piegāžu cena ir paslīdējusi zem 60 ASV dolāru par barelu atzīmes, un kopš savas aprīļa otrās puses virsotnes tā ir sarukusi jau par 22%. Naftas tirgus tādējādi oficiāli atrodas tā saucamajā lāču tirgus stadijā, ko nosaka cenas samazināšanās no iepriekšējām augstienēm vismaz par 20%.

Augusts ir jau septītais mēnesis pēc kārtas, kad Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) ir cirpusi savu globālo melnā zelta pieprasījuma prognozi. Organizācija sagaida, ka pasaules pieprasījums pēc naftas šogad augs par 1,1 miljonu barelu dienā jeb par 1,1%, ja salīdzina ar iepriekšējo gadu. Bet nākamajā gadā tas palielināšoties par 1,3 miljoniem barelu dienā. Savukārt ASV Enerģētikas aģentūra paredz, ka šogad pasaulē naftas pieprasījums augs vien par miljonu barelu dienā. Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, prognoze apcirpta par 100 tūkst. barelu dienā. Līdzīgi savas šādas aplēses mazina arī vairākas ietekmīgākās investīciju bankas, kur Bank of America Merrill Lynch pat lēš, ka ASV un Ķīnas tirdzniecības strīds naftas piedāvājumu dienā var galu galā mazināt vēl par papildu 250 līdz 500 tūkst. barelu. Rezultātā populāri izcelt to, ka naftas tirgus būs atgriezies stadijā, kad šī resursa piedāvājums gan šogad, gan nākamgad ievērojami pārsniegs pieprasījumu. Tiek lēsts, ka naftas piedāvājums nākamgad var augt aptuveni par 2,2 miljoniem barelu dienā, lai gan daudzi norāda, ka šāda bilde, iespējams, var būt pārāk optimistiska. «Nafta tirgus ir aizas malā,» uzskata minētās finanšu iestādes pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Izmeklē iespējamo banku krāpniecību ar reitingiem

Paula Prauliņa, 13.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņujorkas štata ģenerālprokurors Endrjū Kuomo uzsācis izmeklēšanu aizdomās par to, ka astoņas bankas varētu būt maldinājušas kredītreitingu aģentūras un tādējādi panākušas labākus reitingus konkrētiem hipotekārajiem vērtspapīriem.

Štata varas iestādes pārbauda biznesa praksi vairākās finanšu institūcijās, kuru klienti laika posmā līdz ASV mājokļu tirgus sabrukumam 2008. gadā iegādājās ar hipotēkām segtos vērtspapīrus, ziņo ASV mediji. Laikraksts The New York Times vēsta, ka izmeklēšanas procesā iesaistītas bankas Citigroup, Credit Agricole, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, kas tagad pieder Bank of America, kā arī Morgan Stanley un UBS.

Savukārt aģentūras, kas šos darījumus novērtējušas, ir Standard & Poor's, Fitch Ratings un Moody's Investors Service. Kredītreitingu aģentūrām iepriekš daudz ticis pārmests, ka tās nav laikus fiksējušas hipotekāro vērtspapīru kvalitātes un vētības samazināšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Zelta cenai līdz gada beigām paredz kāpumu līdz pat 1400 USD

Jānis Šķupelis, 04.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zelta cena visu šo atlikušo gadu, visticamāk, saglabās savu virzību augstākos līmeņos, liecina Reuters 21 analītiķa aptauja.

Vairāk nekā puse no aptaujātajiem analītiķiem paredz, ka zelta cenas šogad 31. decembrī atradīsies 1350 līdz 1400 ASV dolāru par Trojas unci robežās. Bažām par pasaules ekonomiku (sevišķi ASV) vajadzēt uzturēt investoru interesi par zeltu augstā līmenī, norāda Bank of America-Merrill Lynch analītiķi.

Jāpiebilst, ka zelta cenas šodien atradās nedaudz virs 1316 ASV dolāriem par unci. Tikmēr visu laiku augstākā zelta cena tika reģistrēta pagājušajā piektdienā, kad minētā dārgmetāla cena spēja pakāpties līdz 1317,8 ASV dolāriem par unci.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vitol S.A. paraksta sindicētas kredītlīnijas līgumu par 8 miljardiem ASV dolāru

Zane Atlāce - Bistere, 13.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Ventspils nafta īpašnieks Vitol S.A. paziņojis, ka ir parakstījis sindicētās kredītlīnijas līgumu par kopējo summu 8 miljardi ASV dolāru, informē uzņēmumā.

Vitol par 12 mēnešiem pagarinājis atmaksas termiņu jau esošajai kredītlīnijai, kas noformēta uz trim gadiem par 7 075 833 333 ASV dolāru lielu summu. Savukārt par 924 166 667 ASV dolāru lielu summu Vitol refinansējis 364 dienu kredītlīniju, kurai jau iestājies atmaksas termiņš, ar jaunu 364 dienu kredītlīniju par tādu pašu summu. Jaunās kredītlīnijas sākotnējā summa bijusi 750 000 000 ASV dolāru.

Darījums uzsākts 2016.gada 22.augustā, un tajā kopumā iesaistītas 55 bankas. Kredītlīniju piešķīrušas šādas bankas: Mandated Lead Arrangers & Bookrunners ABN AMRO Bank N.V., Bank of America Merrill Lynch International Limited, The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Ltd. (MUFG), BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Commerzbank AG Londonas filiāle, Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Boerenleenbank B.A. (darbojas kā Rabobank International), Crédit Agricole Corporate and Investment Bank, Credit Suisse AG, DBS Bank Ltd. Londonas filiāle, Deutsche Bank Luxembourg S.A., HSBC Bank plc, ING Bank N.V., J.P. Morgan Limited (JPM), Lloyds Bank plc, Mizuho Bank, Ltd., The Royal Bank of Scotland plc, Société Générale Corporate & Investment Banking, Standard Chartered Bank, Sumitomo Mitsui Banking Corporation and UniCredit Bank AG (UniCredit). BNP Paribas, Commerzbank AG Londonas filiāle, MUFG, The Royal Bank of Scotland plc un UniCredit darbojoties kā aktīvajām vadošajām līguma parakstītājām, savukārt JPM strādājot kā dokumentēšanas un kredītlīnijas aģentam.

Komentāri

Pievienot komentāru