DB Viedoklis

Nemazināsim ēnu ekonomiku uz veselības rēķina

Rūta Kesnere, DB komentāru nodaļas redaktore, 17.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot grozījumus Veselības aprūpes finansēšanas likumā, valdība pauda atbalstu veselības ministres Ilzes Viņķeles piedāvājumam neuzsākt iepriekš iecerētās divu pakalpojumu grozu sistēmas ieviešanu, kur pilnais grozs būtu paredzēts tikai sociālā nodokļa maksātājiem.

Vienlaikus atzīts, ka saglabājama obligātā veselības apdrošināšana un paplašināms to personu loks, kuras pakļautas apdrošināšanai. Saskaņā ar I. Viņķeles ieceri neapdrošinātām personām būtu nosakāms obligāts neliels līdzmaksājums – 50 eiro apmērā no 2021. gada, taču tas nebūs priekšnoteikums veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai. Proti, visā valstī tāpat kā līdz šim būs viens kopīgs pakalpojumu klāsts, kas būs pieejams visiem iedzīvotājiem. Cita lieta, ka līdz 2021. gadam jāveic grozījumi nodokļu politikā, lai strādājošiem ārpus tradicionālā nodokļu režīma nodokļu likmes tiktu paaugstinātas par 1%, kas tiktu novirzīts veselības aprūpei.

Ārstniecības iestādes nevienam pacientam neprasīs, vai tas ir apdrošināts.

Tas nozīmē, ka, piemēram, mikrouzņēmumu nodokļa likme tiks paaugstināta par 1% un visi tās maksātāji būs apdrošināti. Faktiski saskaņā ar šo sistēmu visos nodokļu režīmos strādājošie, tostarp pašnodarbinātie, kas veic patentmaksājumus, un autoratlīdzību saņēmēji, (pēc likmes pacelšanas par 1%) būs apdrošināti. Ļoti plašs būs valsts apdrošināto cilvēku klāsts: bezdarbnieki, invalīdi, bērni, pensionāri utt. Līdz ar to ārpus apdrošināto cilvēku loka paliktu šaura iedzīvotāju grupa, piemēram, mājsaimnieces, kam bērni ir lielāki par trīs gadu vecumu, zemnieku saimniecību, kas ražo pašpatēriņam, īpašnieki, bezdarbnieki, kas nav reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā. Taču būtiski ir tas, ka ārstniecības iestādes nevienam pacientam neprasīs, vai tas ir apdrošināts, un pilnīgi visiem tiks sniegti valsts apmaksātie ārstniecības pakalpojumi. Par to, vai neapdrošināts cilvēks ir samaksājis obligāto veselības apdrošināšanas pakalpojumu, būs atbildīgs Valsts ieņēmumu dienests. Jāteic, ka sociālajos tīklos jau izraisījusies diskusija, vai divu grozu atcelšana nav spļāviens sejā godīgiem nodokļu maksātājiem.

Veselības ministre Ilze Viņķele gan norāda, ka “runājot par veselības aprūpi, Latvijā ievazājusies neizpratne par to, ka tā nav ēnu ekonomikas apkarošanas rīks. Valsts veselības apdrošināšana - ar iezīmētu maksājumu vai no vispārējiem ieņēmumiem - nav klasiskā riska apdrošināšana (kā OCTA). To vislielākā mērā finansē no vispārējiem nodokļu ieņēmumiem”. Jāuzsver, ka Eiropā par veselības aprūpi runā kā par universālām cilvēktiesībām, līdz ar to Latvijā nav pamatoti ieviest tādu sistēmu, kas mazinātu šo pakalpojumu pieejamību vai diskriminētu kādu iedzīvotāju grupu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada pirmajam mēnesim jau redzamas beigas, un interesanti, ka vismaz pagaidām akciju tirgiem padevies viens no pašiem veiksmīgākajiem gada startiem vēsturē. Tas noticis, neskatoties uz pamatā arvien spēcīgākiem pieņēmumiem, ka globālajai ekonomikai izaugsmes ziņā jau klājas un pārskatāmā nākotnē turpinās klāties grūtāk.

Tam it kā būtu jānozīmē lielāks pesimisms finanšu tirgos, lai gan no tā tos šoreiz, šķiet, vismaz daļēji paglābusi centrālo banku retorika. Janvāra sākumā ASV Federālo rezervju sistēma deva mājienus, ka savā likmju paaugstināšanās ceļā tā droši vien būs uzmanīgāka (ASV CB atšķirībā no citiem jau kādu laiku paaugstina likmes). Par to, ka šogad varētu izpalikt eiro likmju paaugstināšana, pagājušonedēļ lika domāt arī Eiropas Centrālās bankas teiktais. Iestāde pamatā uzsvēra lielākus riskus ekonomikai, lai gan oficiālais ziņojums ietver tikai to, ka likmes netiks kustinātas vismaz līdz rudenim. Tikmēr tirgū tiek runāts, ka reālistiskāk eiro likmes varētu tikt skartas vien 2020. gada vidū. Iespējams, varēs teikt, ka centrālās bankas finanšu tirgu atkal būs ievadījušas mērenā «Risk On» stadijā. Turklāt nav pat izslēgts, ka tas, galu galā, materializēsies labākos efektos arī ekonomikai.

Komentāri

Pievienot komentāru