Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organizāciju veiksme ilgtermiņā ir atkarīga no tā, cik lielā mērā visu līmeņu vadītāji spēj izprast kopējo situāciju un pieņemt skaidrus lēmumus attiecībā uz nepieciešamajām pārmaiņām katrā konkrētajā brīdī.

Šis ir izaicinājums jebkurai vadībai, jebkurā organizācijā. Tālredzīgas organizācijas investē tajā, lai paplašinātu savu vadītāju izpratni par organizāciju attīstību. Iespējams, ilgtermiņa efektivitātei mūsdienās ar vadības kompetencēm nepietiek. Kā teicis Alberts Einšteins: «Mēs nevaram atrisināt problēmas ar to pašu domāšanu, ar kuru tās radījām.» Šodienas dinamiskā vide pieprasa iemaņas uztvert un vadīt organizāciju kā dzīvu sistēmu, patstāvīgi domāt, pieņemt skaidrus lēmumus, kas balstīti kustībā pretī nākotnes vajadzībām, nevis pagātnes scenāriju atkārtošanā.

Kas nepieciešams šodienas līderiem, lai padarītu savas organizācijas efektīvas ilgtermiņā?

1.Spēja redzēt to, kā ir, nevis to, kā varētu būt. Vīzijas, stratēģijas un mērķi nav iedvesmas, gribas un ticības jautājums. Tās strādā ilgtermiņā tikai tad, ja ir bāzētas realitātē.

2.Spēja būt labā saskaņā ar uzņēmuma izcelsmes un vēstures aspektiem, pārliecinoties, ka uzņēmums dzīvo atbilstoši šodienas realitātei un neapzināti nav iestrēdzis pagātnes notikumos. Mēdz gadīties, ka pēc būtiskām sistēmiskām izmaiņām, piemēram, pārpirkšanas, vadības maiņas, reorganizācijas, darbinieku atlaišanas vai citiem būtiskiem gadījumiem, uzņēmumā «it kā apstājusies iekšēja asinsrite».

3.Prasmes saskatīt likumsakarības organizācijas darba rezultātos un simptomos, kas izpaužas vadības komandu, darbinieku un klientu komunikācijā. Ilgtermiņā veiksmīgi uzņēmumu vadītāji ieklausās tajā, kas notiek viņu uzņēmumos. Tādas situācijas kā pārdošanas budžeta nesasniegšana, darbinieku mainība, vadības komandas iekšējie konflikti u.c., ir simptomi, kas liecina arī par sistēmiskām problēmām organizācijā. Tās jārisina nekavējoties.

4.Līdera prasmes. Tās vienmēr ir iespējams pilnveidot, jo mēs visi esam tikai cilvēki. Ilgtermiņa efektivitātei nepietiek ar vadības finanšu prasmēm, kas joprojām tiek pārvērtētas. Šodienas līderim svarīgi būt autentiskam un vadīt ar personīgo piemēru. Iemācīties attieksmi, kas ir ārpus vērtējuma, sprieduma un soda, izmantojot savu varu lielākiem mērķiem, kā tikai personīgajam labumam.

5. Spēja mācīties un izturēt nezināšanu. Tās ir divas iemaņas, kas palīdz vadītājiem organizāciju pārmaiņu un transformācijas procesos, kuros nākotne ir neskaidra un procesi nav kontrolējami lineārā laikā. Šādos procesos bieži uzņēmumi iedzīvo izmaiņas līdz pat identitātes līmenim, rodot jaunu resursu un ilgtermiņa attīstības potenciālu.

Vairāk par to, kā padarīt savu uzņēmumu ilgtermiņā efektīvu, uzzināsiet, apmeklējot darbnīcu ciklu, kas sāksies 31. maijā. KLIKŠĶINIET ŠEIT! Darbnīcas vadīs Iveta Apine, organizāciju konsultante un vadības koučs, Systemic Constellations Center Riga vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru