Pasaulē

Papildināta - ASV un ES nosaka jaunas sankcijas Krievijas amatpersonām un uzņēmumiem

Žanete Hāka, 28.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV un Eiropas Savienības (ES) amatpersonas noteikušas jaunas sankcijas Krievijai saistība ar Ukrainas konfliktu, raksta Bloomberg.

ASV Prezidenta Baraka Obamas administrācija piemērojusi sankcijas valdības pārstāvjiem un kompānijām, kas ir saistīti ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Vaicāts, vai jaunajām sankcijām būs kāda ietekme, prezidents uzsvēris, ka pagaidām nav precīzi zināms, vai tās strādās. Baltais nams gan uzsvēris, ka jaunās sankcijas izsludinātas, jo Krievija nav darījusi neko, lai apstiprinātu savu apņemšanos slēgt diplomātisku vienošanos, un faktiskis ir vēl paplašinājusi krīzi.

Baltā nama ziņojumā teikts, ka Valsts kases sankcijas attieksies uz septiņiem Krievijas valdības pārstāvjiem, ieskaitot divas no V. Putinam tuvu stāvošām personām – iesaldēt aktīvus un liegt ieceļošanu ASV. Tāpat aktīvi tiks iesaldēti 17 kompānijām.

ASV Tirdzniecības departaments piemēros papildus ierobežojumus 13 no šiem uzņēmumiem, un plāno liegt eksporta licences jebkurai no augsto tehnoloģiju ierīcām, kas varētu uzlabot Krievijas militārās spējas.

Sankciju sarakstā iekļauts arī Rosneft vadītājs Igors Sečins, Krievijas premjerministra vietnieks Dmitrijs Kozaks, Federālā apsardzes dienesta direktors Jevgeņijs Murovs un Rostec vadītājs Sergejs Čemezovs, uzņēmums Transoil un tādas bankas kā InvestCapital Bank un SMP Bank.

Savukārt ES piemērojusi sankcijas 15 Krievijas amatpersonām.

Jau ziņots, ka Ukrainas austrumos, kas pēdējās nedēļas izpelnījušies pastiprinātu pasaules uzmanību tur notiekošo nemieru dēļ, aizvadītajā nedēļas nogalē vairāki cilvēki ievainoti pēc Harkovā. Ukrainas ziemeļaustrumu pilsētā futbola fani, kas devās gājienā atbalstam par Ukrainas teritoriālo vienotību, sadūrās ar prokrieviski noskaņotiem aktīvistiem.

Savukārt Doņeckā separātisti pārņēma kontroli reģionālās televīzijas un radio vadības ēkās, pieprasot, lai tiktu atkal pieslēgta Krievijas televīzijas kanālu apraide. Doņecku svētdien centās apmeklēt arī Mihails Hodorkovskis, Vladimira Putina opozicionārs, taču promaskaviskie aktīvisti liedza viņam ieeju pilsētas administrācijas ēkā.

Komentāri

Pievienot komentāru