Tirdzniecība un pakalpojumi

Papildināta - Vienojas par avioreisa Ašgabata - Rīga – Toronto uzsākšanu

Žanete Hāka, 21.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs oficiālās vizītes Turkmenistānā laikā ar šīs valsts ministriem vienojies par tiešā avioreisa Ašgabata (Ašhabada) - Rīga - Toronto izveidošanu, kas radītu spēcīgu impulsu tālāko ekonomisko sakaru attīstībā, informē Ārlietu ministrija.

Kā informē Ārlietu ministrijas vēstnieks - preses sekretārs Kārlis Eihenbaums, šī projekta izstrāde ir nobeiguma stadijā ar labām izredzēm, ka jau pārskatāmā laikā tiks uzsākti avioreisi. Domājams, tas labvēlīgos apstākļos ir tuvāko mēnešu jautājums, saka ĀM pātstāvis. Turkmēnijas nacionālā aviokompānija Türkmenhowaýollary vēlas uzsākt šos lidojumus, kur Rīgai būs svarīga starpposma vieta. Vairāk informācijas tik sniegts tuvākajā laikā, un ministri ir vienojušies procesu paātrināt.

E. Rinkēvičs ar Turkmenistānas amatpersonām pārrunāja plašu jautājumu loku, īpašu uzmanību pievēršot ekonomisko sakaru paplašināšanai starp abām valstīm. Latvijas ārlietu ministrs kā perspektīvākās nozares ekonomikas sadarbībā uzsvēra tranzītu un loģistiku, farmāciju, informācijas tehnoloģijas un enerģētikas drošību.

Latvijas un Turkmenistānas ārlietu ministri bija vienisprātis, ka politisko un ekonomisko kontaktu tālākai stiprināšanai nepieciešams rīkot politiskās konsultācijas starp abu valstu Ārlietu ministrijām, kā arī - Latvijas un Turkmenistānas Starpvaldību komisijas nākamo sēdi. Ņemot vērā Latvijas un Turkmenistānas dialoga pastiprināšanos, E. Rinkēvičs aicināja Rīgā atvērt Turkmenistānas vēstniecību.

Latvijas un Turkmenistānas ārlietu ministri vienojās pasteidzināt darbu pie divpusējās līgumtiesiskās bāzes paplašināšanas, īpašu uzmanību pievēršot divpusējā nolīguma noslēgšanai autotransporta jomā. Ministri pārrunāja arī Latvijas iespējas dalīties pieredzē par Latvijas ostu attīstību, pārvaldi un loģistiku, attīstot Turkmenistānas ostas. Tāpat tika pārrunāti jautājumi saistībā ar kravu tranzītu no un uz Afganistānu, kur ar Turkmenistānu vēl ir neizmantots sadarbības potenciāls.

Sarunu laikā ar Turkmenistānas augstākajām amatpersonām īpaši tika izcelta sadarbība izglītības jomā. Turkmenistānas puse novērtēja Latvijas augstskolu kvalitāti un plašo piedāvājumu ārvalstu studentiem. Latvijas un Turkmenistānas ārlietu ministri vienojās stiprināt sadarbību izglītības jomā un pārrunāja iespēju rīkot Latvijas augstskolu izstādi par izglītības iespējām.

Tuvojoties Latvijas prezidentūrai ES Padomē 2015. gada pirmajā pusē, tika pārrunāts plašs jautājumu loks, kas saistās ar prioritātēm prezidentūras laikā. Ņemot vērā, ka Centrālāzijas valstu reģions būs viena no Latvijas prioritātēm prezidentūras laikā, E. Rinkēvičs ar Turkmenistānas amatpersonām pārrunāja ES - Centrālāzijas stratēģijas īstenošanu un tās tālākās attīstības nākotni. E. Rinkēvičs uzsvēra, ka šo stratēģiju nepieciešams izvērtēt, lielāku uzmanību pievēršot individuālam dialogam ar katru no Centrālāzijas valstīm. Tāpat ES un Turkmenistānas sadarbībā īpaši svarīga ir enerģētikas joma. E. Rinkēvičs sarunu partneriem uzsvēra energoresursu piegādes avotu un ceļu diversifikācijas nozīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru