Karjera

Pēc prestižā ārvalstu zinātnieku saimē pavadītiem gadiem atgriežas dzimtenē

Kristīne Stepiņa, 28.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Organiskās sintēzes institūta pētnieks Jānis Veliks pēc prestižā ārvalstu zinātnieku saimē pavadītiem gadiem atgriezies dzimtenē

Motivācija pārtraukt zinātnisko darbību Oksfordas Universitātē un turpināt to Organiskās sintēzes institūtā (OSI) zinātniekam bija saistīta ar vēlmi, lai viņa ģimene un bērni dzīvotu Latvijā. Viņš ir pārliecināts, ka šeit ir viss nepieciešamais, lai pilnvērtīgi darbotos organiskās sintēzes sfērā, jo OSI ir pasaules līmeņa pētniecības centrs. J. Velika zinātnisko darbību Latvijā veicinājusi arī Eiropas Savienības (ES) finansējuma novirzīšana Apvārsnis 2020 projektu refinansēšanai, proti, viņa projekts Marijas Sklodovskas-Kirī programmā saņēmis stipendiju arī pēc tam, kad tas projektu konkursā novērtēts virs kvalitātes sliekšņa, bet palicis «aiz strīpas» lielās konkurences dēļ.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Pēc ķīmijas maģistra grāda iegūšanas Rīgas Tehniskajā universitātē J. Veliks devās uz Cīrihes Universitāti Šveicē, lai strādātu pie doktora disertācijas. Tur profesora Džeja Sīgela (Jay Siegel) vadībā viņš sāka darboties supramolekulārās ķīmijas lauciņā un pēc doktorantūras beigšanas pāris mēnešu nostrādāja Cīrihes Universitātē kā pētnieks. «Supramolekulārā ķīmija Latvijā nav attīstīta, taču tai ir ļoti plašs pielietojums, piemēram, medicīnā un materiālzinātnē. Savā pētnieciskajā darbībā izmantoju vājas ķīmiskās saites, lai sasaistītu organiskās molekulas, pielietojot neorganiskus metāla jonus,» klāsta J. Veliks.

Latvijas augstskolās iespējams iegūt izglītību labā līmenī, un tā tiek vērtēta citās Eiropas valstīs. «Varam lepoties ar savām zināšanām. Protams, iespējas un karjera pētniecībā lielā mērā ir atkarīga no paša jaunā zinātnieka motivācijas un darbaspējām, arī Rietumu augstskolās pasniedzēji zināšanas studentiem neielej mutē ar karotīti, pašiem vien ir jāmācās,» viņš uzsver. Cīrihes Universitātē J. Veliks uzrakstīja un veiksmīgi aizstāvēja projektu, iegūstot Šveices Nacionālā zinātnes fonda stipendiju, kas ļāva doties uz Oksfordas Universitāti veikt pēcdoktorantūras pētījumu, iesaistoties profesores Veronikas Governjēras (Véronique Gouverneur) komandā. Šī profesore ir ieguvusi atzinību pasaulē fluora ķīmijas virziena attīstībā. No viņas J. Veliks ieguva zināšanas un pieredzi, kā arī iedvesmu fluora ķīmijas attīstībai Latvijā.

«Vispārpieņemta prakse ir zinātni uzskatīt par globālu, nevis lokālu nodarbošanos. Mobilitāte tiek atbalstīta, zinātniekiem tā ir nepieciešama. Šveices pēcdoktorantūras stipendijas mērķis bija veicināt to, lai jaunie zinātnieki dodas smelties zināšanas un pieredzi ārpus valsts robežām. Lai saņemtu stipendiju, nav jābūt Šveices pilsonim vai studējušam tās augstskolā, tās saņemšana neuzliek par pienākumu atgriezties Cīrihes Universitātē,» viņš stāsta. Stipendija bijusi gana liela, lai segtu visus ar uzturēšanos saistītos izdevumus, atalgojums par pētniecisko darbu bijis krietni virs vidējā Eiropā.

Visu rakstu Ja grib strādāt, iespējas var atrast lasiet 28. novembra laikrakstā Dienas Bizness. Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

LASI ARĪ:

Līderu atgriešanās: No viena smagsvara pie cita

Līderu atgriešanās: Piedāvājums, no kāda nemēdz atteikties

Līderu atgriešanās: Izmantoja iespēju strādāt Qatar Airways

Līderu atgriešanās: Man ļoti patīk dzīvot Latvijā

Līderu atgriešanās: Izlēma pamest dinamisko Londonas darba vidi

Līderu atgriešanās: Nolēma riskēt vēlreiz

Līderu atgriešanās: Gatavi mērķtiecīgi atbalstīt Latviju

Līderu atgriešanās: No zemes, kur gaisā virmo IT

Komentāri

Pievienot komentāru