Pakalpojumi

Pērn par teju piektdaļu Latvijā pieaudzis ienākošais medicīnas tūrisms

Lelde Petrāne, 24.08.2016

Jaunākais izdevums

2015. gadā par 18% pieaugusi medicīnas pakalpojumu sniegšana ārzemniekiem, kas liecina par strauju medicīnas tūrisma izaugsmi Latvijā, nodrošinot arī papildu nodokļu iemaksas valsts budžetā, rāda Latvijas Medicīnas eksporta asociācijas apkopotie dati. Turklāt pēdējā laika tendences norāda uz onkoloģiju kā vienu no perspektīvākajām medicīnas tūrisma jomām, kur īpašu lomu ieņem viroterapija, kas ir mūsdienīga un saudzīga vēža ārstēšanas metode.

Pēdējos gados notikusi strauja privātās medicīnas attīstība: atvērtas vairāk nekā 10 klīnikas, investīcijas mērāmas desmitos miljonu eiro. Ļoti liela uzmanība pievērsta ne tikai labākajām tehnoloģijām, bet arī apkalpošanas kultūrai, attieksmei pret pacientiem un infrastruktūrai.

«Tieši medicīnas eksports ir būtisks solis veselības nozares tālākā attīstībā. Jaunākie Latvijas Bankas dati liecina, ka pērn ar veselību saistītie ārvalstu tūristu izdevumi Latvijā sasnieguši aptuveni 5 miljonus eiro. Savukārt Lietuvas kolēģi minējuši, ka medicīnas tūristi mūsu kaimiņvalstī iztērē vidēji 10 – 12 reizes vairāk nekā klasiskie tūristi. Būtiski, ka medicīnas tūristu skaitu neietekmē kopējais tūristu skaita kritums – 2015. gadā Latvijā fiksēts 31% kritums iekšējā tūrismā, bet medicīnas pakalpojumu sniegšana citu valstu pilsoņiem ir tikai pieaugusi. Tas vien pierāda šīs nozares potenciālu,» uzsver Latvijas Medicīnas eksporta asociācijas prezidents Olafs Slūtiņš.

Latvijā ārzemnieki visvairāk izvēlas saņemt diagnostikas un zobārstniecības pakalpojumus. Latvijas trumpis attiecībā pret lielvalstīm ir cenas attiecība pret kvalitāti. Arī specializēšanās kāda konkrēta pakalpojuma sniegšanā ir labs veids, kā konkurēt ar lielajām valstīm.

«Piemēram, Siguldas slimnīca piedāvā kuņģa samazināšanas operāciju, kas ir ļoti pieprasīta Skandināvijas valstīs,» norāda O. Slūtiņš.

Tieši onkoloģija ir sfēra, kur asociācija saredz vislielāko medicīnas eksporta perspektīvu Latvijā. Zināmā mērā tas skaidrojams ar Latvijā pieejamo viroterapijas ārstēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Starptautiskā Viroterapijas centra komandai pievienojas Aldis Rozenbergs

Žanete Hāka, 07.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Starptautiskā Viroterapijas centra Baltijas reģionālo medicīnas pārstāvi kļuvis ārsts Aldis Rozenbergs, kas iepriekš strādājis par Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Attīstības biroja vadītāju, informē centra pārstāvji.

Jaunajā amatā viņa pienākumos būs viroterapijas attīstība un komunikācija ar ārstiem Baltijas valstīs.

Aldis Rozenbergs starptautiski zināms kā sirds un asinsvadu saslimšanu ārstēšanas ar dabas vielām speciālists. Viņš ir Latvijas un Eiropas kardiologu asociācijas biedrs. Aldis Rozenbergs ir 16 zinātnisko publikāciju, tostarp starptautiski citējamu publikāciju par dabas vielu ietekmi uz sirds un asinsvadu veselību autors. Tāpat, viņš ir līdzautors Eiropā patentētam uztura bagātinātājam – resveratrolam, kurš balstīts uz dabas vielām un spēj samazināt holesterīna līmeni asinīs.

Aldis Rozenbergs atzīst, ka jaunais amats ir liels profesionāls izaicinājums un vienlaikus lieliska iespēja pielietot uzkrāto pieredzi un zināšanas Starptautiskā Viroterapijas Centra darbības attīstībā. «Mana līdzšinējā pieredze bija vairāk saistīta ar sirds veselību un tās pētniecību, un jaunu preparātu izstrādi. Taču arī sirds veselības jomā attīstās tendences, kas norāda uz dabas vielu nozīmi efektīvas ārstniecības procesā. Tādējādi dabas vielu nozīme saslimšanu ārstēšanas procesā ir kopīga gan sirds un asinsvadu veselības, gan vēža ārstēšanas jomā,» stāsta Aldis Rozenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Par pusmiljonu eiro veiks Rigvir zinātnisko izpēti

Žanete Hāka, 25.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmums Rigvir holdings izsludinājis iepirkumu 585 tūkstošu eiro apmērā, informē Rigvir pārstāvji.

Iepirkuma mērķis ir atrast partneri, ar ko kopā tiktu realizēts Eiropas Savienības struktūrfondu projekts, lai palielinātu Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti. Projekta finansējumu plānots ieguldīt cilvēkresursos un infrastruktūrā.

Pretendentam būs jāveic Latvijā izgudroto pretvēža zāļu Rigvir imūnmodulējošo īpašību izpēte in vitro, šūnu receptoru analīze un iespējamo iedarbības signālceļu identifikācija, veselu donoru un onkoloģisko pacientu paraugu analīzes pētījums.

Kā viens no būtiskiem pretendentu atlases kritērijiem ir atbilstošas infrastruktūras nodrošināšana. Pretendenta rīcībā ir jābūt laboratorijas telpām darbam ar šūnu kultūrām, tajā skaitā sterilizatoram, vismaz diviem laminārās plūsmas boksiem un CO2 inkubatoriem aseptisku apstākļu nodrošināšanai un procesu nodalīšanai. Tāpat pretendentam ir jābūt pieejamai infrastruktūrai šūnu kultūru uzglabāšanai – ultra zemas temperatūras saldētavai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vītolu fonda dibinātāji iegādājušies 5% Global Virotherapy Cancer Clinic kapitāldaļu

Žanete Hāka, 06.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vītolu fonda dibinātājiem Vilim un Martai Vītoliem piederošā holdingkompānija SIA VVMV iegādājusies 5% Global Virotherapy Cancer Clinic (GVCC) kapitāldaļas, tādējādi kļūstot par vienu no vēža viroterapijas klīnikas akcionāriem, informē uzņēmuma pārstāvji.

«Šī ir pirmā SIA VVMV investīcija, kas saistīta ar medicīnas nozari. Mēs ļoti augstu novērtējam iespēju sniegt ieguldījumu klīnikā, kas inovatīvi darbojas viroterapijas jomā, turpinot zinātnieces Ainas Mucenieces ieguldīto mūža darbu šajā tik nozīmīgajā pretvēža viroterapijas attīstībā. Uzņēmuma akcionāru un vadības darbība apliecina pēctecību šim lielajam darbam. Tā ir mūsu kopīga iespēja starptautiski iepazīstināt ar Latvijas zinātnes sasniegumiem un palīdzēt cilvēkiem,» stāsta Vilis Vītols.

GVCC dibināta 2016.gada sākumā un tās izveidē tika ieguldīts aptuveni pusmiljons eiro. GVCC ir pasaulē pirmais vēža viroterapijas ekselences centrs, kas nozīmē, ka šis centrs ir saņēmis visaugstāko novērtējumu kā specializētā vēža viroterapijas klīnika, kurā vispilnīgākā mērā pieejama kompleksā vēža viroterapija, kādu to ir izstrādājusi Rigvir izgudrotāja, viroterapijas pamatlicēja, profesore Aina Muceniece.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Rigvir saņem Eiropas Komisijas grantu medikamenta komercializācijai ES tirgū

Lelde Petrāne, 19.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rigvir holdinga uzņēmums SIA Latima ir ieguvis Eiropas Komisijas programmas Horizon 2020 grantu pretvēža medikamenta Rigvir komercializācijai Eiropas Savienības tirgū.

Kārlis Urbāns, Rigvir holdinga finanšu direktors, komentē: «Šobrīd šis medikaments ir reģistrēts 3 pasaules valstīs, savukārt pārējiem pacientiem viroterapija ar Rigvir ir pieejama ar medicīnas tūrisma palīdzību. Cerams, ka ar šī granta palīdzību Rigvir kļūs maksimāli plaši pieejams vēža pacientiem visā Eiropā.»

Horizon 2020 ir visu laiku vērienīgākā Eiropas Komisijas pētniecības un inovācijas programma, kuras budžets sasniedz 80 miljardus eiro septiņiem gadiem. SIA Latima finansējumu ir ieguvusi apakšprogrammā Atbalsts biotehnoloģijām, lai veicinātu jaunu produktu noietu Eiropas tirgū. Šo programmu administrē Eiropas Komisija Briselē un to var izmantot dalībnieki no visas Eiropas Savienības. Līdz šim tikai 5, bet 2016. gadā tikai 2 Latvijas uzņēmumiem ir izdevies saņemt finansiālu atbalstu Horizon 2020 ietvaros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Otisone kļūst par jauna koncepta viroterapijas klīnikas īpašnieci

Lelde Petrāne, 01.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijusī Ainas Mucenieces Viroterapijas Fonda vadītāja Diāna Otisone kļuvusi par ambulatorās klīnikas Viroterapijas konsultācijas īpašnieci un vadītāju.

Ambulatorā klīnika Viroterapijas konsultācijas specializējas onkoloģisko pacientu ārstēšanā ar vēža viroterapiju. Klīnika orientējas gan uz Latvijas, gan ārvalstu pacientu apkalpošanu, veidojot ekonomisko piedāvājumu. Par klīnikas vadošajiem speciālistiem kļuvušas onkoloģe Elita Šapovalova un onkoimunuloģe Guna Proboka. Viroterapijas konsultācijas ir otrā klīnika Latvijā, kas sniedz medicīnas eksporta pakalpojumus ārvalstu pacientiem, izmantojot vēža viroterapiju.

Pasaulē pirmo klīniski apstiprināto onkolītisko vīrusu atklāja un izstrādāja profesore Aina Muceniece 20. gadsimta 60. gados, bet Latvijas Zāļu valsts aģentūrā tas reģistrēts 2004. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru