Ražošana

Pieaugušas elektroenerģijas obligātā iepirkuma kompensējamās izmaksas

Žanete Hāka, 04.07.2014

Jaunākais izdevums

Šā gada pirmajā ceturksnī pieaugušas elektroenerģijas obligātā iepirkuma kompensējamās izmaksas, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) dati.

Publiskā tirgotāja iesniegtie obligātā iepirkuma dati liecina, ka 2013. gada beigās un 2014. gada pirmajā ceturksnī pieaudzis obligātajā iepirkumā iepirktās no atjaunojamiem energoresursiem saražotās elektroenerģijas daudzums, jo elektroenerģiju ir uzsākušas ražot vairākas jaunas biogāzes elektrostacijas.

No šā gada 1. maija ir noteikts dabasgāzes tirdzniecības cenas maksimālais slieksnis, kuru piemēro obligātā iepirkumā iepirktās elektroenerģijas cenu aprēķināšanas formulās koģenerācijas procesā saražotajai elektroenerģijai. Tādēļ sagaidāms, ka šīs elektroenerģijas cenas, salīdzinot ar pirmā ceturkšņa cenām, vairs nepieaugs.

Obligātā iepirkuma komponentes apmērs, ko maksā visi elektroenerģijas patērētāji, atkarīgs ne tikai no obligātajā iepirkumā saražotās elektroenerģijas daudzuma un iepirkuma cenām, bet arī no elektroenerģijas galapatēriņa, cenām elektroenerģijas biržā un subsidētās enerģijas nodokļa ieņēmumu daļas, kas novirzīta obligātā iepirkuma izmaksu samazināšanai. Līdz ar to no pirmā ceturkšņa izmaksu datiem vēl nav iespējams prognozēt sagaidāmo obligātā iepirkuma komponentes lielumu nākamajam periodam, jo arī obligātajā iepirkumā saražotās elektroenerģijas daudzums katrā ceturksnī ir atšķirīgs, skaidro SPRK.

Obligātā iepirkuma ietvaros elektroenerģiju par garantētu cenu no ražotājiem līdz 1.aprīlim iepirka publiskais tirgotājs AS Latvenergo, bet no 2014.gada 1.aprīļa elektroenerģijas obligāto iepirkumu veic AS Latvenergo meitas uzņēmums AS Enerģijas publiskais tirgotājs.

No 1. aprīļa apstiprinātās obligātā iepirkuma komponentes, kas kompensē 2013.gada izmaksas, galalietotājiem kopā veido 0,02679 EUR/kWh, tajā skaitā, komponente no ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo koģenerācijā – 0,01737 EUR/kWh un komponente no ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo, izmantojot atjaunojamos energoresursus – 0,00942 EUR/kWh.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

OIK administrēšanai dibinās jaunu uzņēmumu - AS Enerģijas publiskais tirgotājs

Dienas Bizness, 11.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada 1.aprīļa publiskā tirgotāja pienākumus pildīs AS Latvenergo meitassabiedrība AS Enerģijas publiskais tirgotājs, kas turpmāk administrēs obligātos iepirkumus un garantētās maksas par uzstādīto jaudu aprēķinus un maksājumus.

Paredz šodien valdībā apstiprinātais rīkojuma projekts «Par piekrišanas sniegšanu AS Latvenergo izšķirošās ietekmes iegūšanai jaundibināmā AS Enerģijas publiskais tirgotājs».

Kā informē Latvenergo - ja līdz šim publiskā tirgotāja pienākumus obligātā iepirkuma funkciju veikšanai nodrošināja AS Latvenergo, tad līdz ar elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu, OIK pieauguma ierobežošanas mehānisma izveidi un valsts budžeta dotācijas ieviešanu, šāds mehānisms vairs nevar pastāvēt. Atsevišķas akciju sabiedrības izveide nepieciešama, lai, tirgum atveroties, obligātā iepirkuma izmaksu segšanai varētu izmantot valsts budžeta dotāciju, kas segtu daļu no izmaksām elektroenerģijas lietotāju vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvenergo koncerns 2013. gadā nopelnījis 46 miljonus eiro, kas ir par 9% mazāk nekā 2012. gadā, savukārt ieņēmumi sasnieguši 1,1 miljardu eiro, liecina koncerna publicētais revidētais 2013. gada pārskats.

Kā skaidro uzņēmuma pārstāvji, rezultātus pozitīvi ietekmēja obligātā iepirkuma komponentes ieņēmumu pieaugums, kā arī saskaņotu obligātā iepirkuma ieņēmumu un izmaksu atzīšana, savukārt negatīvi – negūtie ieņēmumi no elektroenerģijas pārdošanas par regulētu tarifu Latvijā (EUR 44 miljoni), mazāka ūdens pietece Daugavas HES, augstākas elektroenerģijas iepirkuma izmaksas, kā arī elektroenerģijas patēriņa samazinājums rūpniecības sektorā Latvijā.

Peļņu negatīvi ietekmējuši 2013. gadā izveidotie vienreizēji uzkrājumi Rīgas termoelektrostaciju aktīvu vērtības samazinājumam 18 miljonu eiro apmērā. Uzkrājumu izveides nepieciešamību nosaka no 2014. gada 1. janvāra ieviestais subsidētās elektroenerģijas nodoklis, kas par 15 % samazina obligātā iepirkuma ietvaros saņemto atbalsta apmēru par Rīgas termoelektrostacijās uzstādīto elektrisko jaudu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvenergo koncerna neto peļņa pērn sasniegusi 42,3 miljoni eiro, kas ir mazāk nekā iepriekšējā gadā, kad tā pārsniedza 50 miljonus eiro, liecina kompānijas paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Kā skaidro uzņēmums, pozitīvi rezultātus ietekmēja obligātā iepirkuma komponentes ieņēmumu pieaugums, gan arī atzītie obligātā iepirkuma ieņēmumi, savukārt negatīvi – zaudējumi no elektroenerģijas pārdošanas par regulētu tarifu Latvijā, mazāka ūdens pietece Daugavas HES, augstākas elektroenerģijas iepirkuma izmaksas, kā arī elektroenerģijas patēriņa samazinājums rūpniecības sektorā Latvijā.

2013. gadā Latvenergo mazumtirdzniecības klientiem pārdevis 7954 gigavatstundu (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 4% mazāk nekā iepriekšējā gadā. Pārdotās elektroenerģijas apjoma kritumu nosaka mazāks elektroenerģijas patēriņš Latvijas rūpniecības sektorā. Savukārt mērķtiecīgu elektroenerģijas pārdošanas aktivitāšu rezultātā 2013. gadā par 32% ir palielināts pārdotās elektroenerģijas apjoms Igaunijā un Lietuvā, kas veido vairāk nekā 1/4 no kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā elektroenerģija apjoma Baltijā. Savukārt mazumtirdzniecības klientu skaits ārpus Latvijas pārsniedz 20 tūkstošus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Nodibināts Latvenergo meitasuzņēmums Enerģijas publiskais tirgotājs

Lelde Petrāne, 26.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodibināta AS Enerģijas publiskais tirgotājs (EPT), kura no 1.aprīļa pildīs Publiskā tirgotāja pienākumus un veiks elektroenerģijas obligāto iepirkumu, atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā. Šāds risinājums izvēlēts kā piemērotākais, lai, līdz ar elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu, nodalītu Publiskā tirgotāja pienākumus no AS Latvenergo pamatdarbības - elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanas un tirdzniecības, liecina uzņēmuma sniegtā informācija.

Ja līdz šim Publiskā tirgotāja pienākumus obligātā iepirkuma funkciju veikšanai nodrošināja AS Latvenergo, tad līdz ar elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu, obligātā iepirkuma komponenšu (OIK) pieauguma ierobežošanas mehānisma izveidi un valsts budžeta dotācijas ieviešanu, šāds mehānisms vairs nevarot pastāvēt.

Atsevišķas akciju sabiedrības izveide nepieciešama, lai brīvā elektroenerģijas tirgus apstākļos obligātā iepirkuma izmaksu segšanai varētu izmantot valsts budžeta dotāciju, kas segtu daļu no izmaksām elektroenerģijas lietotāju vietā. Tā kā budžeta dotāciju saņemšana nav pieļaujama komersantam, kas tirgū strādā konkurences apstākļos, ar šo uzdevumu nenodarbosies AS Latvenergo, bet jaundibināta meitas sabiedrība. Jaunā sabiedrība darbību uzsāks 2014.gada 1.aprīlī un veiks līdzšinējās AS Latvenergo obligātā iepirkuma funkcijas. EPT reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir EUR 40 000, pamatkapitālā ieguldot naudas līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru