Tehnoloģijas

Policijā sākts kriminālprocess par izspiedējvīrusu CTB Locker

Dienas Bizness, 03.03.2015

Jaunākais izdevums

Valsts policijā (VP) ir saņemti jau 12 iesniegumi no fiziskajām un juridiskajām personām par viņu datoru inficēšanu ar CTB Locker kaitīgo programmatūru, līdz ar to policija ir uzsākusi kriminālprocesu, informē VP pārstāvis Toms Sadovskis.

Latvijā pirmo reizi ļaunatūra CTB Locker tika konstatēta pagājušā gada decembrī, taču citviet pasaulē tās darbība manīta jau aptuveni pusgadu agrāk. Pārsvarā kaitīgā programmatūra tiek izplatīta ar e-pastiem, kuru pielikumā it kā esot informācija par neapmaksātu rēķinu, taču, atverot pielikumu, dators tiek inficēts ar ļaunatūru – dators tiek nobloķēts un par tā atbloķēšanu tiek pieprasītā atlīdzība piecu bitkoinu (viena bitkoina vērtība ir aptuveni 265 eiro) vai 1000 eiro apmērā.

Policija atgādina - lai pasargātu savu datorsistēmu no iespējamas inficēšanas, rūpīgi jāpārbauda saņemtā e-pasta sūtītājs, bet, ja sūtītājs nav zināms, tad visdrošāk šādus e-pastus ignorēt. Gadījumā, ja dators ir inficēts, nekādā gadījumā nemaksāt pieprasīto summu, bet gan sazināties ar datorspeciālistu. Tāpat policija atgādina, ka summas samaksāšana neatbrīvos datoru no ļaunatūras.

Valsts policija arī aicina ikvienu, kas ir cietis no šī vīrusa darbības, vērsties ar iesniegumu tuvākajā policijas iestādē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedtālruņu attīstība šobrīd ir ļoti strauja – ik gadu to lietotājiem tiek piedāvāta virkne dažādu inovāciju, un izņēmums nav arī Apple radītais iPhone 8. Vai zini, kā šis telefona modelis var palīdzēt Tavās ikdienas gaitās? Uzzini par to šajā rakstā!

Drošība – pamatu pamats

Šis aspekts gan nav saistīts tikai jaunāko iPhone modeli – drošība ir bijusi Apple prioritāte kopš laika gala. Tā, piemēram, ikviena aplikācija, kas nonākusi aplikāciju veikalā jeb App Store, tiek rūpīgi pārbaudīta, turklāt arī vecākām ierīcēm ilgstoši tiek piedāvāti jaunākie atjauninājumi, kas ir ļoti būtiski no drošības viedokļa. Paaugstinātu drošību sniedz arī biomehānisko datu (pirksta nospiedums vai, iPhone X gadījumā – sejas atpazīšana) izmantošana telefona lietošanai. Šī funkcija turklāt ļauj ne tikai atbloķēt telefonu, bet arī veikt pirkumus App Store un Apple Play. Savukārt tiem, kas uztraucas par šīs sistēmas drošību, jāmin Apple sniegtie dati – pirkstu nospiedumu lasītāja kļūdas procents ir vien 0.002% jeb 1 reize no 50 000, savukārt Face ID kļūdas procents ir vēl zemāks – 0.0001% (1 reize no 1 000 000).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Samsung» klēpjdators, kurā ielādēti seši spēcīgi vīrusi, otrdien kā mākslas darbs tika pārdots izsolē Ņujorkā par vairāk nekā 1,3 miljoniem ASV dolāru.

Ķīniešu mākslinieks Guo Oduns radīja šo mākslas darbu ar nosaukumu «The Persistence of Chaos» («Haosa neatlaidība») kā simbolu vienam no pasaules visbiedējošāko draudu veidiem.

2008.gadā ražotais melnais klēpjdators «Samsung Netbook», kuram ir 10 collu ekrāns un kas ir darbināms ar tagad novecojušu operētājsistēmu «Windows XP», ārēji nav nekas īpašs.

Tomēr tā atmiņā ir ielādēti seši bīstamākie datorvīrusi: «I LOVE YOU» no 2000.gada, «Sobig» no 2003.gada, «MyDoom» no 2004.gada, «DarkTequila» no 2013.gada, «BlackEnergy» no 2015.gada, un bēdīgi slavenākais no visiem – divus gadus vecais izspiedējvīruss «WannaCry».

Šis mākslas darbs ir spēcīgs simbols draudiem, ko visai pasaulei var radīt vienkāršs klēpjdators. Guo informēja, ka šie seši Trojas zirgu, datortārpu un ļaunatūras paveidi jau ir nodarījuši pasaulei kaitējumu vismaz 95 miljardu ASV dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru