Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz paaugstinātas inflācijas fona, iespējams, arvien vairāk cilvēkiem piezogas doma, ka vajadzētu mēģināt pasargāt savu uzkrājumu vērtību.

Šajā ziņā, piemēram, nosacīti skaidra nauda kontā nav diez cik labs risinājums, jo faktiski viss notiekošais nozīmē, ka šodien par vienu eiro var nopirkt mazāk, nekā to varēja izdarīt vakar. Var teikt, ka pat labā gadījumā inflācija nozīmē kontrolētu bagātības sadegšanu, kas ātri var pārvērsties ugunsgrēkā.

Tradicionāli zināma spēja kompensēt patēriņa cenu pieauguma ietekmi tiek piedāvāta akcijām, izejvielām, nekustamajam īpašumam, zeltam un arī obligācijām. Mēdz būt gan arī alternatīvi veidi, kā cilvēki var mēģināt tikt galā ar patēriņa cenu pieauguma problēmu, turklāt daži no šiem veidiem var ļaut arī paspīdēt sabiedrības vai kolēģu acīs vai vienkārši palīdz uzturēt labsajūtu zināmā tonusā. Piemēram, daļu savu bagātību iespējams uzturēt arī luksusa klases priekšmetos.

Vēsture rāda – ja tie tiek labi uzglabāti, tad to vērtībai ir tendence palielināties. Viena no šādām lietām, piemēram, ir arī luksusa klases rokas pulksteņi. Piemēram, augstākās klases mehānisko pulksteņu dzīves cikls vidēja cilvēka izpratnē ir mūžība, savukārt to cena var būt mērāma ne tikai vairākos desmitos tūkstošos, bet pat daudzkārt vairāk.

Katrā ziņā, ja kādam ir pa kabatai šāda laikrāža iegāde vai šāds pulkstenis nodots, piemēram, mantojumā, tad patiesībā visai pamatoti var cerēt, ka tā vērtība kāps un, iespējams, tādā veidā vismaz daļēji tiks atspēlēta arī inflācijas ietekme. Protams, šādi pulksteņi ir visai dažādi, un par ļaunu nenāktu tas, ja kāds šajā tirgū arī orientētos. Līdzīgi, kā tas ir ar daudzām lietām, – ir jābūt zināmai izpratnei par šī tirgus cenu līmeņiem.

Augusi pusotru reizi

Lai nu kā – liela daļa droši vien būs dzirdējusi par Rolex pulksteņu preču zīmi. Viens no lielākajiem pasaules pulksteņu pārdevējiem tiešsaistē Bob’s Watches, kas koncentrējas uz lietotu luksusa laikrāžu tirdzniecību, nupat atklājis datus, kas rāda, ka Rolex pulksteņu vērtības pieaugums 10 gadu periodā izgriezis pogas vairākiem populāriem ieguldījumiem. Proti, šis uzņēmums ziņojis, ka vidēji lietotu Rolex pulksteni 2011. gadā varēja iegādāties aptuveni par pieciem tūkstošiem ASV dolāru. Savukārt 2021. gada beigās šī summa bijusi jau 13 tūkst. ASV dolāru apmērā. Tātad 10 gados otrreizējā tirgū vidēja Rolex cena palielinājusies par 160%.

Visu rakstu lasiet 8.februāra žurnālā Dienas Bizness!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #6

DB, 08.02.2022

Dalies ar šo rakstu

Šoreiz Dienas Biznesa tēma - vai Cancel jeb izslēgšanas kultūra skars arī publiskos iepirkumus? Cancel kultūra jau pamatīgi skārusi finanšu sektoru. Tā valsts sektorā iezīmējas ar institūciju varas pieaugumu, tiesu lēmumu nozīmes mazināšanos un skarbu reputācijas kontroli, daudz neprātojot par tirgus dalībnieka vainu.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 8. februāra numurā:

Statistika. Trešais Covid vilnis valstij izmaksājis vairāk nekā 75,6 milj. eiro.

Intervija. Santa Purgaile: “Kvalitāte mums ir svarīgāka par kvantitāti !”. Intervija ar Finanšu Un Kapitāla Tirgus Komisija priekšsēdētāju.

Tirdzniecība. Tirgotāji neatsakās no Latvijas labumiem.

Ražotāji starp laktu un āmuru.

Pāreja uz iepirkšanos tiešsaistē ir paliekoša tendence.

Transports. Rinda pēc komercauto – gada garumā.

Tendences. Cigarešu ražotājiem jāseko līdzi pieprasījumam.

Komentāri

Pievienot komentāru