Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" sabiedriskajā transportā tagad iespējams norēķināties ar koda biļeti, kuras risinājuma un lietotnes izstrāde izmaksāja aptuveni 230 000 eiro, informē "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētāja Džineta Innusa.

"Līdz ar koda biļeti tiks paplašinātas biļešu iegādes iespējas, turklāt koda biļeti, kura darbosies paralēli esošajai sistēmai, var iegādāties jebkurā diennakts laikā. Patlaban lietotnē varēs iegādāties viena brauciena biļetes, taču sekosim līdzi, kā aplikācija tiek lietota, un sāksim darbus par tās tālāko attīstību," skaidro Dž. Innusa.

Lietotāji varēs izvēlēties, kuru no trīs iespējamajām lietotnēm ikdienā izmantot - "Rīgas satiksmes", "Mobilly" vai personu apvienības "SP Grupa" lietotni, kas pašlaik vēl ir izstrādes procesā. Iekāpjot sabiedriskajā transportā, biļete jāreģistrē, skenējot kvadrātkodu.

Koda biļetes izstrāde tika sākta 2020.gada nogalē, un atklātas iepirkuma procedūras rezultātā tiesības izstrādāt lietotni ieguva SIA "CatchSmart".

"Esam gandarīti piedalīties šī risinājuma izstrādē un radīt vienkāršu, draudzīgu risinājumu gan iedzīvotajiem, gan apkārtējai videi. "Rīgas satiksmes" jaunais risinājums ir viens no labākajiem Eiropas pilsētās, kur transporta biļetes var iegadāties un izmantot mobilajā lietotnē pāris sekunžu laikā," komentēja "CatchSmart" stratēģiskās attīstības direktore Madara Melne.

Jau ziņots, ka jaunā koda biļete paplašinās esošo "Rīgas satiksmes" biļešu klāstu un ļaus sabiedriskajā transportā klientiem veikt norēķinus par braucieniem ar viedtālruni tiešsaistes režīmā. Koda biļete darbosies paralēli esošajai e-talonu sistēmai.

Lai lietotu koda biļeti, klientiem vajadzēs izvēlēties kādu no tirgū piedāvātajām mobilajām lietotnēm un ar tās palīdzību savā viedtālrunī tiešsaistes režīmā iegādāties vienreizējo brauciena biļeti. Iekāpjot transporta līdzeklī, biļete būs jāaktivizē, skenējot kvadrātkodu, kas būs izvietots vairākās vietās pa visu transporta līdzekļa salonu un būs katram transporta līdzeklim atšķirīgs. Gadījumā, ja transportā iekāps kontrolieris, pasažieris lietotnē varēs uzrādīt kontrolierim aktivizēto biļeti.

Šis jauninājums ļaus samazināt biļešu iegādei nepieciešamo laiku, novērsīs biļešu pieejamības un izmantojamības neērtības mazumtirdzniecībā, turklāt norēķiniem par sabiedriskā transporta izmantošanu nebūs nepieciešama skaidra nauda, uzsvēra domē.

Mobilajā lietotnē esošās biļetes derīguma termiņš būs trīs mēneši, atšķirībā no citām abonementa biļetēm, kuru derīguma termiņš ir 12 mēneši.

Šāds termiņš noteikts saistībā ar nepieciešamību pielietot papildu drošības pasākumus attiecīgās biļetes datu nesējā, mazinot iespēju mobilajā lietotnē ierakstītās informācijas par biļetes kodu dešifrēšanu, tālāku pavairošanu vai simulāciju, kā arī ar nepieciešamajiem tehniskajiem resursiem iegādāto biļešu datu uzglabāšanai un uzturēšanai risinājuma ietvarā realizētajās informācijas sistēmas datubāzēs.

Komentāri

Pievienot komentāru