Dzīvesstils

Uzņēmēja: Gaļu nevajadzētu ēst vairāk nekā divas reizes nedēļā

Laura Mazbērziņa,29.11.2018

Dita Lase, Veģetārās uztura skolas «Vegus» izveidotāja. Tālāk galerijā D. Lase dalās savās pārdomās un ikdienas atziņās par uzturu.

Foto: Zane Bitere/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uztura skola Vegus piedāvā veģetārā ēdiena meistarklases. Interesanti, ka aptuveni 90 procenti klientu nemaz nav veģetārieši.

Veģetārās uztura skolas Vegus īpašniece Dita Lase pirms sava biznesa uzsākšanas strādājusi ekoveikalā Biotēka un jau tad aizrāvās ar ēdiena gatavošanu. Bija ierasts, ka pēc veselīgām receptēm draugi vērsās tieši pie D. Lases un viņas mājās tika organizēti ēdiena pagatavošanas pasākumi. Vienā brīdī D. Lase sapratusi, ka šie pasākumi ir pārtapuši par meistarklasēm. Un 2015. gadā viņa izveidoja veģetārā uztura skolu Vegus.

Tajā viņa cilvēkiem māca dažādus veselīgas ēšanas principus, kurus pielietot ikdienā. Mācību process norisinās divās daļās. Sākumā ir teorētiskā daļa, pēc tās klātesošie - parasti grupu veido desmit cilvēki - kopīgi gatavo ēdienu. Produktus D. Lase nodrošina pati, iepērkot tos mazumtirdzniecības ķēdē Rimi. Meistarklases tiek rīkotas trīs līdz četras reizes nedēļā .Par dalību meistarklasēs interesentiem jāšķiras no 25 eiro līdz 125 eiro atkarībā no to specifikas. Vispopulārākie ir ātri pagatavojamie ēdieni.

D. Lase stāsta, ka lielākā daļa klientu nav veģetārieši. Būt vegānam vai veģetārietim šobrīd ir modes tendence. Cilvēki cenšas iegūt informāciju par veselīgu un sabalansētu uzturu un atklāt jaunas garšas. «Līdz ar interneta parādīšanos cilvēki vairs nedzīvo ilūzijās, ka govis dzīvo zaļās pļavās un kāds tās humāni nokauj. Tāpat cilvēki ir informēti par vides problēmām un veselības problēmām. Cilvēki apzinās gaļas ēšanas riskus. Es nesaku, ka visiem ir jākļūst par veģetāriešiem vai vegāniem, bet gaļu nevajadzētu ēst vairāk nekā divas reizes nedēļā,» sacīja D. Lase.

Tas, ka ēst veselīgi ir dārgāk, ir tikai mīts, viņa uzsver. «Veģetārā ēšana var būt gan lēts, gan dārgs prieks, jo cenu diapazons ir dažāds. Viss ir atkarīgs no kvalitātes. Mūsdienās visi alkst pēc papildu garšām, piemēram, kokosriekstiem, saulē kaltētiem tomātiem, kas sadārdzina ēdienu. Svarīgākais, lai maltītes būtu pēc iespējas dabiskākas, mazāk pārstrādātas un daudzveidīgas,» teica D. Lase.

D. Lase uzsver, ka būtiska ir labi iekārtota virtuve. Virtuvē visam svarīgajam ir jābūt rokas stiepiena attālumā, citādāk cilvēks pārāk ilgi stiepjas pēc konkrētām lietām un pagurst no gatavošanas, bet gatavošanas procesu būtu nepieciešams izbaudīt.

«Cilvēkiem arvien vairāk interesē dažādu garšaugu pielietošana savā uzturā. Citādāka gatavošana, it īpaši - attiecībā uz dārzeņiem un pākšaugiem. Lielākoties cilvēki ēd pārvārītu «šļuru», ko tautā dēvē par dārzeņu sautējumu. Tā ir tipiskākā kļūda, ka cilvēki nemāk pareizi izvārīt dārzeņus. Ja dārzeni vāra 15 minūtes, tad tas jau ir pārāk daudz. Dārzeņus nevajadzētu vārīt ilgāk par 7 minūtēm un dažiem pietiek ar vēl īsāku laiku,» skaidro D. Lase.

Šogad D. Lase atvēra arī garšvielu veikalu Gardais.

Raksta galerijā D. Lase dalās savās pārdomās un ikdienas atziņās par cilvēku uzturu.

Tev varētu interesēt arī:

Mana pieredze: Atver veikalu garšvielu mīļiem

Vegus skolā māca principus, nevis konkrētu ēdienu receptes