Finanses

Privātpersonas, piesakot maksātnespēju, vēl cīnās ar krīzes laika parādiem

Žanete Hāka, 07.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Banku klientu vidū šobrīd fizisko personu, kam uzsākts maksātnespējas process, ir maz un galvenokārt šie kredīti ir iepriekšējās krīzes mantojums, savukārt ārpustiesas parādu piedzinēju vidū novērojams parādnieku iesniegto maksātnespējas procesu lietu skaita pieaugums, ceturtdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

2018.gadā uzsākto fizisku personu maksātnespējas lietu skaits sasniedza 1281, savukārt šajā gadā tas ir 1043, tādējādi visdrīzāk kopējais gada skaitlis varētu būt līdzīgs kā pērn. Banku pārstāvji novērojuši, ka pēdējo gadu aizņēmēji maksātnespējas ierosina maz. Swedbank Hipotekārās kreditēšanas jomas vadītājs Normunds Dūcis stāsta, ka patlaban bankai ir atsevišķi klienti, kuri iziet maksātnespējas procesu.

«Maksātnespējas process ir likumīgs veids kā atbrīvoties no saviem parādiem, ja visi citi veidi, kā censties atrisināt savas finanšu saistības, ir cietuši neveiksmi. Tomēr, piemēram, Swedbank ir izveidojusi programmu, kas ļauj atbrīvoties no saistībām, nemaz līdz maksātnespējai nenonākot,» viņš piebilst. Novērojumi liecina, ka klienti, kas nonākuši maksātnespējas procesā, lielākoties tajā ir krīzes radīto seku dēļ.

Turklāt parasti šādā situācija nonāk tie klienti, kuriem ir saistības vairākās iestādēs un ne tikai komercbankās, piebilst N. Dūcis. Līdzīgi novērojumi ir arī SEB bankas Kreditēšanas pārvaldes vadītājam Mārim Larionovam: «Klientu skaits privātpersonu segmentā, kuri pieteikuši maksātnespēju, procentuāli ir ļoti neliels. Lielais vilnis, kas bija redzams pēc krīzes laikiem, ir pagājis».

Pēc viņa teiktā, šobrīd tie ir ļoti reti izņēmuma gadījumi, kas dažkārt pat paši nav aizņēmēji, bet gan bijuši galvotāji un kuriem ar kredīta ņēmēju dzīves ceļš gadu gaitā ir šķīries, un arī šie retie gadījumi ir attiecināmi vēl uz krīzes laikiem, ne jauno kredītu ņēmējiem.

Visu rakstu lasiet 7. novembra laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru