Jaunākais izdevums

Valsts kontrole, veicot finanšu revīziju saistībā ar Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) likvidācijas procesu, atklājusi trūkumus šajā procesā, kurā paredzēts, ka Latvijas Universitāte (LU) un J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (LMA) pēc RPIVA reorganizācijas pārņem tās materiālās vērtības, informē VK pārstāve Zane Ozola.

Ministru kabinets šī gada aprīlī pieņēma lēmumu par RPIVA reorganizāciju, tai skaitā paredzot, ka atbilstoši realizētajām studiju programmām, RPIVA materiālās vērtības ir nododamas LU un LMA. Atbilstoši augstskolas likvidācijas plānam, bija jāveic RPIVA materiālo vērtību inventarizācija, fiksējot situāciju uz šī gada 1.maiju.

Atbilstoši grāmatvedības datiem, RPIVA rīcībā ir materiālās vērtības aptuveni 1,5 milj. EUR apmērā. Valsts kontrole, izlases veidā veicot inventarizāciju (t.i. pārliecinoties, ka materiālās vērtības ir identificējams, to atrašanās vieta un daudzums atbilst grāmatvedības uzskaitē minētajam) un salīdzinot iegūtos rezultātus ar augstskolas inventarizācijas kopsavilkumu par stāvokli uz šī gada 1.maiju, konstatēja, ka nevar paļauties uz RPIVA veikto inventarizāciju.

Pārbaudes laikā revidenti secināja, ka RPIVA, nav apzinājusi un uzskaitījusi visas tās lietojumā esošās mantas, uz materiālajām vērtībām nav norādīti inventarizācijas numuri, uzskaitē norādīta nepilnīga informācija par pamatlīdzekļiem, materiālās vērtības netiek klasificētas atbilstoši to lietošanas ilgumam, materiāli atbildīgās personas nodevušas inventāru citām personām, nenoformējot aktus u.tml. Jāatzīmē, ka revidenti pārbaudes laikā konstatēja arī tādu inventāru, kas nemaz nav iekļauts uzskaitē, taču tiek lietots, piemēram masīvkoka galdu, velotrenažieri un digitālās klavieres.Konstatētās kļūdas norāda, ka RPIVA ilgstoši nav bijusi iekšējās kontroles sistēma, kas ļautu uzskaitīt un apzināt tās īpašumā esošās materiālās vērtības.

Tāpat nav ievērotas normatīvo aktu prasības par inventarizācijas veikšanu. RPIVA formāli veicot inventarizāciju nav pildījusi arī Ministru kabineta rīkojumu par likvidācijas procesu.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa ar nožēlu secina, ka vēl joprojām ir iestādes, kas nav iemācījušās uzskaitīt materiālās vērtības. Viņasprāt, trūkumi RPIVA uzskaitē liecina arī par Izglītības un zinātnes ministrijas ilgstošu nevērību un formālu pieeju, pārvaldot savā padotībā esošu augstskolu.

28.septembrī – divas dienas pirms RPIVA pievienošanas LU – Valsts kontrole veica atkārtotu pārbaudi un konstatēja tās pašas nepilnības, kas liecina, ka materiālo vērtību uzskaitē nav veiktas izmaiņas un kontroles nav uzlabojušās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Sākts kriminālprocess par RPIVA darbiniekiem piešķirtajām prēmijām

Zane Atlāce - Bistere, 27.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākts kriminālprocess par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) darbiniekiem piešķirtajām prēmijām, informē Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors pēc Izglītības un zinātnes ministrijas iesniegto ziņu par Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) amatpersonu, iespējams, prettiesisku rīcību saistībā ar prēmiju un naudas balvu izmaksas veikšanu, kā arī par RPIVA finanšu līdzekļu izlietošanu komunikācijas pasākumiem, kas nav saistīti ar akadēmijas darbības nodrošināšanu, izvērtēšanas 2017.gada 26.oktobrī uzsāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma XXIV nodaļas (Noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā).

Jau ziņots, ka neilgi pēc valdības lēmuma no šā gada 1.oktobra pievienot RPIVA Latvijas Universitātei, akadēmijas darbinieki naudas balvās un prēmijās saņēmuši 1,4 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru