Ekonomika

Rīgas Latviešu biedrības «jumta bites» ievākušas 65,6 kilogramus medus

Zane Atlāce - Bistere, 11.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Latviešu biedrības (RLB) nama «jumta bites» nepilnu trīs nedēļu laikā (no 13.jūnija līdz 2.jūlijam savākušas 65,6 kg liepziedu medus, informē RLB.

Nu bites devušās atpakaļ uz savām mājām Jelgavas pusē. DB jau vēstīja, ka RLB jau otro gadu uz nama jumta Vērmanes dārza liepu ziedēšanas laikā izvieto medus bišu saimes, kuras pieskata bitenieki Andris un Kārlis Bolmaņi no Liepiņmuižas.

Pērn RLB jumta bišu ievāktais medus Latvijas biškopības biedrības konkursā tika atzīts par otro gardāko Latvijā.

Arī šogad projekta mērķis ir ne tikai ievākt gardo medu, bet arī radīt pozitīvu noskaņojumu un gaisotni sabiedrībā, aicinot sabiedrību domāt zaļi un «ārpus rāmjiem» pašā Rīgas sirdī, vienlaikus suminot šī gada jubilārus – RLB kaimiņus un sadarbības partnerus - Latvijas Universitāti un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju 100 gadu jubilejā.

Arī šogad plānots pētīt bišu paradumus pilsētvidē - sadarbībā ar minētajiem biteniekiem un Latvijas biškopības biedrību ir plānots salīdzinot katra stropa ievāktos ziedputekšņu paraugus medū, izsekot katras saimes izvēlētajiem maršrutiem Rīgas centrā, kas nekad iepriekš nav pētīts.

Pagājušajā gadā RLB juma bites ievāca vairāk kā 64 kilogrami medus. Analīžu rezultāti uzrādīja lielu ziedputekšņu daudzveidību – ne tikai liepu, bet arī baltā un sarkanā aboliņa, zalkšu sūrenes, rudzupuķu un pat griķu ziedputekšņus.

Pēc saņemtajiem analīžu rezultātiem varēja secināt, ka medus ir tīrs un bez kaitīgiem piemaisījumiem, kas apliecina, ka urbānajai biškopībai (pilsētu dravniecībai) Rīgā ir nākotne.

Komentāri

Pievienot komentāru