Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Siguldietis Elvijs Vībots malku izmanto ne tikai kurināšanai; no skaistākajām pagalēm viņš izgatavo neparastus gaismas ķermeņus.

Edijs ir radījis zīmolu Wood Light Art un šogad plāno izveidot savu uzņēmumu. Viņš ir iecerējis piedalīties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Siguldas biznesa inkubatorā, jo galva viņam ir pilna ar dažādām idejām, kā attīstīt un pilnveidot lampas, lai tās būtu pieprasītas ne tikai Latvijas, bet arī eksporta tirgū.

Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski!

Ideja par gaismas objektiem Elvijam Vībotam dzimusi pēc malkas talkas pie drauga, kad acīs iekritusi kāda slaida pagale, kuru bijis žēl atstāt starp pārējām un nolemt sadedzināšanai. Tā atceļojusi viņam līdzi uz mājām un tikusi novietota redzamā vietā uz plaukta. «Skatoties uz to, nāca prātā dažādas formas un bildes, piemēram, Laimas slotiņa un Saules zīme, kā arī motīvs ar koka lapu sirds formā,» atceras Elvijs. No pirmās pagales tapusi lampa ar Laimas slotiņas raksta grebumu, kas uzdāvināta draugam, kurš organizējis malkas talku. Nākamais gaismas objekts – ar Saules zīmes rakstu – ticis uzdāvināts viņa mammai.

Lampas Elvijs izgatavo no baltalkšņa pagalēm, kuras parasti tiek izmantotas krāsns vai kamīna kurināšanai. Viņš ir izmēģinājis arī citus kokus, piemēram, kļavu, ozolu, osi, taču secinājis, ka apstrādāšanai labāk piemērots ir baltalksnis. Pamatā darbs tiek veikts ar rokām, izmantojot elektriskos rokas instrumentus, piemēram, frēzi, urbi un slīpmašīnu.

Elvijs ir pabeidzis Restorānu servisa skolu un ieguvis viesmīļa profesiju, taču viesmīlības biznesā nav juties pārāk labi. «Tā nebija gluži mana vide, jo ikdiena bija saistīta ar stresu, turklāt man bija vēlme ko radīt pašam ar savām rokām. Jau no bērna kājas es ik pa brīdim kaut ko izgatavoju – tie bija koka vīriņi, kuģīši vai kas cits. Pirms pāris gadiem atradu dažus nokaltušus ābeļu zarus un no tiem pagatavoju dāmām auskarus, viņām tie patika, taču es neturpināju tādus veidot, jo ar tiem nevarētu neko daudz nopelnīt,» spriež Elvijs. Viņš ir strādājis celtniecībā par namdari, piedalījies restaurācijas darbos, montējis vai labojis mēbeles, tāpat izmēģinājis laimi arī darbos ārpus mūsu valsts robežām.

Visu rakstu Pagales pārtop lampās lasiet ceturtdienas, 10.janvāra laikrakstā Dienas Bizness! Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru