Atpūta

Sākas Sergeja Lozņicas filmas Lēnprātīgā uzņemšana Latvijā

Lelde Petrāne, 19.07.2016

Jaunākais izdevums

Šodien, 19. jūlijā, Latvijā sākas baltkrievu izcelsmes kinorežisora Sergeja Lozņicas (Sergei Loznitsa) pilnmetrāžas spēlfilmas Lēnprātīgā / A Gentle Creature uzņemšana. Filmēšana notiks Daugavpilī un tās apkaimē gandrīz piecu nedēļu garumā.

Arī režisora iepriekšējā spēlfilma Miglā / In the Fog (2012), kas pirmizrādi piedzīvoja Starptautiskajā Kannu kinofestivālā un saņēma tur FIPRESCI balvu, tika uzņemta Latvijā.

Filmas Lēnprātīgā scenārijs veidots pēc krievu rakstnieka Fjodora Dostojevska stāsta motīviem. Lozņica atklāj, ka filmas stāsts ir paša radīts – no sākuma līdz pat beigām. «Mani iedvesmoja Dostojevska īsstāsts, kuru viņš uzskatījis par fantastikas žanram piederošu. Oriģinālais stāsts vēsta par attiecībām starp spīdzinātāju un upuri, turklāt tas veidots no spīdzinātāja perspektīvas. Manā topošajā filmā upuris saglabā upura lomu, savukārt spīdzinātājs netiek personificēts kā viens tēls – tā sadistiskās īpašības piemīt virknei varoņu un arī upura dzīves telpa pati par sevi ir biedējoša un agresijas pilna,» stāsta Sergejs Lozņica.

Upura lomu atveidos krievu aktrise Vasilina Makovceva. Pārējo aktieru ansambli veido aktieri no Krievijas, Latvijas un Rumānijas, tostarp Valerius Andriuta, Sergejs Koļesovs, Lija Ahedžakova, Dmitrijs Bikovskis u.c. Filmā piedalīsies arī liels skaits neprofesionāļu, kuri vairāku mēnešu garumā tika rūpīgi atlasīti dalībai projektā – šāda pieeja raksturīga Lozņicas mākslinieciskajai koncepcijai.

Filmu Lēnprātīgā producē franču kompānija Slot Machine, kas producējusi virkni pasaulē pazīstamu filmu – to skaitā dāņu režisora Larsa fon Trīra projektus (Nimfomāne, Antikrists u.c.), filmēšanas procesu Latvijā nodrošina Film Angels Studio, kam ir ievērojama pieredze darbā ar starptautiskiem filmu projektiem. Filma Lēnprātīgā saņēmusi arī Nacionālā Kino centra un Rīgas Domes līdzfinansējumu ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā.

Filmu plānots pabeigt 2017. gadā un to izplatīs kompānija Wild Bunch.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Noslēgusies Eiropas Padomes fonda Eurimages kārtējā sesija, kurā EUR 150 000 atbalstu saņēmusi Jāņa Norda spēlfilma Ar putām uz lūpām, kas ar Nacionālā Kino centra atbalstu top studijā Tasse Film, informēja Kristīne Matīsa, Nacionālā Kino centra vecākā referente.

Filmas uzņemšana sākusies 2016. gada februārī, pirmizrāde gaidāma 2017. gadā, galvenajās lomās – Vilis Daudziņš un Ieva Puķe.

Eiropas Padomes fonds Eurimages finansiāli atbalsta filmu projektus, kas top kā kopražojumi starp vairākām Eiropas valstīm, konkursa kārtībā projekti tiek izskatīti četras reizes gadā. Šobrīd fondā apvienojušās 37 dalībvalstis, Latvija tām pievienojās 2001. gadā. Kopš tā laika fondā Eurimages finansējumu izcīnījušas sešas ar Latvijas dalību veidotas pilnmetrāžas spēlfilmas (piemēram, Modris 2012. gadā un Jāņu nakts 2005. gadā), četras pilnmetrāžas animācijas filmas (starp tām Lote no Izgudrotāju ciema un Trīs musketieri, abas atbalstītas 2004. gadā), viena dokumentālā filma (Friči un blondīnes, atbalstīta 2007. gadā). Latvijas pārstāvis fondā Eurimages ir Nacionālā Kino centra vadītājas vietnieks Uldis Dimiševskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nupat izziņota Kannu starptautiskā kinofestivāla oficiālā programma, un tajā iekļautas divas Latvijā uzņemtas un valsts līdzfinansētas filmas – oficiālajā konkursā startē Sergeja Lozņicas spēlfilma A Gentle Creature, bet konkursā Un certain regard – slovāku režisora Georga Kristofa pilnmetrāžas debija Out. Abas filmas tapušas, piedaloties studijas Film Angels Productions komandai un piesaistītajam līdzfinansējumam.

Jubilejas – septiņdesmitajā – Kannu starptautiskajā kinofestivālā (17.-28. maijs) oficiālā konkursa skatei atlasītas pavisam 19 pilnmetrāžas filmas, starp kurām ir Fransuā Ozona, Andreja Zvjaginceva, Mihaela Hanekes, Sofijas Kopolas un citu režisoru jaunākie darbi. Sergeja Lozņicas filma jau trešo reizi iekļauta Kannu festivāla programmā, iepriekšējā bija spēlfilma Miglā / In the Fog (2012), kas saņēma FIPRESCI balvu un bija pirmā filma, kuru Lozņica uzņēma Latvijā. Atzīstot Latvijas filmēšanas vietu priekšrocības un Latvijas kinoprofesionāļu augsto kvalifikāciju, režisors atgriezās šeit ar nākamo projektu, izmantojot Nacionālā Kino centra un Rīgas Filmu fonda līdzfinansējumu un studijas Film Angels Productions palīdzību.

Komentāri

Pievienot komentāru