Jaunākais izdevums

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē 12. jūlijā, plānots skatīt jau iepriekš virzītos atbalsta pasākumus vēja enerģijas ieguves veicināšanai. Visvairāk nozares pārstāvjus jaunajā likumprojektā uztrauc vēlme atteikties no pilna ietekmes uz vidi procesa izvērtēšanas, kas būtībā ir atteikšanās no kvalitatīva dialoga starp dabas ekspertiem un sabiedrību.

Neskatoties uz to, ka Saeima šos priekšlikumus skata pēdējā lasījumā, nozares viedoklis joprojām nav ticis ņemts vērā. Tas rada būtiskas bažas par steidzamību vēja parku projektu saskaņošanas gaitā, kas var atstāt negatīvu ietekmi gan uz sabiedrību kopumā, gan pašu nozari.

Šobrīd kā vienu no prioritātēm valdība izvirzījusi Latvijas enerģētiskās neatkarības veicināšanu. Vēja enerģija ir viens no dabai draudzīgākajiem un efektīvākajiem veidiem, kā to izdarīt, tomēr bažas rada steigā sagatavotie un Saeimā skatītie atbalsta pasākumi vēja enerģijas attīstībai – daļu no tiem plānots ieviests novēloti, bet daļa vēja industrijai nemaz nav nepieciešami.

Esam situācijā, kad sāpošā zoba vietā dakteris grasās izraut veselo. Ārstēšana, protams, notiek, bet jautājums ir par tās nepieciešamību un kvalitāti. Valdībā steidzīgi sagatavotie priekšlikumi vēja enerģijas industrijas “ārstēšanai” ir nonākuši Saeimā, otrajā galīgajā lasījumā, tomēr “pacienta” jeb industrijas viedoklis par to, kurš zobs īsti sāp, joprojām nav uzklausīts. Kā rezultātā ir radušies vairāki nevajadzīgi priekšlikumi, savukārt citi izskatās vien pēc laika vilcināšanas.

Kā piemēru minu atbildīgās ministrijas plānu sagatavot un iesniegt grozījumus, lai novērstu šķēršļus vēja enerģijas attīstīšanai publiskām personām piederošās meža zemēs. Tomēr jau šobrīd juridisku šķēršļu meža zemju iznomāšanai vēja parku attīstītājiem nav, ko pierāda arī 2019. gada 22. jūlijā noslēgusies Latvijas valsts mežu izsole, kurā izsolīta zeme tieši vēja turbīnas uzstādīšanai.

Ja šāds darījums ir noticis, kas gan traucē veikt vēl citus šādus darījumus? Līdz ar to kā nozares pārstāvis varu sacīt, ka nav jālabo to, kas šobrīd jau lieliski strādā.”

Tāpat tiek skatīti vēl vairāki priekšlikumi, kā atvieglot vēja parku attīstību. Tomēr industrijas pārstāvjiem radies jautājums - ja problēma ir risināma ar 2 vārdu pievienošanu jau esošajam regulējumam, kā tas ir attiecībā uz iespēju izmantot nacionālas un vietējas nozīmes lauksaimniecības zemes, šajās zemēs uzstādot vēja turbīnas, kādēļ tam ir nepieciešams teju pusotrs gads?

Tomēr pati satraucošākais šajā likumprojektā ir vēlme atteikties no pilna ietekmes uz vidi procesa izvērtēšanas, jo tas ir dialogs starp dabas ekspertiem, sabiedrību un iespēju vēja parku uzstādīt. Skaidri redzams, ka likumdevējam pilnībā nav izpratnes par IVN procesu. Mēs nedrīkstam aizmirst būtiskāko - vēja parku attīstības iespēju nosaka vairāki aspekti, no kuriem būtiskākais ir IVN, ne teritorijas plānojums, jo tikai tajā ir padziļināti vērtēta šāda iespēja.

Situācija enerģētikas nozarē patiešām ir sarežģīta, tomēr sasteigti risinājumi, kas pakļauj vēja enerģijas industriju dažādiem riskiem, to neatvieglo. Tieši pretēji, liekot uzdot jautājumus, vai jaunie grozījumi strādās par labu visiem, tajā skaitā sabiedrībai kopumā. Šobrīd likumdevējiem ir īpaši svarīgi sadarboties ar nozari, lai izstrādātu patiešām veiksmīgus atbalsta pasākumus, jo jautājuma svarīgums nepieļauj kļūdīšanās iespēju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tukuma novada dome šodien atbalstīja vēja parka "Pienava wind" būvniecību, pastāstīja domes priekšsēdētājs Gundars Važa (LRA).

Pēc viņa teiktā, lēmums nebija vienbalsīgs, un balsojumā deputāti ņēma vērā to, ka divās instancēs tiesā dome jau zaudēja, bet trešā tiesu instance izvērtētu tikai tikai procesuālo kārtību. "Sapratām iedzīvotāju spiedienu uz domi, un to, ka Ukrainas kara dēļ ir enerģētiskā krīze," piebilda Važa.

Vēja parka attīstītāja SIA "Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš uzskata, ka Tukuma novada domes deputātu balsojums, atbalstot vēja parka "Pienava wind" būvniecību novadā, liecina par atbildīgu un tālredzīgu lēmumu enerģētiskās krīzes laikā stiprināt Latvijas enerģētisko drošību un neatkarību. Viņš uzsver, ka šis lēmums ir pozitīvs signāls ikvienam vēja parku attīstītājam, apliecinot, ka Latvija no "tukšām runām" nonākusi līdz reālam atbalstam elektroenerģijas ražošanas avotu dažādošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Zviedrijas Eolus Vindpark 53 izveidojis meitasuzņēmumu Kurzeme Offshore

LETA, 27.06.2022

"Kurzeme Offshore" vienīgais valdes loceklis ir vēja parku attīstītāja SIA "Eolus" vienīgais valdes loceklis Gatis Galviņš.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zviedrijas kompānija "Eolus Vindpark 53" izveidojusi Latvijā meitasuzņēmumu SIA "Kurzeme Offshore", liecina informācija "Firmas.lv".

Kompānija "Kurzeme Offshore" reģistrēta 2022.gada 15.jūnijā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Tās vienīgā īpašniece ir Zviedrijas "Eolus Vindpark 53".

Savukārt "Kurzeme Offshore" vienīgais valdes loceklis ir vēja parku attīstītāja SIA "Eolus" vienīgais valdes loceklis Gatis Galviņš.

Aģentūrai LETA Galviņš norādīja, ka "Kurzeme Offshore" Latvijā nodarbosies ar "offshore" jeb atkrastes vēja enerģijas projektu realizāciju.

Taču uz jautājumu, kādā termiņā projektus paredzēts īstenot, atbildi viņš nesniedza.

"Kurzeme Offshore" ir vienīgais "Eolus Vindpark 53" piederošais uzņēmums Latvijā. Tomēr Galviņš ir valdes loceklis vēl 13 dažādās kompānijās, kuras tieši un netieši pieder Zviedrijas "Eolus Vind Aktiebolag", tostarp "Eolus", kam ir 13 meitasuzņēmumi - "Pienava wind", "Mekji wind", "Melderi wind", "Audruves wind", "Dobele wind", "Osi wind", "Mindes wind", "Alokste wind", "Pievikas wind", "Gulbji wind", "Valpene wind", "Unas wind" un "Virzas wind".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēja parku attīstītājs SIA “Eolus” Dienvidkurzemes novada ziemeļu daļā un Kuldīgas novada dienvidu daļā starp Aizputi un Pāvilostu 74 km2 platībā iecerējis attīstīt 3 vēja parkus “Peivika wind”, “Minde wind” un “Alokste wind”.

Ņemot vērā Eiropas drošības izaicinājumus un nepieciešamību strauji stiprināt Latvijas enerģētisko neatkarību no ārvalstu energoresursiem, vēja parku attīstībai ir jābūt prioritātei gan pašvaldību dienaskārtībā, gan valstiskā mērogā, norāda uzņēmumā.

Dienvidkurzemes novada teritoriālais plānojums paredz vēja parku izbūvi, un konkrētā vēja parka teritorija iecerēto vēja parku attīstībai izraudzīta atbilstoši likumdošanā noteiktajām prasībām šādu parku izvietošanai. Trīs vēja parku teritorijās paredzēts izvietot līdz 80 vēja elektrostacijām, kas darbosies kā vienots vēja parks. Vienas turbīnas jauda plānota no 6-8MW.

“Gan rudenī piedzīvotā un ieilgusī elektroenerģijas cenu krīze, gan notikumi Ukrainā parāda, cik svarīga ir mūsu valsts spēja būt neatkarīgai no ārvalstu energoresursu piegādātājiem, un šis ir brīdis, kad valsts un pašvaldību līmenī šie procesi ir jāpaātrina. Vēja parku attīstība ir nozīmīgs solis ceļā uz šāda veida neatkarības iegūšanu un potenciālu cenas izlīdzinājumu ilgtermiņā. Tāpat būtiski, ka vēja enerģijas ieguve ir dabai draudzīga, un tās ražošanā tiek izmantots atjaunojams dabas resurss – vējš, “ stāsta SIA “Eolus” valdes loceklis Gatis Galviņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA “Eolus” Talsu novada Dundagas pagastā uzsācis attīstīt vēja parku “Valpene”, kas ik gadu varētu saražot ap 700-1000 GWh zaļās enerģijas.

Šobrīd apstiprināta vēja parka lokālplānojuma izstrādes uzsākšana.

Lokālplānojuma mērķis ir paredzēt vietu “Valpene” vēja parka ierīkošanai, tādējādi veicot grozījumus Dundagas pagasta teritorijas plānojumā.

“Laikā, kad stiprināt Latvijas enerģētisko neatkarību ir viena no prioritātēm, esam gandarīti par vēja parka “Valpene” attīstību. Plānots, ka vēja parkā tiks izvietotas 40 vēja turbīnas, kas gadā ļautu saražot 700-1000 GWh zaļās enerģijas - šādu enerģijas apjomu gadā patērē vairāk nekā 350 tūkstoši mājsaimniecību. Šāds enerģijas apjoms arī būtu pielīdzināms 10% no Latvijas kopējā gada elektroenerģijas patēriņa,” informē vēja parka “Valpene” attīstītāja SIA “Eolus” valdes loceklis Gatis Galviņš.

Komentāri

Pievienot komentāru