Mazais bizness

Strādā pie labākas alternatīvas hronometram

Anda Asere, 27.01.2020

Linards Šmeiksts (no kreisās), Kristaps Skrastiņš, Aleksandrs Vitjukovs, Mārcis Nīmants.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Sporta tehnoloģiju uzņēmums "xTimer" izstrādā laika mērīšanas sistēmu sportistiem, lai palīdzētu uzlabot sniegumu.

""xTimer" ir vienkārša un precīza laika mērīšanas sistēma sportistiem," saka Kristaps Skrastiņš, "xTimer" līdzdibinātājs. Risinājumam komplektā ir starta poga, uztvērējs un raidītāji. Uztvērēju sportists apliek ap vidukli, bet raidītājus izvieto skriešanas distancē. Kad sportists šķērso raidītāja zonu, tiek piefiksēts rezultāts. Visi rezultāti tiek apkopoti, atspoguļoti un glabāti mobilajā aplikācijā. "Mūsu misija ir palīdzēt sportistiem un viņu treneriem analizēt sniegumu treniņos, lai uzlabotu rezultātu," viņš teic.

Ideja par šādu risinājumu radās, kad K. Skrastiņš vidusskolā trenējās vieglatlētikā un novēroja, ka treniņos rezultātu fiksēšanai joprojām tiek izmantoti hronometri. Labi sprinteri trenējas gadiem, lai uzlabotu savu rezultātu vien par pāris milisekundēm, bet šādas nianses ar parastu hronometru izmērīt nav iespējams - tam ir nepieciešamas precīzākas ierīces. "Tagad, kad man ir elektronikas inženiera grāds un pieredze, spēju radīt labāku alternatīvu hronometram," viņš teic.

Šim produktam jau vairāk nekā gadu komanda - Kristaps Skrastiņš, Linards Šmeiksts, Aleksandrs Vitjukovs un Mārcis Nīmants - velta savu brīvo laiku vakaros un brīvdienās. Nesen piesaistīts riska kapitāla investīcija fonda "Buildit" finansējums produkta attīstībai, kas šo procesu ir ievērojami paātrinājis. Investīcijas palīdzējušas pabeigt produktu un piegādāt vairākiem vieglatlētikas Latvijas klubiem.

Pērn pārdoti pirmie "xTimer" komplekti. K. Skrastiņš teic, ka jaunuzņēmumu vidē tas ir labs rādītājs, kas apliecina, ka produkts ir labs ne tikai pašu acīs, bet arī citiem vajadzīgs un novērtēts.

"Iesākumā pētām vietējo tirgu, vienlaikus attīstot un uzlabojot pašu produktu. Tuvāko mēnešu laikā vēlamies paplašināt darbību un piedāvāt "xTimer" Eiropas vieglatlētikas klubiem. Tā kā produkts ir piemērojams ikvienam sporta veidam, kas mēra atlēta ātrumu, to var pielietot arī futbolā, basketbolā un citos sporta veidos," stāsta K. Skrastiņš.

Vaicāts par konkurenci, viņš teic, ka tirgū pārsvarā atrodami lieli lāzerveida vārti, kuriem izskrienot cauri tiek piefiksēts sportista rezultāts. "xTimer" atšķiras ar to, ka iekārta ir kompakta, viegla un vienkārši lietojama. Atšķirībā no līdzīgiem produktiem, šis risinājums ir iepakojams pavisam mazā somā un paņemams visur līdzi. "Tāpat mēs spējam izmērīt arī atlēta starta reakcijas laiku. Izmantojot iebūvētos skaļruņus, sportistam tiek dots "starts". Šādu funkciju patlaban nepiedāvā neviens cits ražotājs, bet sportistam tā ir ļoti svarīga, lai pierastu pie sacensību atmosfēras un varētu uzlabot reakcijas laiku, iegūstot tik svarīgās milisekundes," uzsver K. Skrastiņš.

Komandas turpmākie mērķi ir turpināt darbu pie klientu piesaistes, paralēli cenšoties piesaistīt investīcijas nākamo produktu izstrādei. "Šis ir mūsu pirmais uzņēmums, tāpēc šobrīd grūti novērtēt, cik lieli spējam izaugt sporta tehnoloģiju jomā, taču mums ir jau vairākas nākamo produktu idejas. Vēlamies arī tās realizēt," tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grantu programma "Atspēriens" ir noskaidrojusi desmit 2020. gada finālistus un aicina sekot publiskai ideju vērtēšanai tiešsaistē.

Grantu programmas "Atspēriens" finālisti šogad ir:

SIA "Aptolux" - modulārie gaismas paneļi;

SIA "BeeSage" - attālināta bišu stropu uzraudzības sistēma;

SIA "ROBOEATZ" - robotizēts ātrās ēdināšanas restorāns;

SIA "getUgo" - transporta iekārtu attālinātas vadības platforma;

SIA "Dont Panic" - automatizēts roku dezinfekcijas stends;

SIA "Loranet" - lietu interneta tīkla izbūve dažādu skaitītāju attālinātai nolasīšanai;

SIA "BIMSynch" - papildinātās realitātes risinājums būvniecībā;

SIA "RockTerms" - vizualizācijas rīks viegli uztveramu lietošanas noteikumu un citu juridisku dokumentu izstrādei;

SIA "Xtimer" - sprinta laika mērīšanas sistēma sporta treniņu vajadzībām;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim "Buildit" ir īstenojis četras akselerācijas programmas un veicis 23 investīcijas; katrā no uzņēmumiem investēti līdz 50 tūkstošiem eiro un kopējā summa tuvojas 900 tūkstošiem eiro.

Tālākas investīcijās 11 komandas piesaistījušas vairāk nekā vienu miljonu eiro. Aptuveni puse no visām akseleratorā uzņemtajām komandām līdz šim ir bijušas no Latvijas.

"Interese visu laiku ir diezgan stabila, katru reizi saņemam aptuveni 300 pieteikumus no daudzām pasaules valstīm. Pēdējās programmās vairāk komandu bijis no Igaunijas un citām tuvējām valstīm. Ir interese arī no Indijas un Amerikas, bet cilvēkiem ir pārāk grūti te nokļūt, tāpat komandām no tālām valstīm ir gandrīz neiespējami atvērt bankas kontu Latvijā. Tikai atsevišķos gadījumos veicam pārrunas un motivējam komandu pārcelties, jo zinām, ka tas būs grūti. Tas samazina mūsu izvēles iespējas un tāpēc vairāk skatāmies uz Baltiju un Eiropu, ar atsevišķiem izņēmumiem – arī Gruziju, Krieviju, Baltkrieviju," saka Matīss Neimanis, "Buildit" partneris.

Komentāri

Pievienot komentāru