Jaunākais izdevums

Gada laikā mikro alus darītava SIA Tālavas ķēniņa alus sarūpē aptuveni 15 tūkstošus litru alus. Nepārtraukti notiek arī dažādi eksperimenti, kad tiek kaut kas mainīts alus receptē vai tā brūvēšanas apstākļos, lai rastu vislabāko risinājumu, vēsta reģionālais laikraksts Dzirkstele.

SIA Tālavas ķēniņa alus izpilddirektore Ilze Kamarūte stāsta: «Tālavas ķēniņa alus jau ir kļuvis atpazīstams. Šobrīd mūsu ražotā alus lielākais daudzums tiek transportēts uz Rīgu, kur alus tiek pārdots dažos specializētajos alus veikalos, kafejnīcā Taka, kā arī lielākos veikalu tīklos, piemēram, Prisma. Pateicoties uzņēmumam Madara' 89, mūsu alus nonāk pie patērētājiem vairākos veikalos Vidzemē, piemēram, top! un Labais. Gulbenes novadā mūsu alus pagaidām ir nopērkams tikai atsevišķās vietās, lai gan tas varētu kalpot par vienu no izcilākajām novada vizītkartēm.»

Šobrīd galvenokārt tiekot meklētas reģionālās sadarbības iespējas, piemēram, ar uzņēmumiem, kas apkalpo dažādus pasākumus, ar viesu namiem, dažādu svinību organizētājiem un tamlīdzīgi. Viņa uzskata, ka tas dotu iespēju Gulbenes novadam un konkrētajam uzņēmumam atšķirties no līdzīgiem ar kaut ko savu – vietējo ražojumu. «Mēs pagaidām uzskatām, ka alum ir jādzīvo savā vidē un visās valstīs lielākais patēriņš tomēr ir pašu ražotajam alum, tāpēc pāri Latvijas robežām neraugāmies,» saka I.Kamarūte.

Nelielā alus ražotne Lizuma pagasta Kāmiešos savu darbību uzsāka pagājušajā gadā. Divu gadu laikā tā tika izveidota no lieliem laukakmeņiem savulaik būvētā kūts ēkā, kas tagad ir pārvērtusies līdz nepazīšanai. Alus cienītājiem jau ir dota iespēja nobaudīt Goda alu, Lizuma gaišo vasaru, Pērkona vasaru, Tālavas ķēniņa alu, ka arī stipro Vilkaču alu, kas tāpat kā pārējie tiek raudzēts ozolkoka kublos, kas ir roku darbs.

Plašāk - laikrakstā Dzirkstele.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto & Video

Kā top?: Alus uzņēmumā Tālavas ķēniņa alus

Žanete Hāka, 29.07.2016

Alus uzņēmumā sākas ar iesalu. Pamatā Tālavas ķēniņa alus izmanto Latvijas iesalu. Iesalu samaļ, saplacina, atbilstošā daudzumā no katra iesala veida, kā paredzēts receptē.

Foto: Tālavas ķēniņa alus

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties Tālavas ķēniņa alus darītavas ražošanas procesos.

SIA Tālavas ķēniņa alus ir mikro alus darītava Vidzemē, senās letu valsts Tālavas teritorijā, šodienas Lizuma pagastā, stāsta uzņēmuma izpilddirektore Ilze Kamarūte. Alus darītāji radījuši ap 10 alus šķirnēm, no kurām populārākās ir iecienītas Rīgā un Vidzemē.

Viss Tālavas ķēniņa alus ir roku darbs, alus tiek raudzēts vaļējos ozolkoka kublos, ne mazāk kā mēnesi izturēts nogatavinot un nav ne pasterizēts, ne filtrēts, ne arī mākslīgi gāzēts.

Pēc uzņēmuma vadītāju domām, tādam produktam, kā alus ir jāsniedz ne tikai fizioloģisks, bet arī garīgs baudījums – sajūtas, asociācijas, ko cenšas sniegt Tālavas ķēniņa alus raksturo, piemēram, leģenda uz etiķetes, vai ainas, ar kuru palīdzību šīs sajūtas tiek nodotas:

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Kafejnīca ir ar uzsvaru uz vietējo. Gan kultūrā, gan pasākumos, ko mēs organizējam. Atbalstīt un stimulēt vietējo ražotāju un tā produkciju. Ne aiz žēlsirdības un tikai tāpēc, ka vietējais, bet kvalitātes dēļ,» par savu lolojumu Liepājā saka kafejnīcas Kursas Putni radītājs, vadītājs un viesmīlis vienā personā Artūrs Butāns, raksta reģionālais laikraksts Kursas Laiks.

«Piemēram, izvēlamies kafiju, kas ir Latvijā grauzdēta. Saimnieks ir Andris, tāpēc tās nosaukums ir “Andrito”, viņš pats iepērk pupiņas no Brazīlijas un Kolumbijas. Kafija ir ļoti dārga un tagad Vecrīgā izkonkurē itāļu kafijas. Es redzu, cik profesionāli cilvēks pieiet savam darbam, cik profesionāli viņi apkalpo mūs, un man ir prieks ar viņiem sadarboties. Līdzīgi ir ar Aizputes vīniem, kuri jau atzinīgi novērtēti ārzemēs. Tad vēl izlejamais Tālavas Ķēniņa alus un Medalus, kas Kurzemē nekur citur nav nopērkams. Nekas jauns nav jāizdomā. Ir tikai jāparāda cilvēkiem, ka tepat blakus ir labas lietas. Mēs arī paši esam sākuši cept savu maizīti un taisīt savus veselīgos burgerus,» stāsta A.Butāns.

Komentāri

Pievienot komentāru