Tehnoloģijas

TV3 un LNT skatītājiem jārēķinās ar vismaz 0,20 Ls maksas pieaugumu mēnesī

Sanita Igaune, 04.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pašreiz LNT un TV3 visiem kabeļtelevīzijas skatītājiem tiek nodrošināti bez maksas: tas nozīmē – mēs neprasām samaksu par šiem kanāliem no abonentiem. Savukārt tehniskās izmaksas, lai šos kanālus uztvertu un nodrošinātu saviem abonentiem pilnībā, sedzam paši. Atceļot must carry TV3 un LNT kļūs par maksas kanāliem un klientiem, kuriem līdz šim par šiem kanāliem maksa bija 0,00 Ls, būs jārēķinās ar maksas pieaugumu vismaz 0,20 Ls mēnesī,» DB skaidroja IZZI valdes locekle Sandra Kraujiņa.

MTG vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš iepriekš DB norādīja, ka cena par kanālu varētu būt 10-15 eiro centu robežās atkarībā no kanālu popularitātes.

Kabeļtelevīzijas operatori iepriekš ir izteikušies, ka maksa, ko nosauc TV kanāla īpašnieks, gala patērētājam nozīmētu divas reizes lielāku maksājumu, jo jāņem vērā izmaksas operatora pusē. Pieņemot to, ka maksa par TV3 varētu būt 15 eiro centi, bet maksa par LNT – 10 eiro centi, tas nozīmētu, ka operatoriem par TV3 un LNT būs jāmaksā 25 eiro centi, bet gala maksājums klientiem, ja operators neveic izmaiņas TV kanālu skaitā vai savā izmaksu pozīcijās, varētu pieaugt par 50 eiro centiem jeb 0,35 Ls.

Tādējādi no vienas puses konkurence – operatoriem liegs celt maksu, no otras puses – izdevumu un peļņas sadaļas puse, kad operatoram būs jāpieņem lēmums, kurā virzienā doties, atzīmēja K. Ozoliņš. Lietuvā prakse rāda, ka pieaugums TV pakalpojumu maksas jomā bija 2–5% robežās.

Vienlaikus S. Kraujiņa atcentē, ka šobrīd televīzijas skatītāji tiek maldināti, ka par LNT un TV3 pārraidīšanas tiesībām maksās kabeļoperatori. «Tomēr vēlamies uzsvērt, ka nauda par LNT un TV3 skatīšanos tiks prasīta no gala patērētājiem – šajā gadījumā visi TV skatītāji, kas izmanto kabeļoperatoru pakalpojumus,» tā viņa.

Tāpēc IZZI aicināja Saeimas deputātus likumā iestrādāt grozījumu, ja nacionālo komerckanāli un sabiedriskie TV kanāli kļūst par maksas kanāliem, tad kabeļoperatori ir tiesīgi tos iestrādāt atsevišķā programmu blokā un piedāvāt par atsevišķu samaksu, kas segtu kanālu pieprasīto abonēšanas maksu. Tādējādi patērētājiem tiktu dota iespēja abonēt konkrētos kanālu, vai arī nē.

Ceturtdien, Saeima trešajā galīgajā lasījumā atbalstījusi likuma grozījumus, kas atcels obligātās retranslācijas principu. Līdz ar to LNT un TV3 varēs prasīt samaksu no kabeļoperatoriem par to veidotās programmas retranslēšanu. Izmaiņas ir spēkā no nākamā gada 31.marta līdz 2014.gadam, kad gaidāmas būtiskas izmaiņas TV jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru