Citas ziņas

Uzņēmēju Kuldīgā izbrīna regulāras robežsardzes kontroles uzņēmumā

Māris Ķirsons, 13.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bērza saplākšņa ražotāju Kuldīgā SIA Stiga RM pārsteigušas robežsardzes regulārās pārbaudes rūpnīcā un vairāku darbinieku administratīva sodīšana par to, ka pasei beidzies derīguma termiņš vai nav deklarēta dzīvesvieta, trešdien raksta laikraksts Dienas Bizness.

Lai pievērstu uzmanību šādai Valsts robežsardzes darbībai, SIA Stiga RM valdes loceklis Andris Ramoliņš uzrakstījis vēstuli Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei, Ministru prezidentam Mārim Kučinskim un iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim.

Savā vēstulē A. Ramoliņš norāda, ka kopš 2014. gada, kad SIA Stiga RM pārņēma maksātnespējīgā uzņēmuma ražotni, tajā ieguldīti teju 30 milj. eiro un tiek plānotas vēl 7 milj. eiro investīcijas. Ražotnē nodarbināti 177 darbinieki, bet nākotnē to skaits pieaugs. Tomēr ar skumjām A. Ramoliņs atzīst, ka joprojām daudzas valsts institūcijas vēlas savu darbu organizēt represīvā un uzbrūkošā formā. Šāda situācija nav normāla. «Esam spiesti secināt, ka atsevišķas valsts iestādes, iespējams, pārkāpjot pilnvaras un neievērojot procedūras, sākušas īstenot agresīvu kontrolējošo darbību ne tikai pret uzņēmumiem, bet arī tieši pret darbiniekiem, tādējādi faktiski aizbiedējot jau tā trūkstošas darba rokas,» vēstulē raksta A. Ramoliņš. «Stiga RM viennozīmīgi piekrīt viedoklim, ka valstī jāvalda likumam un noteiktai kārtībai, bet iebilst pret formu, kādā institūcijas un ierēdņi, kurus algo nodokļu maksātāji, savas pilnvaras īsteno,» raksta A. Ramoliņš.

Viņaprāt, maigi izskatoties, ir dīvaini no robežsardzes, kas sakās pildām imigrācijas policijas pienākumus, sāk izrakstīt un iekasēt sodus Latvijas pilsoņiem par pasu derīguma termiņa beigām un dzīvesvietas deklarēšanas kļūdām. «Viss nostājas savās vietās, ja šai iestādei ir kāds soda naudu plāns, ko citādāk izpildīt nevar - tad jāķeras pie šī vienīgā salmiņa. Ja tā turpināsies, tad drīzumā robežsargi visiem pasi vai identifikācijas karti prasīs Kuldīgā un citās Latvijas pilsētās, tādējādi varēs papildināt valsts maku,» secina A. Ramoliņš.

Robežsardze pilda normatīvajos aktos uzticētās funkcijas, tostarp veic ārzemnieku ieceļošanas, uzturēšanās un izceļošanas kontroli, SIA Stiga RM nav vienīgais uzņēmums, kurš saskaras ar attiecīgās iestādes pārbaudēm, Dienas Biznesam stāsta Valsts Robežsardzes priekšnieka vietnieks Guntis Pujāts. Viņš norāda, ka būtībā robežsardze pilda Valsts robežsardzes likumā noteiktu uzdevumu - vēsturiski pārņemtu imigrācijas policijas funkciju un tāpēc arī perspektīvā uzņēmējiem jārēķinās ar attiecīgām pārbaudēm, kaut arī tie darbojas iekšzemē, kur līdz valsts robežai ir daudzi desmiti un pat simti kilometru.

G.Pujāts skaidro, ka robežsardzes likuma normas paredz, ka robežsargam ir tiesības pārbaudīt ne tikai ārzemnieku ieceļošanu, bet arī uzturēšanos Latvijā, pārbaudīt ziņu patiesumu, apmeklējot un apsekojot uzņēmumu darba vietas bez iepriekšējas paziņošanas un arī kādas atļaujas saņemšanas no uzņēmuma īpašnieka vai pilnvarotās personas.

Visu rakstu Robežsardze rosās ārpus robežām lasiet trešdienas, 13.jūnija laikrakstā Dienas Bizness!

Komentāri

Pievienot komentāru