Ekonomika

VEON un Kyivstar vadība Kijivā paziņo par 600 miljonu ASV dolāru investīcijām

Db.lv, 13.02.2024

Jaunākais izdevums

VEON un “Kyivstar” vadība Kijivā paziņo par 600 miljonu ASV dolāru investīcijām. Nākotnes plānos investīciju palielināšana līdz vienam miljardam.

Globālais digitālais operators VEON, kura daļējs īpašnieks ir arī Latvijas pilsonis Pēteris Avens, kopā ar Ukrainas telekomunikāciju uzņēmumu “Kyivstar” paziņojuši par 600 miljonu ASV dolāru investīcijām 2024.-2026. gada periodā Ukrainas atjaunošanai, ziņo Ukrainas medijs РБК-Україна, atsaucoties uz uzņēmuma vadības vizīti Kijivā.

Ukrainas lielākais telekomunikāciju uzņēmums un viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem “Kyivstar” 2023. gadā kapitālieguldījumos ieguldīja aptuveni 174 miljonus ASV dolāru, un nākotnē, ja tirgus apstākļi to ļaus, plāno paplašināt savu investīciju apjomu no 600 miljoniem ASV dolāru trīs gadu laikā līdz 1 miljardam ASV dolāru piecu gadu laikā. VEON apņemšanās investēt Ukrainā bija uzmanības centrā augsta līmeņa delegācijas vizītes laikā 5.februārī Kijivā.

Delegācija, kuras sastāvā bija VEON dibinātājs Ogijs Fabela (Augie Fabela), VEON grupas izpilddirektors Kaans Terzioglu (Kaan Terzioglu) un “Kyivstar” direktoru padomes loceklis, bijušais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, tikās ar prezidenta kancelejas vadītāju Andriju Jermaku, ASV vēstnieci Ukrainā Bridžitu Brinku (Bridget Brink) un Nīderlandes vēstnieces Ukrainā vietnieci Esselīnu van Ertenu (Esselien van Eerten).

Tikšanās laikā Maiks Pompeo uzsvēra, ka viņš tic Ukrainas uzvarai un tās atbalstam no ASV puses neatkarīgi no nākamā prezidenta vārda. Viņš arī nosauca “Kyivstar” par lielisku paraugu Rietumu investīcijām, kas Ukrainai būs nepieciešamas tās ekonomikas atveseļošanās laikā.

“Neatkarīgi no tā, kurš pēc dažiem mēnešiem uzvarēs ASV prezidenta vēlēšanās, mēs nodrošināsim Ukrainai nepieciešamos instrumentus uzvarai. Tas ir svarīgi Eiropai, tas ir svarīgi arī manai valstij. Labajiem puišiem ir jāuzvar, un labie puiši ir Ukrainas tauta,” sacīja Pompeo, piebilstot, ka diktatūras uzvara ir nepieļaujama, jo [tad] “pasaule nonāks ļoti sliktā stāvoklī”. “Esmu patiesi priecīgs atgriezties Kijivā – tagad VEON ģimenes sastāvā, kā “Kyivstar” padomes loceklis.

Ukrainai ir jāuzvar šajā karā ne tikai kaujas laukā, bet arī ekonomiski. Privātajam biznesam, jo īpaši starptautiskajiem investoriem, ir izšķiroša loma šīs uzvaras nodrošināšanā, un esmu pārliecināts, ka visi akcionāri to saprot un novērtē. Mani iedvesmo VEON un “Kyivstar”, kā arī citu privātā sektora uzņēmumu, kas, neraugoties uz visām grūtībām, turpina uzticīgi kalpot Ukrainas iedzīvotājiem, neticamā centība,” teica Pompeo.

Arī VEON Group izpilddirektors Kaans Terzioglu norādīja, ka uzņēmumam nav šaubu par nepieciešamību atbalstīt Ukrainu un slēgt savu uzņēmējdarbību agresorvalsts teritorijā. “Jau kopš pirmajām pilna mēroga kara dienām VEON ir palīdzējis Ukrainai. Vēlos pateikties mūsu starptautiskajiem investoriem par atbalstu mūsu aiziešanai no Krievijas tirgus, ko mēs realizējām jau 2023. gada oktobrī, un par mūsu nelokāmo koncentrēšanos uz investīcijām Ukrainā, tostarp 600 miljonu ASV dolāru saistībām. Mēs strādāsim, lai nodrošinātu šai valstij uzvaras vērtu, veiksmīgu un iedvesmojošu nākotni,” uzsvēra Terzioglu.

Savukārt VEON interneta vietnē veon.com norādīts, ka turpinot kampaņu “Investē Ukrainā, TAGAD!”, VEON un “Kyivstar” Kijivā ir arī kopīgi rīkojuši biznesa un investīciju forumu “B2U: Business to Ukraine”. Foruma laikā vairāk nekā 100 Ukrainas vadošo uzņēmumu pārstāvji diskutēja par ieguldījumu klimata uzlabošanu valstī, kas, savukārt, kā sagaidāms, veicinās starptautisko uzņēmumu plūsmu uz Ukrainu, sekmējot valsts ekonomisko noturību.

VEON ir Amsterdamas biržā kotēts mobilo sakaru operators (VON.AS) un tas ir 100% Ukrainas lielākā telekomunikāciju uzņēmuma “Kyivstar” īpašnieks. VEON grupas digitālie operatori nodrošina savienojumu un digitālos pakalpojumus gandrīz 160 miljoniem klientu Ukrainā, Pakistānā, Bangladešā, Kazahstānā, Uzbekistānā un Kirgizstānā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, kurš novembra vidū pievienojās Pjotram Avenam daļēji piederošā Ukrainas telekomunikāciju uzņēmuma “Kyivstar” direktoru padomei, intervijā Ukrainas medijam nv.ua norādījis, ka runas par “Kyivstar” nacionalizāciju būtu solis atpakaļ.

“Ukrainai būs vajadzīgi milzīgi privātā sektora ieguldījumi, ārvalstu tiešie ieguldījumi un atbalsts no Eiropas un ASV privātā sektora, lai pārvarētu kara sekas. Ja netiks aizsargātas īpašumtiesības, tostarp akcionāru tiesības Amerikas Savienotajās Valstīs, un netiks saglabāti uzņēmumi, kas sniedz labumu Ukrainas tautai, tā būs stratēģiska kļūda Ukrainai, kas padarītu Ukrainas atjaunošanu un atbalstu šai valstij turpmākajos gados daudz grūtāku un dārgāku, un kapitāla plūsmas daudz ierobežotākas,” intervijā pauž Maiks Pompeo.

Bijušais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo sāk darbu Pjotram Avenam daļēji piederošā Kyivstar direktoru padomē 

Bijušais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo kā neatkarīgs direktors pievienosies Pjotram Avenam...

Pēc viņa teiktā “Kyivstar” ir svarīga Ukrainas ekonomikas pērle. ““Kyivstar” ir neticami labi kalpojis Ukrainas tautai un bijis neticami dāsns. Pēdējo divu gadu laikā tas bijis arī nozīmīgs dalībnieks, palīdzot Ukrainas tautai,” intervijā nv.ua saka bijušais ASV valsts sekretārs.

M.Pompeo “Kyivstar” direktoru padomē darbosies kā konsultāciju kompānijas “Impact Investments” partneris, kas ir ASV nesen izveidota stratēģisko un finanšu konsultāciju un ieguldījumu sabiedrība.

“Es ar lepnumu pievienojos “Veon” un “Kyivstar” izcilajā kalpošanā Ukrainas iedzīvotājiem, nodrošinot būtisku savienojamību un digitālos pakalpojumus veselības, izglītības, uzņēmējdarbības izaugsmes un izklaides jomā. Es arī izsaku atzinību “Kyivstar” mātesuzņēmumam “Veon” par tā vadošo lomu investīciju veikšanā Ukrainā ar savu ilgtermiņa apņemšanos un iniciatīvu “Investēt Ukrainā tagad!””, kompānijas “Veon” paziņojumā norāda M. Pompeo uzsverot, ka tieši ar privāto uzņēmumu un investīciju palīdzību Ukraina nodrošinās savu ekonomisko nākotni un panākumus.

“Veon” jau šā gada jūnijā paziņoja par apņemšanos ar meitasuzņēmuma “Kyivstar” starpniecību investēt 600 miljonus ASV dolāru Ukrainas atveseļošanā. Ieguldījumi tiks veikti “Kyivstar” infrastruktūras projektos, nodrošinot būtisku savienojamību un 4G pakalpojumus visā valstī, attīstot visiem ukraiņiem pieejamus augstākā līmeņa digitālos pakalpojumus un kopienas atbalsta projektus. Apņemoties sniegt pakalpojumus Ukrainā, “Veon” ir pilnībā pametis Krievijas tirgu, pārdodot savu meitaskompānijas “Vimpelcom” par pusi no tā vērtības, jo Krievija apstiprina ārvalstu aktīvu pārdošanu tikai pēc 50 % atlaides noteikšanas.

Jautāts, vai ārvalstu investori ir gatavi nākt uz Ukrainu, Maikls Pompeo teic, ka pirms dažiem mēnešiem bijis Kijivā kopā ar privāto investoru grupu no būvniecības nozares līdz telekomunikācijām. “Viņi meklēja veidus, kā atrast vietas, kur varētu ieguldīt, gūt peļņu saviem akcionāriem, bet vienlaikus veikt svarīgo rekonstrukcijas un atjaunošanas darbu, kas jāveic Ukrainā. Es domāju, ka amerikāņu investori ir pilnībā gatavi to darīt, bet viņiem tas jādara ar pārliecību, ka viņi var ieguldīt Ukrainā tā, lai viņu uzņēmumi gūtu peļņu, ka pret viņu darbiniekiem tiks nodrošināta laba attieksme un kapitāls, ko viņi ieguldīs Ukrainā, būs pasargāts no konfiskācijas vai nacionalizācijas,” saka Pompeo.

“Veon” ir Amsterdamas biržā kotēts mobilo sakaru operators (VON.AS) un tas ir 100% Ukrainas telekomunikāciju uzņēmuma “Kyivstar” īpašnieks.

M. Pompeo bija 70. ASV valsts sekretārs no 2018. līdz 2021. gadam un sestais Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktors no 2017. līdz 2018. gadam. Iepriekš M. Pompeo pārstāvēja Kanzasas štatu ASV Pārstāvju palātā no 2011. līdz 2017. gadam. Viņš ir absolvējis ASV Militāro akadēmiju Vestpointā un Hārvardas Juridisko skolu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Amsterdamas biržā kotētais un Pjotram Avenam piederošais mobilo sakaru operators Veon (VON.AS) šonedēļ paziņoja par pilnīgu Krievijas tirgus pamešanu, vēsta Reuters.

“Darījums neparedz nekādas uzņēmuma atpirkšanas iespējas un nozīmē Veon pilnīgu aiziešanu no Krievijas tirgus,” teikts uzņēmuma paziņojumā. Vimpelcom tagad pilnībā ir kļuvis par Krievijas uzņēmumu. Veon pabeidzis sev piederošās Krievijas kompānijas Vimpelcom pārdošanu uzņēmuma menedžmentam, izpilddirektora Aleksandra Torbahova vadībā.

“Darījums paver jaunas iespējas uzņēmumam,” atsevišķā paziņojumā uzsver Torbahovs. “Mēs esam atbrīvojušies no ierobežojumiem un tagad kļūsim vēl mobilāki un atvērtāki biznesa attīstībai Krievijā.”

2022. gada novembrī Veon paziņoja par plāniem pārdot Vimpelcom par 130 miljardiem rubļu (1,28 miljardiem ASV dolāru). Savukārt pagājušajā mēnesī kompānijanorādīja, ka pirkšanas un pārdošanas līgumā veiktiegrozījumi nav materiāli ietekmējuši darījuma nosacījumus, par kuriem bija panākta vienošanās jaupagājušā gada novembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Bijušais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo sāk darbu Pjotram Avenam daļēji piederošā Kyivstar direktoru padomē

Db.lv, 21.11.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo kā neatkarīgs direktors pievienosies Pjotram Avenam daļēji piederošā Ukrainas telekomunikāciju uzņēmuma Kyivstar direktoru padomei, vēsta Bloomberg.

M. Pompeo Kyivstar direktoru padomē darbosies kā konsultāciju kompānijas Impact Investments partneris, kas ir ASV nesen izveidota stratēģisko un finanšu konsultāciju un ieguldījumu sabiedrība. Impact Investments uzdevums ir konsultēt un sniegt atbalstu Kyivstar, kā arī uzņēmuma māteskompānijas Veon vadībai stratēģiski svarīgos darbības virzienos Ukrainā.

Maiks Pompeo: “Esmu gandarīts, ka varu palīdzēt Kyivstar un Veon komandai sniegt Ukrainas iedzīvotājiem mūsdienīgus digitālos pakalpojumus veselības, izglītības, biznesa izaugsmes un izklaides jomā. Tieši privātā uzņēmējdarbība un investīcijas palīdzēs Ukrainai nodrošināt izaugsmi un attīstību. Tāpēc ceru, ka arī man izdosies sniegt vērtīgu ieguldījumu, lai šie slavējamie centieni izdotos.”

Komentāri

Pievienot komentāru