Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Tikko kā atgriezāmies no Metāla svētkiem,» stāstījumu par jauno printeri, kura ideja lolota jau ilgāku laiku, sāk Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas direktores vietnieks Kaspars Antonevičs. Sestdien pirmo reizi ikviens varēja iepazīties ar jauno 3D printeri, kurš skolas īpašumā ir kopš piektdienas, vēsta reģionālais laikraksts Zemgales Ziņas.

Jaunais printeris, pirmkārt, tiks izmantots mācību procesā, teicis K.Antonevičs. 12. klases skolēni jau rasē trīsdimensiju objektus, tāpēc printeris būs laba iespēja, kā radīt saikni starp datoru, kurā objekts ir skatāms virtuāli, un izprintēto objektu, kas ir padarītā rezultāts. Iespēja sasaistīt realitāti un redzēt rezultātu ar to, kas tiek izveidots datorā, pēc K.Antoneviča domām, skolēniem dos papildu motivāciju darboties.

Printeris izmaksājis gandrīz 3000 eiro un iegādāts par skolas budžeta līdzekļiem. Iespējams iegādāties arī lētākus printerus, taču izprintētie priekšmeti tad nebūtu tik izturīgi. Ar printeri iespējams izdrukāt līdz pat 20x20x40 centimetrus lielus priekšmetus - atslēgu piekariņus, pildspalvas, skrūves, pat automobiļu detaļas. Divus atslēgu piekariņus var izdrukāt 40 minūtēs. Drukāšanas ilgums atšķiras no detaļas sarežģītības, no tā, vai detaļas vidus ir tukšs vai pildīts, arī no sagaidāmās kvalitātes – jo printējamais slānis plānāks, jo printēšanas process ilgāks.

Printera izdrukātie priekšmeti veidoti no trīs veidu materiāliem. Pirmkārt, tā var būt kukurūzas ciete, kas ir dabīga, taču augstā temperatūrā kūst. Otrkārt, iespējams printēt ar ABS plastmasu, kas ir ļoti izturīga, taču kūstot izdalās smaka. Trešais materiāls ir PET plastmasa, kas tāpat ir izturīga, bet mazliet dārgāka par iepriekšējo. Printera trūkums esot tas, ka vienlaicīgi var drukāt ar vienu krāsu, tomēr krāsas iespējams mainīt. Piemēram, iespējams iegūt skrūvi, kuras viena puse ir dzeltena, bet otra puse – melna, raksta Zemgales Ziņas.

Komentāri

Pievienot komentāru