Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

Latvijas LED gaismekļu ražotājs SIA “Vizulo” investējis 1 489 000 eiro trīs jaunu industriālo iekštelpu gaismekļu ražošanas iekārtu iegādē un uzstādīšanā ražotnē Iecavā, tādējādi kāpinot uzņēmuma konkurētspēju zaļo inovāciju jomā.

Pateicoties šim ieguldījumam, uzņēmums kā vienu no prioritātēm nākamajiem trim gadiem ir izvirzījis palielināt iekštelpu gaismekļu pārdošanas apjomus līdz 30% no uzņēmuma grupas kopējā apgrozījuma. “Vizulo” grupas apgrozījums 2023. gadā bija 19,1 miljons eiro.

SIA “Vizulo” investīcijas piesaistījis, izmantojot Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu sniegtās iespējas. Ieguldījumi jaunajās iekārtās ļāvuši paplašināt produktu klāstu ar jauniem, augstas pievienotas vērtības produktiem, kā arī, optimizējot ražošanas procesus, samazinājis materiālu patēriņu. Uzņēmums iegādājies metāla lokšņu automātiskās lāzerštancēšanas iekārtu ar robotizētu lokšņu ielādi un sortēšanu, robotu sistēmu automatizētai gaismekļu vadu savilkšanai un lokšņu metāla locīšanas iekārtu.

Inovatīvajiem produktiem uzlabotas ekspluatācijas īpašības, kas dod iespēju nodrošināt to pašu apgaismojuma daudzumu ar samazinātu enerģijas apjomu. Savukārt, uzlabojot transporta loģistikas procesus, tiek sekmēts arī CO2 ietaupījums.

Projekta gaitā tapušie trīs jaunie industriālie iekštelpu gaismekļi testēti projekta partnera "Primekss Norge” objektos Norvēģijā, pēc tam kopīgi izstrādājot rekomendācijas jauno produktu uzlabošanai un ietekmes uz vidi mazināšanai. Tie pierādījuši sevi kā energoefektīvi un ilgtspējīgi produkti.

“Strādājam kopā zaļai, konkurētspējīgai un iekļaujošai Eiropai, un viena no uzņēmuma definētajām prioritātēm nākamajiem trim gadiem ir palielināt iekštelpu gaismekļu pārdošanas apjomus līdz 30% no uzņēmuma kopējā apgrozījuma. Šī prioritāte uzstādīta ar mērķi samazināt nozares sezonalitāti, piemēram, Ziemeļvalstīs ielas gaismekļus var uzstādīt/nomainīt tikai sezonā, kad ir iespējams veikt ceļa būvdarbus, kā arī nosegt pieaugošo patērētāju vajadzību iekštelpu gaismekļu nomaiņai uz efektīvākiem un videi draudzīgākiem sabiedriskajās ēkās – pašvaldībās, sabiedriskos objektos, skolās un bērnu dārzos, rūpnīcās un noliktavās, ofisos un daudzdzīvokļu ēku koplietošanas telpās, daudzstāvu autostāvvietās un citviet,” saka Jānis Zeltiņš, SIA “Vizulo” valdes priekšsēdētājs.

Ne tikai šā projekta gaitā uzņēmums īsteno ilgtspējīgas vides, sociālās un pārvaldības jomas, pārorientējoties uz videi draudzīgu uzņēmējdarbību. Ikdienas darbā ražotnē tiek lietoti risinājumi, kas ļauj efektīvāk izmantot vides resursus, piemēram, ūdeni un elektroenerģiju, kas tiek ieviesti arī ražošanas cehos, nodrošinot krājumu pārvaldību, samazinot materiālu zudumus un veicinot resursu ekonomiju. Ražotājs, īstenojot zaļās domāšanas uzņēmējdarbību, pat atteicies no pildspalvas un papīra, pārejot uz digitālajiem dokumentiem, kas nozīmē mazāku slodzi kokiem un mazāku atkritumu pārstrādes apjomu.

“Augstā produktu efektivitāte nodrošinās paaugstinātu pieprasījumu tirgus segmentā, kas novērtē energoefektivitāti un kā galveno parametru izvēlas nevis zemāko cenu, bet gan kvalitāti un izmaksas gaismekļu ekspluatācijas laikā. Tādā veidā tiks diversificēta un attīsta uzņēmuma darbību ar produktiem, kuri dzīves ciklā atstāj mazāku ietekmi uz vidi, palielinot uzņēmuma konkurētspēju un eksportspēju,” prognozē J. Zeltiņš.

Ražotājs, kas nodarbina 155 cilvēkus, būtisku uzsvaru liek uz pētnieciskām aktivitātēm, šā mērķa sasniegšanai investējot ne mazāk kā 7% no sava apgrozījuma. Uzņēmuma peļņa tiek reinvestēta, un, robotizējot un ieviešot progresīvas tehnoloģijas, mērķtiecīgi tiek iets uz uzņēmumu resursu patēriņu optimizēšanu, tādējādi ražošanas procesu padarot arvien draudzīgāku videi.

Jāpiebilst, ka uzņēmums plāno turpināt palielināt savus darbības rādītājus, kāpinot gan peļņu, gan rentabilitāti, turpinot koncentrēties galvenokārt uz eksporta tirgiem. Pērn produkti tika eksportēti uz vairāk nekā 30 valstīm, un pēdējos divos gados eksporta apjoms vidēji sasniedz 90% no kopējā apgrozījuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas LED gaismekļu ražotājs “Vizulo” ir uzstādījis jau vairāk kā 25 000 gaismekļu Islandes pašvaldībās aptuveni 7,5 miljonu vērtībā, informē uzņēmums.

“Vizulo” nodrošina izdevīgāko risinājumu 10 gadu periodam, kurā ņemts vērā ne vien elektrības patēriņš un īpaša gaismekļu konfigurācijas spēja, piemēram, neapžilbināt satiksmes dalībniekus, bet arī iespēja mākslīgajā apgaismojumā redzēt priekšmetus reālās krāsās, kādas var redzēt saules gaismā.

“Vizulo” valdes loceklis Jānis Zeltiņš skaidro: “Islandē konkursi tiek veidoti, primāri domājot par iedzīvotāju labsajūtu, piemēram, lai ārpus telpām uzstādītais apgaismojums nespīdētu iekšā māju logos, neapžilbinātu gājējus, autobraucējus, velosipēdistus. Tā kā Islandē bieži ir nomācies laiks un piecus mēnešus gadā šajā valstī ir polārā nakts, kvalitatīvs ieluapgaismojums ir jo īpaši svarīgs. Viens no konkursu vērtēšanas kritērijiem ir tas, lai izvēlētās apgaismojuma diodes precīzi atveidotu krāsas (salīdzinot ar dabisko gaismu) it visam ne tikai ārā, bet arī iekštelpās. Tādēļ svarīgs nosacījums ir gaismekļu augstais krāsu atveidošanas indekss (Color Rendering Index – CRI). Tādejādi tiek panākts, ka konkursos var piedalīties tikai uzņēmumi ar gaismekļiem, kuriem ir augstvērtīgas diodes.”

Komentāri

Pievienot komentāru