Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašu kapitāls lielāks par miljonu latu ir 12 zemnieku saimniecībām, liecina Latvijas turīgāko zemnieku TOP 50, kas publicēts Latvijas Avīzē.

Savukārt miljona eiro robežu sasniegušas un pārsniegušas 29 zemnieku saimniecības, bet turīgāko lauksaimnieku piecdesmitnieka apakšējā robeža ir pusmiljons latu.

Saraksta 1. vietā ir Valentīns Kokalis – kādreiz tik pazīstamā tranzītuzņēmēja redzamākā un vērtīgākā manta pašlaik ir zemnieku saimniecība Ezernieki, kurai pieder četri zemesgabali Kuldīgas, Ventspils un Pāvilostas novadā un kuras pašu kapitāls pagājušā gada sākumā bija 1,79 miljoni latu. 2. vietā ierindojies Arnis Burmistris – līdz pagājušā gada novembra beigām zemnieku saimniecība Vilciņi, kuras pašu kapitāls pārsniedz 1,41 miljonu latu, piederēja 1943. gadā dzimušajai Rutai Burmistrei, bet nu pārgājusi 1974. gadā dzimušā Arņa Burmistra oficiālā īpašumā. Zemnieku saimniecībai Tērvetes, Jelgavas un Dobeles novadā pieder kopumā 26 zemesgabali. Savukārt 3. vietā – pazīstamais motobraucējs Jānis Vinters, kura zemnieku saimniecībai Līgo Lielplatones un Vilces pagastā pieder kopumā septiņi zemesgabali, tās pašu kapitāls pagājušā gada sākumā bija 1,35 miljoni latu. Sarakstā ierindojies arī pazīstamais ekspolitiķis Gundars Bērziņš, kura vadītā saimniecība Delles pagājušo gadu sākusi ar 774 tūkstošu latu pašu kapitālu.

Kā vēsta saraksta veidotāji, jau pirms vairākiem gadiem Latvijas miljonāru sarakstā parādījās pirmie nevis pārtikas rūpniecības pārstāvju, bet tieši lauksaimnieku vārdi un uzvārdi, un tagad ar Lursoft palīdzību pirmoreiz apkopoti dati par to, kuri tad ir mūsu valsts turīgākie zemnieki, proti, kuri Latvijas uzņēmumi, kas juridiski reģistrēti kā zemnieku saimniecības, būtu uzskatāmi par miljonāriem. Saraksts uzskatāmi parāda – lai gan Zemgale ir un paliek galvenā Latvijas labības klēts, tomēr lielas un vērtīgas zemnieku saimniecības atrodas arī citos valsts reģionos – gan Kurzemē, gan Vidzemē, mazāk – Latgalē.Turklāt, kā izrādās, īpašumā esošās zemes daudzums Latvijā nav galvenais lielas un vērtīgas zemnieku saimniecības raksturlielums: šajā sarakstā ir vesela virkne zemnieku saimniecību, kurām saskaņā ar zemesgrāmatu datiem pieder vien daži hektāri zemes, bet reizēm – pat ne niecīgākais zemes pleķītis. Toties apjomīgas platības tiek nomātas vai arī pieder zemnieku saimniecības īpašniekam kā fiziskai personai.

1. Valentīns Kokalis

2. Arnis Burmistris

3. Jānis Vinters

4. Uldis Caune

5. Ainārs Meiers

6. Valters Bruss

7. Uldis Vangalis

8. Andris Grantiņš

9. Jānis Kapcjuhs

10. Arvis Mikāls

Komentāri

Pievienot komentāru