Ražošana

Akcīzes nodokļu markas par 10,67 miljoniem eiro piegādās Baltijas banknote

Žanete Hāka, 15.08.2013

Jaunākais izdevums

SIA Baltijas banknote uzvarējusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīkotajā konkursā par akcīzes nodokļu marku izgatavošanu un piegādi, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB).

Kopējā līgumcena ir 10,67 miljoni eiro.

Db.lv jau rakstīja, ka akcīzes nodokļu marku iepirkumu VID izsludināja vairākas reizes, un vairākas reizes tas tika apstrīdēts.

Jūnijā IUB tika saņemta SIA Baltijas banknote sūdzība, kurā tiek apstrīdēts akcīzes nodokļa marku iepirkums.

Līdz šim akcīzes nodokļa marku izgatavošanu un piegādi VID turpināja nodrošināt De la Rue spēkā esoša līguma ietvaros.

VID vairāk nekā 10,67 miljonus eiro (7,5 milj. latu) apjomīgā konkursā par akcīzes nodokļa marku izgatavošanu iepriekš uzvarēja Viļņā reģistrēta kompānija SAS Garsų pasaulis.

Uzvarētājam jāizgatavo un jāpiegādā VID hologrammas akcīzes nodokļa markas alkoholisko dzērienu un smēķējamās tabakas, cigāru un cigarillu marķēšanai par vairāk nekā 5,3 milj. eiro, kā arī papīra akcīzes nodokļa markas cigarešu, smēķējamās tabakas, cigāru un cigarillu marķēšanai par tik pat lielu summu.

Pirmajā konkursa daļā savus pieteikumus iesniedza četri komersanti, bet otrajā konkursa daļā – pieci uzņēmumi.

Lietuvas SAS Garsų pasaulis piedāvāja viszemāko cenu, kas arī tika noteikta kā galvenais konkursa uzvarētāja kritērijs.

Viļņā bāzētā SAS Garsų pasaulis ir lielākā tipogrāfija Lietuvā, teikts uzņēmuma mājas lapā.

Pērn konkursā piedalījās divi uzņēmumi - Krievijas uzņēmums Poligraf-zaščita un Lielbritānijā reģistrēts uzņēmums De La Rue International Limited, bet Garsu pasaulis un Lielbritānijas3M UK Plc nokavēja pieteikumu iesniegšanas termiņu, līdz ar to iepirkumu komisija neesot bijusi tiesīga pieņemt šos pieteikumus.

Savukārt vēl divi uzņēmumi iesniedza sūdzības par iepirkuma konkursu - SIA Baltijas banknote un Lietuvas

uzņēmums UAB Gima industry.

Rezultātā iepirkuma komisija nolēmusi par konkursa izbeigšanu bez rezultātiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saskaņā ar grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli" 1.janvārī stājas spēkā vairākas izmaiņas akcīzes jomā, informē Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Vairākām akcīzes preču grupām mainās akcīzes nodokļa likmes - tabakas izstrādājumiem, tostarp cigaretēm, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamiem šķidrumiem, to sagatavošanas sastāvdaļām (e-šķidrumi) un tabakas aizstājējproduktiem.

No nākamā gada 1.janvāra mainās arī akcīzes nodokļa likmes piemērošanas kārtība bezalkoholiskajiem dzērieniem un etilspirtam, kuru satur uztura bagātinātāji.

Pēc VID aplēsēm likmes paaugstināšanās tabakas izstrādājumiem cigarešu cenu (20 cigaretes paciņā, cena 3,6 eiro) varētu palielināt par 0,13 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), cigāru un cigarillu cenu (10 gabali paciņā) - par 0,13 eiro, smēķējamās tabakas cenu (40 grami paciņā) - par 0,27 eiro, bet karsējamās tabakas cenu (6,2 grami paciņā) - par 0,35 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Samazinās administratīvo slogu akcīzes nodokļa marku apritē

Dienas Bizness, 12.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta (MK) sēdē otrdien izskatīts MK noteikumu projekts par kārtību, kādā alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus marķē ar akcīzes nodokļa markām. Projekts nosaka, ka tiks būtiski samazināts administratīvais slogs nodokļu maksātājiem, kā arī atvieglota akcīzes nodokļa marku uzskaite un marķēšana, informē Finanšu ministrijā (FM).

Lai samazinātu administratīvo slogu nodokļu maksātājiem, kā arī atvieglotu akcīzes nodokļa marku uzskaiti un marķēšanu, noteikumi paredz akcīzes nodokļa markas piesaistīt ar akcīzes nodokli apliekamajai alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu grupai, nevis nosaukumam, kā tas bijis līdz šim.

FM skaidro, ka nodokļu maksātājiem tiks vienkāršoti alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa marku pasūtīšanas, saņemšanas un informācijas sniegšanas par akcīzes nodokļa marku apriti nosacījumi, tādējādi samazinot administratīvo slogu.

Paredzēts, ka turpmāk akcīzes nodokļa maksātājiem nebūs jāveic detalizēta alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu nosaukumu (izņemot cigaretēm) uzskaite, pasūtot akcīzes nodokļa markas, veicot marķēšanu un sniedzot informāciju par akcīzes nodokļa marku apriti. Tāpat tiks samazināts akcīzes nodokļa marku cigaretēm saņemšanas laiks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) izsludinājis iepirkumu par akcīzes nodokļa marku izgatavošana un piegādi ar kopējo plānoto līgumcenu 4,07 miljonu eiro apmērā, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Iepirkumu ar kopējo plānoto līgumcenu 4 068 879 eiro apmērā veido divas daļas.

Tostarp pirmā daļa ir akcīzes nodokļa marku uzlīmju ar optiski mainīgu difraktīvu elementu (attēlu) izgatavošana un piegāde, kurā plānotā līgumcena ir 2 729 736 eiro. Savukārt otrā daļa ir par papīra akcīzes nodokļa marku izgatavošanu un piegādi, kurā plānotā līgumcena ir 1 339 142 eiro.

Prognozējamie akcīzes marku pasūtījumi gadā ir apmēram 122 miljoni uzlīmes ar optiski mainīgu difraktīvu elementu un 123 miljoni papīra akcīzes nodokļa marku. Aprēķini veikti pamatojoties uz pēdējo trīs gadu akcīzes marku piegāžu apmēriem.

Prognozētais sadalījums papīra akcīzes nodokļa markām pēc produkta formāta ir apmēram 15% papīra akcīzes nodokļa markas papīra loksnē, kā arī apmēram 85% papīra akcīzes nodokļa markas, kuras sagrieztas atsevišķi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau 1. janvārī stāsies spēkā paaugstināta akcīzes nodokļa likme degvielai un palielināta obligātā biokomponentes piejaukuma prasība benzīnam, savukārt aprīlī pieaugs obligātā piejaukuma prasība arī dīzeļdegvielai, līdz ar to jārēķinās ar manāmu degvielas cenu pieaugumu.

Pašmāju degvielas tirgotāja "Virši" Pārdošanas daļas vadītājs Arnis Andrianovs atgādina, ka, saskaņā ar likumu par akcīzes nodokli, 2020. gadā būs izmaiņas akcīzes nodokļa likmēs, kas paredz būtisku degvielas cenu pieaugumu -- no 1. janvāra akcīzes nodoklis benzīnam palielināsies par 3,3 centiem litrā, dīzeļdegvielai par 4,2 centiem litrā, lauksaimniecības degvielai par 0,6 centiem litrā, bet sašķidrinātai propāna gāzei (LPG) par 4,1 centiem kilogramā. Papildus akcīzes likmi apliek ar PVN 21 % apmērā.

"Akcīzes likmes palielināšana nav vienīgais faktors, kas atstās negatīvu iespaidu uz degvielas cenām tuvākajā nākotnē. Benzīna cenu, kuru redzēsim degvielas uzpildes stacijās jau pirmajā gada dienā, ietekmēs arī grozījumi "Noteikumos par benzīna un dīzeļdegvielas atbilstības novērtēšanu", kas paredz, ka, sākot ar 2020. gada 1. janvāri, 95. markas benzīnu Latvijā būs iespējams realizēt ar ne mazāk kā 9,5 % bioetanola piejaukumu līdzšinējo 5 % vietā. Abu šo faktoru ietekmē 95. markas benzīna cena jaunajā gadā palielināsies aptuveni par 6 centiem," skaidro A. Andrianovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015.gada sākumā pārdošanā tirdzniecības vietās nonāks ar jauna dizaina akcīzes nodokļa markām marķēti alkoholiskie dzērieni un tabakas izstrādājumi, informē Valsts ieņēmumu dienests ( VID).

Apritē vienlaikus atradīsies gan ar līdzšinējā, gan ar jaunā dizaina akcīzes nodokļa markām marķēti alkoholiskie dzērieni un tabakas izstrādājumi, jo ar līdzšinējā dizaina akcīzes nodokļa markām marķētos alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus atļauts realizēt neierobežotu laika periodu.

Alkoholiskie dzērieni un pārējie tabakas izstrādājumi (cigāri, cigarillas, smēķējamā tabaka), kuru marķēšanai izmanto hologrammas akcīzes nodokļa markas, turpmāk tiks marķēti ar hologrammas akcīzes nodokļa marku, uz kuras redzams vizuālais attēlojums ar sēriju un numerāciju un hologramma, kurā iestrādāts optiski mainīgs difraktīvs vilka attēls. Aplūkojot šo attēlu no dažādiem leņķiem, tad izskatās atšķirīgi - mainās tā krāsa un attēls. Melnā numerācijas krāsa ir luminiscējoša ultravioletajā (UV) gaismā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Papildināta - Degvielas tirgotāji ar cenu paaugstināšanu nekavējas

Rūta Lapiņa, 03.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar akcīzes nodokļa paaugstināšanu, no šī gada 1. janvāra, pieaugušas arī degvielas cenas Latvijā esošajās degvielas uzpildes stacijās. Izmaksas par 50 litru bākas uzpildi automašīnai ar benzīna dzinēju pieaugušas par vidēji 2,4 eiro, savukārt automašīnai ar dīzeļdegvielas dzinēju - par vidēji 1,9 eiro.

Papildināta ar «Circle K Latvia» komentāru pēdējās divās rindkopās

AS «Virši-A» Pārdošanas daļas vadītājs Arnis Andrianovs biznesa informācijas portālam db.lv atklāja, ka vidējās degvielas cenas «Virši-A» tīklā 2017. gada beigās bija 1,193 eiro par 95 E markas benzīna litru, savukārt dīzeļdegvielai – 1,11 eiro par litru. Pēc akcīzes nodokļa paaugstināšanas šī gada 1. janvārī, vidējā 95 E markas benzīna cena «Virši-A» tīklā ir 1,24 eiro litrā, kas ir par 4,7 centiem vairāk nekā gada nogalē, un dīzeļdegvielai – 1,148 eiro par litru, kas savukārt ir pieaugums par 3,8 centiem.

«Arī kaimiņvalsts Igaunija no 1. janvāra atkārtoti paaugstinājusi akcīzes nodokli benzīnam, kas kopā ar PVN sastāda aptuveni plus 6,2 eiro centus litrā. Turklāt jāņem vērā, ka no 1. janvāra iebraucot Igaunijā jāiegādājas vinjete jeb autoceļu lietošanas nodeva tam autotransportam, kā svars pārsniegs 3,5 tonnas. Lietuvā šogad gaidāms tikai neliels akcīzes nodokļa pieaugums dīzeļdegvielai, kas sastādīs 2 eiro centus litrā,» norāda A. Andrianovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pētījumi liecina, ka Latvijā cilvēki joprojām ir iecietīgi pret kontrabandas preču iegādi un pēdējā gada laikā šī tolerance pat ir pieaugusi – turpat trešdaļa, jeb 32% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju neuzskata kontrabandas preču iegādi par nosodāmu.

Šis rādītājs pēdējos gados bija ievērojami samazinājies 2019. gadā 26%, bet pērn 28% aptaujāto neuzskatīja par nosodāmo kontrabandas preču pirkšanu. Eksperti to skaidro ar kopējo sabiedrības noskaņojumu COVID-19 pandēmijas ietekmē.

Vienlaikus arī šogad pieaug to iedzīvotāju skaits, kuri nav pirkuši kontrabandas preces, – to atzīst 77% aptaujāto, salīdzinot ar 72% pērn (piemēram, 2013. gadā tikai 41% aptaujāto nebija pirkuši kontrabandu). Savukārt to iedzīvotāju skaits, kuri zina, kur var iegādāties kontrabandas preces, ir palicis nemainīgs – 36% aptaujāto tāpat kā pērn norāda, ka nepieciešamības gadījumā zinātu, kur tās nopirkt.

Nodokļu eksperti uzsver: akcizēto preču kontrabandas apjomi ir tieši saistīti ar nodokļu politiku – lai arī nodokļu politika ir efektīvs instruments akcizēto preču patēriņa regulēšanai, tomēr nosakot nodokļu likmes, ir jāņem vērā virkne faktoru – piemēram, šo preču cenas kaimiņvalstīs (ko ietekmē konkrēto valstu nodokļu politika), iedzīvotāju pirktspēja, kā arī tiesībsargājošo institūciju, kas cīnās ar kontrabandu, kapacitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Populārākās cigaretes – Winston, Philip Morris un Marlboro

Žanete Hāka, 16.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn par tabakas izstrādājumiem akcīzes nodokļos iekasēti 177,265 miljoni eiro, kas ir par 11 miljoniem jeb 6,7% vairāk nekā 2014.gadā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta informācija.

Akcīzes nodokļa ieņēmumu pieaugumu ietekmēja patēriņam nodoto tabakas izstrādājumu pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kā arī tabakas izstrādājumu akcīzes nodokļa likmju izmaiņas cigaretēm no 2015.gada 1.jūlija.

2015.gada beigās Latvijā 31 komersantam bija 37 spēkā esošas licences akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai, bet 2445 uzņēmumiem bija spēkā esošas licences tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecībai.

Papildus akcīzes nodokļa likmju izmaiņām (akcīzes nodokļa likmes tabakas izstrādājumiem tikai mainītas 2015.gada 1.jūlijā), patēriņam Latvijā nodoto tabakas izstrādājumu apjomu izmaiņas tiešā veidā ietekmē akcīzes nodokļa ieņēmumus valsts budžetā. Tā kā ieņēmumi par cigaretēm veido 97% no kopējiem akcīzes nodokļa ieņēmumiem par tabakas izstrādājumiem, vislielākā ietekme uz budžeta ieņēmumiem ir no legālo cigarešu patēriņam nodotā daudzuma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Papildināta - Kārtējo reizi apstrīd VID akcīzes nodokļa marku piegādes konkursu

Žanete Hāka, 26.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) atkal saņēmis sūdzību, kurā apstrīdēts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) rīkotais konkurss par akcīzes nodokļu marku izgatavošanu un piegādi.

Kā liecina informācija IUB, sūdzību iesniedzis iepriekšējais konkursa uzvarētājs Garsų pasaulis. Šobrīd VID gatavo paskaidrojumu IUB par sūdzībā minētajiem faktiem un turpmākā VID rīcība saistībā ar šo iepirkumu konkursu būs atkarīga no IUB pieņemtā lēmuma. Tā izskatīšanas termiņš gan vēl nav pieņemts.

Akcīzes nodokļa marku izgatavošanu un piegādi VID turpina nodrošināt De la Rue spēkā esoša līguma ietvaros.

Db.lv jau rakstīja, ka VID izsludinātajā konkursā uzvarējusi SIA Baltijas banknote. Kopējā līgumcena ir 10,67 miljoni eiro.

Akcīzes nodokļu marku iepirkumu VID izsludināja vairākas reizes, un vairākas reizes tas tika apstrīdēts. Jūnijā IUB tika saņemta SIA Baltijas banknote sūdzība, kurā tiek apstrīdēts akcīzes nodokļa marku iepirkums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Degvielas cenas Latvijā ar 1. janvāri kļūs mazāk konkurējošas

Arnis Andrianovs, AS «VIRŠI-A» Pārdošanas daļas vadītājs, 28.12.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īstenojot jauno nodokļu reformu, no nākamā gada 1. janvāra 95E markas benzīna akcīzes nodoklis pieaugs par 4 eiro centiem litrā, savukārt dīzeļdegvielai – par 3,1 eiro centu litrā. Taču tas nebūt nav viss – tā kā akcīzes nodoklis tiek aplikts ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), tad gala patērētājam benzīna cenas pieaugums sagaidāms 4,8 eiro centu apmērā par 1 litru un dīzeļdegvielai par 3,8 eiro centiem litrā.

Arī kaimiņvalsts Igaunija no 1. janvāra atkārtoti paaugstinās akcīzes nodokli benzīnam, kas kopā ar PVN sastādīs plus 6,2 eiro centus litrā, savukārt dīzeļdegvielai akcīzes nodoklis mainīts netiks. Turklāt jāņem vērā, ka no 1. janvāra iebraucot Igaunijā būs jāiegādājas vinjete jeb autoceļu lietošanas nodeva tam autotransportam, kā svars pārsniegs 3,5 tonnas. Lietuvā gaidāms tikai neliels akcīzes nodokļa pieaugums dīzeļdegvielai, kas sastādīs 2 eiro centus litrā.

Šādas nevienmērīgas degvielas akcīzes nodokļa celšanas rezultātā, Baltijas valstu vidū sagaidāmas ievērojamas degvielas cenu starpības, kā rezultātā mēs nonāksim mazāk konkurējošā pozīcijā kā līdz šim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Atkal apstrīd VID akcīzes nodokļa marku konkursa rezultātus

Žanete Hāka, 18.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) saņemta SIA Baltijas banknote sūdzība, kurā tiek apstrīdēts Valsts ieņēmumu dienesta akcīzes nodokļa marku iepirkums.

Kā skaidro VID pārstāvji, saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu VID nevar slēgt līgumu, kamēr nav saņemts IUB iesnieguma izskatīšanas komisijas lēmums par iesnieguma izskatīšanas rezultātiem. Tiesa gan, IUB vēl nav noteicis iesnieguma izskatīšanas sēdes datumu, taču IUB jāpieņem lēmums mēneša laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas, taču iesniegumu izskatīšanas komisija termiņu var pagarināt.

Patlaban akcīzes nodokļa marku izgatavošanu un piegādi VID turpinās nodrošināt De la Rue spēkā esoša līguma ietvaros.

Db.lv jau rakstīja, ka VID)vairāk nekā 10,67 miljonus eiro (7,5 milj. latu) apjomīgā konkursā par akcīzes nodokļa marku izgatavošanu uzvarējusi Viļņā reģistrēta kompānija SAS Garsų pasaulis, liecina informācija IUB mājas lapā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas cenu atšķirības Latvijā un Lietuvā skaidrojamas ar Lietuvas degvielas tirgotāju aso konkurenci un atsevišķu tirgus dalībnieku īpaši zemām akcijas cenām, lai piesaistītu sev papildu klientus, skaidro degvielas mazumtirgotāja «Circle K Latvia» pārstāve Ieva Stūre.

«Circle K» pārstāve skaidroja, ka degvielas cenu atšķirības Lietuvā un Latvijā jāvērtē apdomīgi, jo jāņem vērā, ka līdzīgi kā Latvijā, arī Lietuvā degvielas cenas ir ļoti dinamiskas un veidojas pēc mikrotirgus principiem, turklāt vienas dienas laikā cenas var mainīties pat vairāku centu robežās par degvielas litru, tādēļ korektāk ir veikt šādu salīdzinājumu ilgtermiņā. Tāpat arī jāņem vērā atšķirības komponentēs, kas veido degvielas cenu, piemēram, akcīzes nodokļi, loģistikas izmaksas un citas pozīcijas. Te arī jāuzsver, ka Lietuvā, pretēji valdošajam uzskatam, ceļu nodoklis nav ietverts degvielas cenā, gluži vienkārši, šāda nodokļa Lietuvā nav vispār, norādīja Stūre.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Bizness gatavs ieviest digitālas akcīzes nodokļa markas

Zanda Zablovska, 06.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmēji ir gatavi par saviem līdzekļiem ieviest digitālās akcīzes nodokļa markas cigaretēm.

To valdības sēdē atklāja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) Tautsaimniecības eksperte Inese Olafsone, piebilstot, ka esošā papīra akcīzes nodokļa marku sistēma Latvijā ne visai labi darbojas. «Ar digitālajām akcīzes markām izsekojamība būtu nodrošināta,» viņa skaidroja. Turklāt tādējādi varētu gūt papildu ieņēmumus valsts budžetā.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) skaidroto, lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu gan šāda sistēma nav ieviesta un pirms kādām izmaiņām labāk būtu pagaidīt Eiropas Komisijas (EK) viedokli. Iespējams, tiks pieņemts centralizēts lēmums, skaidroja VID pārstāvis Jānis Mukāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Galvenais faktors degvielas cenu līmenī būs naftas cenu izmaiņas pasaules tirgū.

Tirgotāji vēl aplēš akcīzes kāpuma ietekmi; preču cenas pagaidām neietekmē

Tādi ir secinājumi no degvielas tirgotāju un mazumtirdzniecības tīklu teiktā Dienas Biznesam mēnesi pēc akcīzes nodokļa palielināšanas šī gada sākumā.

Janvāra datu gan vēl nav, norāda Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis, komentējot to, vai degvielas cenu kāpums akcīzes pieauguma dēļ kaut kā izmainījis arī tirdzniecības apjomus. Tai pašā laikā ir skaidrs, ka cilvēki, kas gribēja lētāku degvielu, to iepirka pērnā gada decembra beigās. Līdz ar to viņi varētu pirkt mazāk degvielas janvārī. Vaicāts, kas vēl šogad varētu ietekmēt degvielas cenas, viņš norāda, ka nozare gaida, kad tiks pieņemti Ministru kabineta noteikumi saistībā ar nodevu par valsts naftas produktu rezervēm. Tā rezultātā cenas gan pakāpsies tikai par eirocenta desmitdaļām. Turpretī galvenais faktors degvielas cenu līmenī būs naftas cenu izmaiņas pasaules tirgū, kas pēdējos mēnešos aug.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Novērš vairāk nekā 153 tūkstošu cigarešu nelegālu ievešanu

Zane Atlāce - Bistere, 27.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot muitas kontroles pasākumus uz Latvijas robežas ar Krievijas Federāciju un Baltkrievijas Republiku, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas novērsa 153 200 kontrabandas cigarešu ievešanu, informē VID.

2016.gada 22. decembrī Kārsavas muitas kontroles punktā no Krievijas Federācijas iebrauca kravas vilciens. Vilciena sastāva skenēšanas rezultātā muitas amatpersonas konstatēja 30 cm dziļumā zem akmeņoglēm paslēptus iepakojumus. Tajos atradās 100 000 PREMJER markas cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Savukārt šī gada 24. decembrī Indras muitas kontroles punktā tika veikta no Baltkrievijas Republikas iebraukuša kravas vilciena kontrole. Kontroles rezultātā muitas amatpersonas sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām vienpadsmit vagonu rāmja konstrukcijās konstatēja no muitas kontroles noslēptas 37 200 NZ markas cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Valsts ieņēmumu dienestam par 10,6 miljoniem eiro akcīzes markas izgatavos lietuvieši

Gunta Kursiša, 10.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vairāk nekā 10,67 miljonus eiro (7,5 milj. latu) apjomīgā konkursā par akcīzes nodokļa marku izgatavošanu uzvarējusi Viļņā reģistrēta kompānija SAS Garsų pasaulis, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Lietuviešu kompānija izgatavos un piegādās VID hologrammas akcīzes nodokļa markas alkoholisko dzērienu un smēķējamās tabakas, cigāru un cigarillu marķēšanai par vairāk nekā 5,3 milj. eiro, kā arī papīra akcīzes nodokļa markas cigarešu, smēķējamās tabakas, cigāru un cigarillu marķēšanai par tik pat lielu summu.

Pirmajā konkursa daļā savus pieteikumus iesniedza četri komersanti, bet otrajā konkursa daļā – pieci uzņēmumi. Lietuvas SAS Garsų pasaulis piedāvāja viszemāko cenu, kas arī tika noteikta kā galvenais konkursa uzvarētāja kritērijs.

Viļņā bāzētā SAS Garsų pasaulis ir lielākā tipogrāfija Lietuvā, teikts uzņēmuma mājas lapā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas, veicot muitas kontroles pasākumus uz Latvijas–Baltkrievijas robežas, novērsa mēģinājumus nelegāli pārvietot kopumā 128,6 tūkstošus cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām, informē VID.

Ceturtdien, 5.marta vakarā, Indras muitas kontroles punktā tika veikta no Baltkrievijas iebraucošā kravas vilciena fiziskā kontrole. VID muitas amatpersonas konstatēja, ka vienā no vilciena sastāva pusvagoniem priekšējā daļā zem akmeņogļu slāņa atrodas 4 kartona kastes, kas ietītas melnā polietilēna plēvē. Kastēs atradās 80 000 NZ Gold markas cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Piektdien, 6.martā, Indras muitas kontroles punktā VID muitas amatpersonas sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām veica no Baltkrievijas iebraucošā kravas vilciena fizisko kontroli. Pārbaudot vilciena sastāvu, tika konstatēts, ka zem cisternām ar magnētiem ir piestiprinātas septiņas melnā polietilēna plēvē ietītas pakas. Atverot pakas, atklājās, ka tajās paslēptas 19 800 NZ Gold markas cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas alkoholisko dzērienu ražotājs Liviko plāno novirzīt 10-15 miljonus eiro nodokļu naudas ārpus Igaunijas saistībā ar valstī plānoto akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanu alkoholam, vēsta raidorganizācija ERR.

Liviko valdes priekšsēdētājs Janeks Kalvi norāda, ka šādas darbības paredzētas, lai nosargātu uzņēmuma konkurētspēju.

«Mēs to nedarām, lai negatīvi ietekmētu Igaunijas valsti, bet gan lai glābtu mūsu uzņēmumu,» uzsver Kalvi.

Viņš uzskata, ka Igaunijas valsts līderi neaptver, ka Igaunija nav sala. «Mums ir kaimiņi Somijā, Latvijā, un pārrobežu tirdzniecība ar kaimiņiem darbojas. Ir žēl noskatīties, kā uz to tiek uzspļauts un Igaunijas konkurētspēja tiek zaudēta šādā veidā. Kā biznesa vadītājam man ir jāpielāgo savs bizness. Mums šis ir izdzīvošanas jautājums, nevis valsts ietekmēšana,» sacīja Kalvi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Novērš mēģinājumu ievest 85 000 kontrabandas cigarešu

Dienas Bizness, 16.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas uz Latvijas-Baltkrievijas robežas novērsušas mēģinājumus nelegāli pārvietot 85 200 cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām, informē VID.

Ceturtdien, 2015.gada 12.martā, Indras muitas kontroles punktā tika veikta no Baltkrievijas Republikas iebraucošā kravas vilciena fiziskā kontrole. VID muitas amatpersonas konstatēja, ka vienā vilciena sastāva pusvagona priekšējā daļā zem akmeņogļu slāņa paslēptas četras kartona kastes, kas ietītas melnā polietilēna plēvē. Šajās kastēs atradās 80 000 Minsk markas cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Par konstatēto muitas noteikumu pārkāpumu 2015.gada 12.martā saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (turpmāk - LAPK) 201.12 pantu uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā.

2015.gada 12.martā Silenes muitas kontroles punktā, veicot kravas automobiļa DAF padziļināto kontroli, VID muitas amatpersonas atklāja, ka zem kravas automobiļa kabīnes uz dzinēja ir paslēptas cigaretes. Kontroles rezultātā tika izņemts 5 200 Fest, Minsk un Winston markas cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Terehovas muitas punktā pārtver vairāk nekā 1,8 miljonus kontrabandas cigarešu

Zane Atlāce - Bistere, 09.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veicot muitas kontroles pasākumus uz Latvijas robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonas novērsa 1 820 200 gab. cigarešu kontrabandu, informē VID.

Šī gada 3.decembrī Terehovas muitas kontroles punktā, veicot no Krievijas Federācijas iebraukušas automašīnas ar kokogļu kravu kontroli, muitas amatpersonas atklāja, ka iepakojumos kokogļu vietā atrodas cigaretes. Cigaretes bija iepakotas melnos plēves maisos, kas savukārt bija ievietoti papīra maisos ar marķējumu «kokogles». Vairākos maisos cigaretes bija apbērtas ar kokoglēm. Padziļinātās kontroles rezultātā tika izņemti 1 722 200 gab. FEST markas cigarešu ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Šī gada 6.decembrī Indras muitas kontroles punktā no Baltkrievijas Republikas iebrauca kravas vilciens. Vilciena sastāva fiziskās kontroles gaitā sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām vienā pusvagonā tika atklāti divi akmeņoglēs ierakti iepakojumi ar 18 000 gab. cigarešu PREMJER ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā kopumā kontrabandas cigarešu apjoms saglabājas augsts – sasniedzot 25,2% no kopējā tirgus apjoma, kas ir ievērojami vairāk nekā pārējās Baltijas valstīs, liecina tirgus pētījumu kompānijas AC Nielsen veiktais pētījums.

Tas nozīmē, ka faktiski katra ceturtā patērētā cigarete Latvijā ir ievesta kontrabandas ceļā un par to valsts nav iekasējusi ne akcīzes, ne pievienotās vērtības nodokli, kas pēc dažādām aplēsēm ir līdz pat 70 miljoniem eiro. Salīdzinājumam – Lietuvā šā gada trešo ceturksnī cigarešu kontrabandas apjoms bija 19,8%.

Augstākais kontrabandas cigarešu īpatsvars ir Daugavpilī, kur tas sasniedz 52%, seko Ogre ar 45,9%, Ludza ar 36,3% un Salaspils ar 36,2%.Salīdzinot ar šī gada otro ceturksni, kopējais kontrabandas cigarešu apjoms valstī ir pieaudzis par 3,2%.

Rīgā kontrabandas cigaretes veido 23,0% no kopējā tirgus, savukārt viszemākie rādītāji ir Ventspilī – 9%, Siguldā – 4% un Saldū – attiecīgi 2%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Slēptuvēs automašīnā un akmeņogļu kravā atklāj 262 tūkstošus kontrabandas cigarešu

Lelde Petrāne, 17.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas, veicot muitas kontroles pasākumus uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, atklāja 262 100 gab. kontrabandas cigarešu ar Baltkrievijas Republikas un Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām, liecina medijiem sniegtā informācija.

2015.gada 12.decembrī Grebņevas muitas kontroles punktā VID muitas amatpersonas veica vieglās automašīnas BMW kontroli. Tās laikā atklājās, ka transportlīdzekļa konstrukcijas brīvajās nišās – sliekšņos, zem sēdekļiem, grīdā, priekšējo riteņu arkās, rezerves riepā, priekšējā panelī, spārnu nodalījumā, bagāžas nodalījuma vākā, zem durvju apšuvuma – ir noslēptas cigaretes. Muitas kontroles gaitā tika izņemti 52 100 gab. BAYRON un WINSTON markas cigarešu ar Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām.

Sakarā ar minēto faktu VID Muitas policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess. Kriminālprocesa ietvaros tika aizturēta viena persona – Krievijas Federācijas pilsonis, kuram piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām, veicot kontroles pasākumus uz Latvijas – Baltkrievijas robežas, novērsa mēģinājumu nelegāli pārvietot 110 tūkstošus cigarešu ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām, informē VID.

Cigaretes tika atrastas kravas vilcienā.

Indras muitas kontroles punktā, veicot no Baltkrievijas Republikas iebraucoša kravas vilciena kontroli, VID muitas amatpersonu un Valsts robežsardzes amatpersonu uzmanību piesaistīja vagons ar ogļu kravu.

Kontroles gaitā konstatēts, ka vagonā zem akmeņogļu slāņa noslēptas melnā polietilēna plēvē iepakotas 11 kartona kastes, kurās atradās 100 tūkstoši nedeklarētu NZ markas un 10 tūkstoši Premjer markas cigaretes.

Muitas kontroles rezultātā tika izņemti 110 tūkstoši cigarešu ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Lietas materiāli tiks nodoti VID Muitas policijas pārvaldei kriminālprocesa uzsākšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID novērš kārtējo mēģinājumu Latvijā nelegāli ievest cigaretes

Dienas Bizness, 03.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas, veicot muitas kontroles pasākumus uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, novērsa mēģinājumu nelegāli pārvietot teju 18 tūkstošus Premjer markas cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām, kas bija paslēptas vieglās automašīnas konstrukcijās.

2013. gada 30. martā VID Silenes muitas kontroles punktā muitas amatpersonas veica padziļināto fizisko kontroli kādai vieglajai automašīnai Renault Megane, ko vadīja 51 gadu vecs Latvijas pilsonis. Kontroles laikā, izņemot aizmugurējos sēdekļus un paceļot grīdas apšuvumu, VID muitas amatpersonas konstatēja, ka automobilī ir pārbūvēta grīda un zem metāla plāksnes ir noslēptas cigaretes.

Turpinot kontroli, tika atklāts, ka arī automašīnas bagāžas nodalījumā aiz apšuvuma izveidotās lūkās atrodas cigaretes.

Kontroles rezultātā tika izņemtas 17 940 Premjer markas cigaretes ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas, veicot muitas kontroles pasākumus uz Latvijas–Baltkrievijas robežas, atklāj 500 000 kontrabandas cigarešu ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām, informē VID.

2015.gada 17.jūlijā Silenes muitas kontroles punktā tika veikta no Baltkrievijas Republikas iebraucoša tukša kravas automobiļa VOLVO ar piekabi padziļinātā kontrole. Pārbaudes laikā VID muitas amatpersonas izdarīja kontroles urbumus automobiļa piekabes griestos un konstatēja, ka tajos paslēptas necaurspīdīgā plēvē ietītas nedeklarētas akcīzes preces – 500 000 NZ markas cigarešu ar Baltkrievijas Republikas akcīzes nodokļa markām.

Par konstatēto noziedzīgo nodarījumu 2015.gada 18.jūlijā VID Muitas policijas pārvaldē pēc Krimināllikuma 190.panta pirmās daļas tika ierosināts kriminālprocess. Par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu aizturēta un atzīta par aizdomās turēto viena persona. Izmeklēšanas darbs kriminālprocesā turpinās.

Komentāri

Pievienot komentāru